Εμβόλιο: Η πίεση από την κυβέρνηση προβληματίζει τους υγειονομικούς – Μόνο το 20% έχει ανταποκριθεί στην Αθήνα
Με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται πως βλέπουν τις γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης και οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Καταγγελίες ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο υγειονομικό προσωπικό, κάνουν οι συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.
Ενημέρωση και πειθώ
Σε χτεσινή ανακοίνωσή της μάλιστα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται «γιατί τόσο βιασύνη; Ακόμη δεν έφθασαν τα εμβόλια στη χώρα. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων και με νηφάλιο τρόπο να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιχειρήματα» καθώς όπως προσθέτει: «Με τόση σπουδή και βιασύνη άρχισαν να φοβούνται».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να μείνει ανοικτή σε ημερομηνία η επιθυμία των υγειονομικών για να εμβολιαστούν και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μόνο με ενημέρωση και πειθώ θα επιτευχθεί μαζικός εμβολιασμός.
Το ίδιο κλίμα και σε Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται πως βλέπουν τις γρήγορες και πιεστικές κινήσεις της κυβέρνησης και οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν θετικά στη δική του κλινική, αλλά μόλις ένας στους δέκα των νέων, ειδικευόμενων γιατρών, υπέγραψε τη λίστα για το εμβόλιο.
«Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους», αναφέρει ο κ. Κώτσης.
«Θα εμβολιαστώ σε κοινή θέα αν χρειαστεί για να τους πείσω»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιφύλαξη των νέων γιατρών, έγκειται στον φόβο για το άγνωστο. Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη θέση τους, καθώς το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους και ήταν επιτυχές, πλην ελαχίστων περιστατικών αλλεργίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κώτσης.
«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρητική νοοτροπία. Φοβούνται το καινούριο. Ένας γιατρός θα έπρεπε ήδη να έχει πειστεί. Διατείνονται ότι θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έτσι δε θα επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία. Μπήκα πρώτος στη λίστα και θα εμβολιαστώ πρώτος. Ακόμη και σε κοινή θέα εάν χρειαστεί για να πείσω τον κόσμο», τονίζει, ενώ προσθέτει: «Προσωπικά είμαι 100% σίγουρος. Άλλωστε είμαστε ένα μήνα πίσω απ’ την Αγγλία, όπου τα κάνουν μαζικά. Αν υπήρχαν προβλήματα θα το ξέραμε».
Να γίνει μία σωστή καμπάνια
Ο καθηγητής κρίνει απαραίτητο να πειστεί σύντομα ο κόσμος. Προτείνει μία σωστή ενημερωτική καμπάνια με επιστημονική τεκμηρίωση η οποία θα επικεντρώνεται στα οφέλη του εμβολιασμού. Ακόμη, προτείνει άτομα τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν, να εμβολιαστούν δημοσίως.
«Υπάρχει ζωτική ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο. Αφού το παρατήρησα στη δική μου κλινική, στο δικό μου μικρόκοσμο, σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να δρούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι με ατομικιστικά κριτήρια», τονίζει κλείνοντας.
Παπαστεργίου: Αρκετοί οι επιφυλακτικοί, αλλά λανθασμένα
«Ήλπιζα να μη μου κάνετε αυτή την ερώτηση», απαντά από την πλευρά του ο Επιμελητής ‘Α στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου,Χρήστος Παπαγεωργίου, ερωτηθείς στο grtimes.gr για το αν υπάρχουν συνάδελφοί του που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαιώνει ότι από εχθές που ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι λίστες στα νοσοκομεία με τα άτομα τα οποία θέλουν να εμβολιαστούν, οι επιφυλακτικοί ήταν αρκετοί.
«Αν οι υγειονομικοί δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, σημαίνει ότι δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια του εμβολίου και όχι για την αποτελεσματικότητα», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος εκτιμά ότι φοβούνται για τυχόν παρενέργειες, προτείνοντας να εστιάσει εκεί η εκστρατεία για το εμβόλιο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η επιφυλακτικότητα τους είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.
Τηλεδιασκέψεις Κικίλια-Τσιόδρα με διοικητές νοσοκομείων -Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν
Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού «Ελευθερία».
Θέμα των τηλεδιασκέψεων ήταν η καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».
«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή, να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες μέρες στην υλοποίηση του πρότζεκτ.
Στο τέλος του χρόνου έρχονται τα εμβόλια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας και αυτό θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας στο σπίτι μας που γυρνάμε από το νοσοκομείο και τις βάζουμε σε κίνδυνο καθημερινά, αλλά και να προστατεύσουμε και νομίζω ότι είναι ιερό και του ασθενείς μας», είπε μιλώντας στους διοικητές, και τους διευθυντές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των 7 ΥΠΕ της χώρας.
Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δήλωσε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί».
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις