Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Από το Περού μέχρι τη Σουηδία, όλοι οι λαοί εκφράζονται με τις ίδιες γκριμάτσες

Από το Περού μέχρι τη Σουηδία, όλοι οι λαοί εκφράζονται με τις ίδιες γκριμάτσες

«Η μελέτη αποκαλύπτει πόσο εντυπωσιακά όμοιοι είναι οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη όσον αφορά την έκφραση των συναισθημάτων»

Είτε συμμετέχουν σε ένα πάρτι γενεθλίων στη Βραζιλία, είτε σε μια κηδεία στην Κένυα, όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις του προσώπου για μια σειρά 16 βασικών συναισθημάτων, δείχνει μελέτη της Google και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν την οικουμενικότητα των εκφράσεων πέρα από γεωγραφικά και πολιτιστικά όρια, σε μια εποχή που ο τοπικισμός και ο λαϊκισμός ανθούν σε όλο τον κόσμο.

«Η μελέτη αποκαλύπτει πόσο εντυπωσιακά όμοιοι είναι οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη όσον αφορά την έκφραση των συναισθημάτων» σχολιάζει ο καθηγητής Ψυχολογίας Ντάτσερ Κέλτνερ, μέλος της συντακτικής ομάδας που υπογράφει τη δημοσίευση στο Nature.

Οι ερευνητές της Google χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τος προσωπικές εκφράσεις σε περίπου 6 εκατομμύρια βίντεα που ανεβάστηκαν στο YouTube από χρήστες 144 χωρών στην Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις του προσώπου σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο Άλαν Κόουεν, ερευνητής και του πανεπιστημίου και της Google.

Ο Κόουεν έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει πώς ο αλγόριθμος παρακολουθεί ποικιλίες των προσωπικών εκφράσεων που σχετίζονται με 16 συναισθήματα.

Το τυπικό ανθρώπινο πρόσωπο χρησιμοποιεί 43 διαφορετικούς μύες γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, το σαγόνι και τα φρύδια για να παράγει μια ατέλειωτη ποικιλία εκφράσεων.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο να αναγνωρίζει τις 16 προσωπικές εκφράσεις που σχετίζονται με τον θυμό, το δέος, τη συγκέντρωση, τη σύγχυση, την ικανοποίηση, την περιφρόνηση, την επιθυμία, την απογοήτευση, τον ενθουσιασμό, το ενδιαφέρον, τον πόνο, τη θλίψη, την έκπληξη και τον θρίαμβο.

Στην επόμενη φάση, αντιστοίχισαν τις καταγεγραμμένες εκφράσεις με τις κοινωνικές συνθήκες και περιστάσεις κατά τις οποίες καταγράφηκαν αυτές οι εκφράσεις.

Η ανάλυση έδειξε πως, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιες εκφράσεις κάτω από παρόμοιες κοινωνικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι τείνουν να κοιτάζουν τον ουρανό με δέος όταν βλέπουν πυροτεχνήματα· να συνοφρυώνονται όταν συγκεντρώνονται σε μια απαιτητική εργασία· να δείχνουν ικανοποίηση σε γαμήλιες τελετές, ή πόνο όταν σηκώνουν βάρη.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι μοιράζονται γύρω στο 70% των προσωπικών εκφράσεων ως αντίδραση σε διαφορετικές κοινωνικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

«Αυτό στηρίζει τη θεωρία του Δαρβίνου ότι η έκφραση των συναισθημάτων στα πρόσωπά μας είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων» επισήμανε ο δρ Κέλτνερ. «Η σωματική επίδειξη των συναισθημάτων ίσως μας ορίζει ως είδος, ενισχύοντας την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας και βοηθώντας έτσι στην επιβίωσή μας».

Must in

Η Άρσεναλ κινδυνεύει να μείνει άτιτλη για 5η χρονιά

Η ήττα από τη Νιούκασλ στον πρώτο ημιτελικό του League Cup φέρνει την Άρσεναλ μπροστά στον κίνδυνο να μείνει για ακόμα μία σεζόν χωρίς τρόπαιο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο