Η σεξουαλική μας ζωή απειλείται από αυτά τα φάρμακα
Κάποια φάρμακα έχουν αρνητική επίδραση στην λίμπιντό μας, όμως υπάρχει μέση λύση
Τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα -τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα παραφαρμακευτικά- μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιο μικρό ποσοστό ασθενών απλές παρενέργειες, όπως ζάλη ή στομαχικές διαταραχές. Αλλά ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και τη σεξουαλική ζωή των ανδρών, αλλά και των γυναικών. Οι σεξουαλικές παρενέργειες είναι διαφόρων ειδών. Μπορεί κανείς να χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ, να έχει δυσκολία στην στύση ή στην εκσπερμάτωση. Ή, μια γυναίκα να αντιμετωπίζει πόνο κατά την πράξη λόγω κολπικής ξηρότητας και αδυναμία οργασμού.
Αυτές είναι οι κατηγορίες των φαρμάκων που ενδεχομένως να προκαλέσουν παρενέργειες.
- Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διουρητικών και φάρμακα που περιέχουν άλφα και βήτα αναστολείς, επίσης για την πίεση.
- H2 ανταγωνιστές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του έλκους του στομαχιού.
- Αντιεπιληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο επιληπτικών κρίσεων.
- Ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.
- Πολλές κατηγορίες αντικαταθλιπτικών και άλλων φαρμάκων ψυχικής υγείας, όπως τα αντιψυχωσικά, μπορούν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών σεξουαλικά προβλήματα και όχι μόνο στυτική δυσλειτουργία.
- Ορισμένα αντισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης, ακόμη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα στην εκσπερμάτιση.
- Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, όπως κάποια που δίνονται για τη προστασία του καρκίνου του προστάτη, αλλά και του καρκίνου του στήθους.
- Διάφορα φάρμακα για την τριχόπτωση, επίσης, έχουν κατηγορηθεί ότι μειώνουν τη λίμπιντο και υποβαθμίζουν την ποιότητα του σπέρματος.
Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα που δεν συνδέονται άμεσα με ένα πρόβλημα υγείας και πιστεύετε ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι ο ένοχος, συζήτησε το με το γιατρό σου, ειδικά αν τα σεξουαλικά προβλήματα συνέπεσαν με την έναρξη μιας καινούριας αγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός απλώς θα αλλάξει τη θεραπεία και θα σας δώσει κάποιο άλλο φάρμακο. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να διακόψετε την αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Με πληροφορίες από το ygeiamou.gr
- Η ανάρτηση – «φωτιά» του Φουρνιέ για την αναβολή του παιχνιδιού Παρί – Φενερμπαχτσέ (pic)
- Praktiker Hellas: Επανεγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου καταστήματος της στην Καλαμάτα
- Παππάς: Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι «θαύμα» Μητσοτάκη, προβλέπονται από την ΕΕ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνταντινούπολης, ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο της Ρωσίας
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
- Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκη» Φλόγα ελπίδας και ζωής (pics)