Πέντε νησιά του Νότιου Αιγαίου σε κίνδυνο
Η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος συμπεριελήφθησαν στη λίστα των 12 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.
Τις 12 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που επιλέχθησαν για το Πρόγραμμα «7 Υπό Απειλή» του 2021 ανακοίνωσαν σήμερα η Europa Nostra (η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά) και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρόκειται για:
o Πέντε Νησιά στο Νότιο Αιγαίο, ΕΛΛΑΔΑ
o Achensee Steam Cog Railway, Τιρόλο, ΑΥΣΤΡΙΑ
o Σύγχρονο Θέατρο, Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
o Νεκροταφείο Mirogoj, Ζάγκρεμπ, ΚΡΟΑΤΙΑ
o Εκκλησία του Saint-Denis, Hauts-de-France, ΓΑΛΛΙΑ
o Φρούριο Narikala, Τιφλίδα, ΓΕΩΡΓΙΑ
o Green Space System, Κολωνία, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
o Ο κήπος Giusti, Βερόνα, Ιταλία
o Το παλάτι Ca ‘Zenobio, Βενετία, ΙΤΑΛΙΑ
o Κεντρικό Ταχυδρομείο, Σκόπια, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
o San Juan de Socueva Παρεκκλήσι και Ερημητήριο, Κανταβρία, ΙΣΠΑΝΙΑ
Η επιλογή έγινε με βάση την εξαιρετική σημασίας της εκάστοτε κληρονομιάς και την πολιτιστική αξία καθενός από τους τόπους καθώς και με βάση τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Το επίπεδο συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων και η δέσμευση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τη διάσωση αυτών των τόπων θεωρήθηκαν ως σημαντικές προστιθέμενες αξίες. Ένα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν η δυνατότητα των τόπων να λειτουργήσουν ως καταλύτης για αειφόρο κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή τους.
Η επιλογή των 12 υπό απειλή τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε από μια διεθνή συμβολευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς στην ιστορία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση, την ανάλυση έργων και τη χρηματοδότηση. Ο τελικός κατάλογος των 7 περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται υπό την μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη για το 2021 θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.
Τα πέντε Νησιά – Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος – χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. «Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων», σημειώνεται.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ( που έκανε την επιλογή για την Ελλάδα, ζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας αντί των μαζικών αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και ειδικούς.
Ο πρόεδρος της Europa Nostra, καθηγητής Δρ. Hermann Parzinger, δήλωσε: «Σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης, στεκόμαστε απόλυτα αλληλεγγύοι με τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες είναι οι ακούραστοι διαχειριστές των πιο ευάλωτων περιουσιακών στοιχείων μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύοι και επίσης πράττουμε. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η Europa Nostra, και το ευρύ δίκτυο μελών και συνεργατών μας, θα ενώσουμε τις φωνές μας για την υπεράσπιση αυτών των 12 τόπων κληρονομιάς που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Από εμβληματικά φυσικά τοπία, σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και στολίδια μοντέρνας αρχιτεκτονικής, αυτοί οι αξιοθαύμαστοι τόποι ενσαρκώνουν την κοινή μας ιστορία και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για τις περιοχές και τις χώρες τους αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Σε μια περίοδο μεγάλης ανάγκης, ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την τοποθετήσουμε εκεί που ανήκει: στην καρδιά της ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία ».
Ο Πρύτανης του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Francisco de Paula Coelho, δήλωσε: «Αυτός ο κατάλογος είναι σημαντική υπενθύμιση ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εύθραυστη και ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με αυτήν τη επιλογή, κοινός μας στόχος είναι να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινοτήτων που, σε όλη την Ευρώπη, είναι πεπεισμένες για την τεράστια και πολύπλευρη αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά ως κινητήρια δύναμη της αειφόρου ανάπτυξης, πρέπει να διασφαλίσουμε τη φυσική προστασία της ως το πρώτο και πιο επείγον βήμα».
Το Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή (7 Most Endangered) το διαχειρίζεται η Europa Nostra σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έχει επίσης την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2013, το συγκεκριμενο πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας της κοινωνίας των πολιτών για τη διάσωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς που κινδυνεύει. Αυξάνει την ευαισθητοποίηση, προετοιμάζει ανεξάρτητες αξιολογήσεις και κάνει προτάσεις για δράση. Παρόλο που δεν παρέχει άμεση χρηματοδότηση, η καταχώριση ενός τόπου υπό απειλή συχνά χρησιμεύει ως καταλύτης και κίνητρο για την κινητοποίηση της απαραίτητης δημόσιας ή ιδιωτικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης και χρηματοδότησης.
Για την έκδοση του 2021, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του προγράμματος, οι επιλεγμένοι 7 τόποι πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούν να διεκδικήσουν μία χορηγία EIB Heritage Grant έως 10.000 ευρώ ανά περιοχή.
- Μητσοτάκης για εκλογές στις ΗΠΑ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και δεν θα επηρεαστούν
- Έρευνα για το έδαφος στη νέα εποχή για τη γεωργία – Τι αποκαλύπτει
- Αθλητικά + Παντόφλες – Μόλις κυκλοφόρησαν τα επόμενα διχαστικά παπούτσια της μόδας
- Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια Πειραιά
- OpenAI και Μπέζος επενδύουν σε ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη
- Εθνική: Με Μουζακίτη οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς – Η αποστολή για Αγγλία και Φινλανδία (pic)