Ε.Ε. – Κίνα : Ιστορική καταρχήν συμφωνία για τις επενδύσεις
Σύμφωνα με την South China Morning Post και το Bloomberg, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2013. Σήμερα παρουσιάζεται προς έγκριση η συμφωνία στους μόνιμους αντιπροσώπους των «27».
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα κατέληξαν σε μία «συμφωνία επί των αρχών» αναφορικά με το πλαίσιο που θα διέπει τις διμερείς επενδύσεις, φέροντας ένα βήμα πιο κοντά το τέλος των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2013 και κυριολεκτικά πέρασαν από «σαράντα κύματα» σε αυτό το διάστημα.
Τη σχετική πληροφορία δημοσίευσε πρώτη η (ελεγχόμενη από το καθεστώς) κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες. Ακολούθησε το Bloomberg, προσθέτοντας πως η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. θα φέρει την συμφωνία προς συζήτηση σήμερα στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των «27», έχοντας διασφαλίσει και τη συναίνεση της Γαλλίας για να προχωρήσει.
Η επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Βερολίνου και προσωπικά της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πάρει πάνω της την υπόθεση από τη στιγμή που η χώρα της ανέλαβε την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιουλίου. Μια από τις πρώτες της ενέργειες, άλλωστε, ήταν να υπάρξει κοινή αναφορά με το Πεκίνο για την ανάγκη οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.
Ο ρόλος της Μέρκελ
«Ασκήσαμε πίεση προκειμένου να υπάρξει πρόοδος (…) Η συνεργασία μας με την Κίνα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές – αμοιβαιότητα δίκαιος ανταγωνισμός. Είμαστε διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, όμως εάν δεσμευόμαστε από την πολυμέρεια, αυτό είναι κάτι που να διέπεται από κανόνες», είχε πει χαρακτηριστικά τον Σεπτέμβριο, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τότε η «Ολοκληρωμένη Συμφωνία για τις Επενδύσεις», όπως αποκαλείται, έχει «τη δυναμική να αναμορφώσει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε., έστω κι αν οι πολιτικές διαφωνίες παραμένουν. Σημειώνεται ότι η αξία του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 650 δισ. δολάρια πέρυσι και οι δύο πλευρές στοχεύουν σε περαιτέρω αύξηση – μετά, φυσικά, από τη φετινή «παρένθεση» λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Ωστόσο, η οριστική έγκριση και εφαρμογή ενδέχεται να πάρει ακόμη καιρό, ενώ δεν αποκλείεται οι ηγέτες της ΕΕ να επιδιώξουν να συντονιστούν και με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα ασκήσει πίεση και στη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να κάνει βήματα και στις δικές της σχέσεις με την Κίνα. Βήματα τα οποία, ανάμεσα στα άλλα, θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στη νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη.
Υπενθυμίζεται ότι η απειλή αυτή έγινε πιο έντονη μετά το μπαράζ δασμών που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στο σύνολο σχεδόν των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας την απάντηση του Πεκίνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις