Τσαβούσογλου : Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400 – Τι όρους θέτει για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ
Ο Τσαβούσογλου, ζητά ανταλλάγματα με επίκεντρο τη Συρία.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα λάβει και ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ισχυρίστηκε δε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.
Ζητά ανταλλάγματα
Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.
Το ίδιο, ζητά και από τη Γαλλία, καθώς θέτει ως όρο για την εξομάλυνση των γαλλοτουρκικών σχέσεων, την αλλαγή της στάσης του Παρισιού στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.
Καλίν: Θα συνεργαστούμε με άλλες χώρες
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με άλλα κράτη για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Καλίν ανέφερε ότι «με ή χωρίς κυρώσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, να αναπτύσσει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να συνεργάζεται με άλλα έθνη ως κυρίαρχη χώρα».
Ο Καλίν είπε επίσης ότι οι κυρώσεις «δεν θα αλλάξουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αναπτύξει νέες δυνατότητες στον αμυντικό κλάδο, να αλλάξει τους προμηθευτές της ή να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό».
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του επιδιώκει να αναπτύξει πολυμερείς σχέσεις με διαφορετικούς περιφερειακούς εταίρους.
Το τηλεφώνημα Ερντογάν σε Μισέλ
Όπως δείχνουν οι πρώτες κινήσεις, η Άγκυρα στρέφεται στην ΕΕ προκειμένου να ξεφύγει από την αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400. Ενδεικτικό αυτού, το τηλεφώνημα που έσπευσε να κάνει ο τούρκος πρόεδρος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει νέα σελίδα με την ΕΕ και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της και στη βάση κοινών συμφερόντων» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις