Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Ψηφιακή επικοινωνία με ένα άγγιγμα

Ψηφιακή επικοινωνία με ένα άγγιγμα

Ερευνητές ανέπτυξαν τεχνολογία που επιτρέπει να προσθέσουμε ψηφιακή πληροφορία στο δακτυλικό μας αποτύπωμα

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι το δακτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο, κάτι που το καθιστά ένα πολύ ασφαλές μέσο ταυτοποίησης. Φανταστείτε όμως στο δακτυλικό αυτό αποτύπωμα να προστίθενται πληροφορίες όπως ο αριθμός της τραπεζικής κάρτας. Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ένα ποσό αγγίζοντας απλώς μία επιφάνεια! Μία τέτοια τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο Περντιού στην Ιντιάνα, οι λεπτομέρειες της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «ACM Transactions on Computer-Human Interaction».

Διαδίκτυο σώματος

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε ένα… «διαδίκτυο» που υπάρχει στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Το «διαδίκτυο» αυτό, το οποίο περιγράφηκε το 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports», ονομάζεται στην αγγλική γλώσσα «Electro-Quasistatic Human Body Communication» (EQS-HBC) και βασίζεται σε πολύ χαμηλές συχνότητες οι οποίες αναπαράγονται στο εσωτερικό του σώματος. Η ύπαρξη των συχνοτήτων αυτών κάνει δυνατή τη σύνδεση συσκευών με το σώμα. Έτσι, στην εν λόγω δημοσίευση, οι ερευνητές δημιούργησαν μία έξυπνη συσκευή την οποία κάποιος μπορεί να φορέσει στον καρπό του και την οποία συντόνισαν με τις πολύ χαμηλές συχνότητες του σώματος. Με τον τρόπο αυτό, μία πληροφορία μπορεί να μεταφέρεται, μέσω των χαμηλών συχνοτήτων, από τη συσκευή στο δάκτυλο του χεριού μας. Κι από εκεί, σε μία κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια που θα αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό αυτό δακτυλικό αποτύπωμα, όπως μία οθόνη αφής.

Ό, τι αγγίζεις γίνεται… ψηφιακό

«Οτιδήποτε αγγίζει κανείς θα διαπερνάται από ψηφιακή πληροφορία», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις ο ερευνητής κι επικεφαλής της δημοσίευσης Σρία Σεν, συμπληρώνοντας ότι «η δυνατότητα για τη μεταφορά της πληροφορίας μέσω ενός αγγίγματος θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη χρήση της οθόνης αφής όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα». Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η διαφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας με το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ότι σε αυτό θα μπορούσαν δυνητικά να προστεθούν ψηφιακές πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από μία άλλη συσκευή, όπως το κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει με απόλυτα ασφαλές τρόπο, αφού θα απαιτείται το άγγιγμα με μια «έξυπνη επιφάνεια», σε αντίθεση με άλλους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ συσκευών που έχουν αναπτυχθεί, οι οποίοι βασίζονται στη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπου μπορούν να παρεμβληθούν κακόβουλοι χρήστες.

Must in

Ξεμένουν και από εργοθεραπευτές οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024