Lockdown : Ποια μέτρα παρατείνονται έως τις 31 Ιανουαρίου για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Το lockdown φέρνει παράταση μέτρων για πληττόμενους από την πανδημία
Παράταση των μέτρων του lockdown για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει το 2021, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την άρση αλλά αντίθετα επιβάλλουν την επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας.
Έτσι λοιπόν έως 31 Ιανουαρίου παρατείνονται:
- ο μηχανισμός «Συν – Εργασία»
- η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση
- το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης στον ιδιωτικό τομέα
Τον Ιανουάριο επεκτείνονται και οι αναστολές, καθώς το lockdown ισχύει ήδη έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεδομένο θεωρείται πως το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου για τους πληττόμενους ΚΑΔ.
Η παράταση των μέτρων του lockdown
Με νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου (σήμερα ισχύει έως 31/12) ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «Συν-Εργασία».
Με την ίδια τροπολογία τίθεται το πλαφόν των 6.500 ευρώ στους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονται στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, καθώς εντοπίστηκαν δηλώσεις με πλασματικά στοιχεία στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία», με στόχο να εισπραχθούν παχυλές επιδοτήσεις.
Γι’ αυτό το λόγο τίθεται ανώτατο πλαφόν στο ύψος μισθού που θα μπορεί να δηλώνεται στο μηχανισμό Συν-Εργασία.
Υποχρεωτική τηλεργασία
Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται πως παρατείνεται το ισχύον πλαίσιο – όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα – έως 31 Ιανουαρίου για την υποχρεωτική τηλεργασία σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικότερα ορίζεται πως επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/01/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
Όπως ισχύει, οι επιχειρηματίες οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Κυλιόμενο ωράριο
Έως 31 Ιανουαρίου 2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.
Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Ιανουάριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.
Αναστολές συμβάσεων εργασίας
Παρατείνονται για την ώρα έως τις 7 Ιανουαρίου οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, καθώς το lockdown θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου.
Όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Ιανουάριο α λα καρτ και ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας, αλλά και τις επιμέρους αποφάσεις για άνοιγμα ή κλείσιμο τομέων και κλάδων της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πως το ποσό της ειδικής αποζημίωσης επανήλθε τον Δεκέμβριο στα 534 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
- «Η γη της ελιάς»: Μια ιστορία από το παρελθόν έρχεται στην επιφάνεια
- Ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Κολυδάς: ‘Ερχεται πτώση της θερμοκρασίας – «Κυριακή με πανωφόρια»
- Πυρηνική ενέργεια: Η εκλογή Τραμπ και οι μικροί αντιδραστήρες στα ελληνικά νησιά
- Η διακεκριμένη ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ «Βυρωνιώτισσα του Αιώνα»
- Τσουκάλας: Ο πολίτης πάει στο σούπερ μάρκετ και δεν του φτάνει το εισόδημα για επαρκή τρόφιμα