Κοροναϊός : Κοζάνη και Ασπρόπυργος ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown – Σκέψεις και για μείωση ατόμων στο ρεβεγιόν
Όλα ρευστά είναι ακόμη για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν καθώς φαίνεται πως ο αριθμός 9 σε καμία περίπτωση δεν έχει κλειδώσει. Την ίδια ώρα οι ειδικοί εισηγούνται lockdown τύπου Βρετανίας σε συγκεκριμένες περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μπορεί το σχέδιο για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν να παρουσιάστηκε και η παράταση του lockdown να κλείδωσε μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως όλο και περισσότερα νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι καθημερινά εξαιτίας της κακής κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές.
Κι ενώ είμαστε στην έκτη εβδομάδα lockdown με τους περισσότερους πολίτες να νιώθουν πλέον την κόπωση των μέτρων τόσο στη ψυχολογία τους όσο και στη τσέπη τους, η επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές χειροτερεύει τις τελευταίες μέρες.
Αυστηρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο εισηγούνται οι ειδικοί – Στην ίδια μοίρα και η Κοζάνη
Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να εισηγούνται αυστηρότερο lockdown στον Ασπρόπυργο, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται Μάνδρα και Ελευσίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 281 κρούσματα στην Αττική τα 111 εντοπίστηκαν στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα νότια προάστια.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Δυτική και Ανατολική Μακεδονία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική.
Η Κοζάνη που είναι η περιοχή που μπήκε πρώτη σε καραντίνα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και είναι πολύ κοντά στο να μπει πάλι σε καθολικό lockdown.
Άλλωστε τα 60 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τρόμαξαν τους ειδικούς που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.
Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς – Στη Κοζάνη ο Χρυσοχοΐδης
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είχε σύσκεψη με φορείς της Δυτικής Αττικής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους προανήγγειλαν την επιβολή καθολικών lockdown στις περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Οι συσκέψεις με τοπικούς φορείς είναι εντατικές, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί σήμερα την Θεσσαλονίκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Κοζάνη.
Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για τα αυστηρότερα lockdown, ενώ όλα τα μάτια στρέφονται στην ενημέρωση των συντακτών στις 12.30 το μεσημέρι, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα, ενώ υπογραμμίζεται πως οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ εξετάζοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Δυτική Αττική και Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται πως σε συναγερμό βρίσκονται επίσης οι νομοί Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Έρχονται lockdown τύπου Μαρτίου στις “κόκκινες” περιοχές
«Σοβαρό» χαρακτήρισε το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της χώρας ο Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, που συνεδρίασε και χθες, είπε ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων είπε πως, «με τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ήταν χωρισμένη σε ζώνες η χώρα, είδαμε ότι υπήρξε μεταφορά από ζώνη σε ζώνη κι έτσι έγιναν οριζόντια τα μέτρα».
«Μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».
«Ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και δυτικής Μακεδονίας.
«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι’αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει».
Στο Θριάσιο ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων
Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Δυτική Αττική μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Θριασίου και, όπως τονίστηκε και στην σύσκεψη που έγινε χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τους δημάρχους της δυτικής Αττικής, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς όπου κατοικούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος. Ανάμεσα στις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, είναι «να γίνονται στοχευμένα τεστ και έλεγχοι στις περιοχές με τα αυξημένα κρούσματα, να γίνει ενημέρωση και σωστή ιχνηλάτηση».
Κατά τον κ. Κοσμόπουλο είναι δύσκολο να αποφασιστεί ολικό «lockdown» στην περιοχή. «Αν γίνει ολικό «lockdown» θα παγώσει η οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Κι αυτό διότι η δυτική Αττική είναι μια πολυσύνθετη περιοχή με εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και λιμάνι.
Πάντως χρειάζεται προσοχή γιατί «αν ξεφύγει η κατάσταση στη δυτική Αττική θα επηρεάσει όλο τον νομό» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.
Εξετάζεται η αναίρεση ορίου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ωστόσο τα σκληρότερα μέτρα σε πόλεις με υψηλό ιικό φορτίο φαίνεται πως δεν είναι το μόνο που εξετάσουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς όπως έγινε σήμερα γνωστό ο αριθμός 9 στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάθε οικογένειας δεν είναι και ο τελικός.
Έτσι δεν αποκλείεται να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με λίγους, ίσως και με λιγότερους από εννέα συγγενείς, αφού η κατάσταση με τον κοροναϊό είναι απρόβλεπτη και δεν αποκλείεται όλα να αναθεωρηθούν μέχρι το ρεβεγιόν. Δυτική Αττική και Κοζάνη είναι μια ανάσα από σκληρό lockdown, όπως εκείνο του Μαρτίου και μέτρα αλά Βρετανία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έρχεται lockdown Μαρτίου στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, παραδέχτηκε πως ίσως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα μέτρα και έριξε τη… «βόμβα» πως μπορεί το ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να γίνει με λιγότερους από εννέα
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ήταν ξεκάθαρος: τα ρεβεγιόν που θα γίνουν, όπως θα γίνουν, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι στον… αέρα. Γιατί αν η κατάσταση χειροτερέψει θα επανεξεταστεί και ο αριθμός των εννέα ατόμων που επιτρέπεται να παραβρεθούν σε αυτά.
«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή. «Έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε.
Lockdown όπως στη… Βρετανία για δυτική Αττική και Κοζάνης
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη (στην οποία πηγαίνει εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.
«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», είπε ο καθηγητής.
Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις