Λίστα Forbes : Οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 20% το 2020
Η λίστα του περιοδικού Forbes αποδεικνύει ότι το 2020 ήταν κυριολεκτικά μια «χρυσή χρονιά» για τους δισεκατομμυριούχους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes, o Τζεφ Μπέζος, αφεντικό της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αύξησε μόνο χθες την περιουσία του κατά 2,18% ή κατά 4 δισ. δολάρια! Έτσι, τα πήγε πολύ καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι απαρτίζουν τη λίστα των δέκα κορυφαίων δισεκατομμυριούχων – αν και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρέπει να είναι παραπονεμένοι, καθώς μέσα σε 24 ώρες είδαν να μπαίνουν στους «λογαριασμούς» τους μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.
Αν θέλουμε δε να αποτυπώσουμε όλη την εικόνα, ελάχιστοι από τους 2.200 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ανήκουν στην κατηγορία των χαμένων στη διάρκεια του 2020 – έστω κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη έχουν «πονέσει» πολύ και συνεχίζουν να υποφέρουν. Για του λόγου το αληθές, καθώς οι δείκτες στην Wall Street και σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, τα νέα στοιχεία του Forbes δείχνουν ότι η ομάδα των μεγιστάνων του πλούτου έχει γίνει πλουσιότερη κατά 1,9 τρισ. δολάρια εντός του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, η περιουσία τους αποτιμάται – με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την περασμένη Παρασκευή, καθώς μεγάλο μέρος της είναι τοποθετημένο εκεί – στα 11,4 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 20% σε σύγκριση με τα 9,5 τρισ. δολάρια της 31ης Δεκεμβρίου 2019, κάτι που σημαίνει πως η χρονιά της Covid-19 αποδείχθηκε κυριολεκτικά «χρυσή» για τους ισχυρούς του πλούτου. Κυρίως δε για την κατηγορία εκείνων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των Big Tech και του Διαδικτύου, όπως είναι ο Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft), ο Λάρι Πέιτζ (Google), o Λάρι Έλισον (Oracle) και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook).
Πρωταθλητής ο «μίστερ Tesla»
Παρ’ όλα αυτά, ο μεγάλος κερδισμένος του 2020 εμφανίζεται μέχρι στιγμής να είναι ο «μίστερ Tesla», Έλον Μασκ, η περιουσία του οποίου εκτοξεύτηκε το προηγούμενο δωδεκάμηνο κατά 110 δισ. δολάρια (κάπου 500%!), για να φτάσει συνολικά στα 137 δισ. και να του δώσει την τρίτη στη λίστα των πλουσιότερων του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την προοπτική εισαγωγής της μετοχής της Tesla, στις 21 Δεκεμβρίου, στον δείκτη S&P 500 – ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ενισχυθεί φέτος κατά 13% (η αντίστοιχη άνοδος του Nasdaq είναι της τάξης του 38%).
Αλλά και για τον Μπέζος, το 2020 ήταν συνολικά η δεύτερη καλύτερη χρονιά του, καθώς έγινε πλουσιότερος κατά 67,5 δισ. δολάρια στο έτος, κυρίως λόγω ανόδου της τιμής της μετοχής της Amazon.
Εντυπωσιακή είναι, την ίδια στιγμή, η εικόνα από την Κίνα. Καθώς η οικονομία της δείχνει να ανακάμπτει ταχύτατα, δείκτης CSI 300, ενισχύεται κατά 19% στο έτος, βοηθώντας τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους να προσθέσουν 750 δισ. δολάρια στην περιουσία τους. Συνολικά οι 400 πλουσιότεροι Κινέζοι έχουν περιουσία ύψους 2 τρισ. δολαρίων – σε αυτό το ποσό, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 67 δισεκατομμυριούχοι του Χονγκ Κονγκ, η περιουσία των οποίων αυξήθηκε κατά 60 δισ. για να φτάσει στα 380 δισ. δολάρια.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Σημειώνεται ότι τρίτοι στη λίστα των υψηλότερων κερδών είναι οι 40 Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι «αξίζουν» 500 δισ. δολάρια, ήτοι 95 δισ. περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης οφείλεται σε δυο μεγάλους κερδισμένους: στον Μπερνάρ Αρνό (η περιουσία της οικογένειας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, σύμφωνα με το Forbes) και στην κληρονόμο του ομίλου L’ Oreal, Φρανσουά Μπετανκούρ Μάιερς.
Αντιθέτως, στη Βραζιλία, το χρηματιστήριο της οποίας υποχωρεί κατά περίπου 3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ρεάλ υποτιμάται έναντι του δολαρίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 13 δισ. δολάρια. Επίσης, και οι 30 δισεκατομμυριούχοι της Ταϊλάνδης είδαν την περιουσία τους να υποχωρεί κατά 6 δισ. δολάρια φέτος, με το χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση 7%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις