Τα υλικά είναι απλά: βούτυρο, γιαούρτι, σόδα, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, αμυγδαλόπαστα, τέσσερις κρόκοι, εκχύλισμα αμυγδάλου και λίγη ζάχαρη άχνη για την διακόσμηση.

Το αποτέλεσμα: ένα μινιμαλιστικό, κομψό και υπέροχο κέικ που πρέπει να δοκιμάσεις.

Υλικά:

225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κούπα γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
½ κ.γλ. αλάτι
1 ½ κούπα ζάχαρη
200 γρ. αμυγδαλόπαστα, κομμένη σε μικρά κομμάτια (όχι μαρζιπάν)
4 κρόκοι (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κ.γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου
Ζάχαρη άχνη (για την διακόσμηση)

Εκτέλεση:

Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείψτε με βούτυρο ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο και τοποθετήστε χαρτί ψησίματος στο εσωτερικό. Βουτυρώστε ελαφριά και το χαρτί.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με την μαγειρική σόδα. Σε διαφορετικό μπολ αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι.

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο. Προσθέστε την αμυγδαλόπαστα λίγη λίγη, χτυπώντας με το μίξερ στη μεσαία σκάλα για περίπου 8 λεπτά.

Προσθέστε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μίγμα του γιαουρτιού. Κατεβάστε το μίξερ στο χαμηλό και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και όχι παραπάνω.

Τοποθετήστε το μίγμα στο ταψί που έχετε προετοιμάσει. Ψήστε για 1 ώρα. Αφήστε το να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Προαιρετικά πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.