Προσφυγικό : Απάνθρωπη η διαβίωση στη Νέα Μαλακάσα παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου
Οι σκηνές διαμονής είναι ακατάλληλες για την προστασία από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή ενώ υπάρχει απουσία σταθερής πρόσβασης σε ρεύμα και νερό και έλλειψη ασύρματου ίντερνετ που καθιστά αδύνατη την τηλεκπαίδευση των 114 παιδιών
Τραγικές ελλείψεις και απελπιστικές συνθήκες ζωής παρουσιάζει η νέα δομή προσφύγων στη Μαλακάσα.
Όπως ανέδειξε έκθεση της ΜΚΟ «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) έχουν εντοπιστεί προβλήματα στη λειτουργία της νεοσυσταθείσας δομής.
Σύμφωνα με αυτή, οι σκηνές διαμονής είναι ακατάλληλες για την προστασία από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή ενώ υπάρχει απουσία σταθερής πρόσβασης σε ρεύμα και νερό και έλλειψη ασύρματου ίντερνετ που καθιστά αδύνατη την τηλεκπαίδευση των 114 παιδιών.
Η διαμόρφωση και συντήρηση της δομής είχε ήδη ανατεθεί στις 10 Απριλίου 2020 από το αρμόδιο υπουργείο στον φορέα VITAEL κατόπιν απευθείας ανάθεσης, με προϋπολογισμό 4,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, κατόπιν της από 9 Οκτωβρίου 2020 έγκρισης χρηματοδότησης ύψους 4,9 εκατομμυρίων από την ΕΕ για την κατασκευή και συντήρηση της δομής, το έργο εντάχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Επτάμιση μήνες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι η νέα δομή θα ήταν η «πρώτη ελεγχόμενη» δομή της χώρας και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετούνταν ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου και εξόδου, η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο στην έκθεση «Νέα Μαλακάσα: απάνθρωπη διαβίωση, εννέα μήνες μετά», αναφέρει ότι έχει τοποθετηθεί ειδική πύλη αλλά δεν λειτουργεί.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Ψυχογιό είχε επισκεφθεί τη δομή τον Ιούλιο και είχε υπογραμμίσει «πως σε καμία περίπτωση οι υπάρχουσες υποδομές δεν δικαιολογούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν».
Γύρω από μια φωτιά
«Ζεσταινόμαστε στη φωτιά, μαγειρεύουμε στη φωτιά. Δεν μπορούμε να φορτίσουμε τα τηλέφωνά μας. Δεν έχουμε φως. Κάλυψα το μωρό μου σε ένα σακάκι και δεν μπορώ να το βγάλω λόγω του κρύου. Βράζω νερό στη φωτιά για να το πλύνω. […] Το δέρμα του γίνεται μπλε από το κρύο», αναφέρει στην οργάνωση η Αΐντα, που μένει στη δομή.
Εννέα μήνες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες που έφτασαν τον Μάρτιο του 2020 και στερήθηκαν το δικαίωμα να ζητήσουν διεθνή προστασία, λόγω της αναστολής της διαδικασίας ασύλου δυνάμει Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν αυτομάτως σε αυθαίρετη κράτηση, παραμένουν εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε νεοσυσταθείσα δομή στη Μαλακάσα, εν μέσω χειμώνα και πανδημίας.
«Λαμβάνουμε 160 ευρώ. Δεν φτάνουν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Πρέπει να προσέχουμε πώς ξοδεύουμε τα λεφτά, οπότε δεν μπορούμε να βγαίνουμε συχνά από τον καταυλισμό… Έχω βγει από το καμπ μόνο δύο φορές σε εννιά μήνες, όταν το μωρό μου έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο άντρας μου έπρεπε να έρθει στην Αθήνα να μας πάρει γιατί δεν ήξερα το δρόμο», λέει η Αΐντα.
«Καθόμαστε σε μία σκηνή γεμάτη νερό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, κρυώνουμε και είμαστε κουρασμένοι… Είναι όλα βρεγμένα: τα ρούχα που φοράμε και αυτά που δεν φοράμε… Πώς να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το μωρό μας από τον κορωνοϊό όταν δεν μπορούμε να προστατευτούμε από μία σταγόνα βροχής;»
«Δεν έχω δει τέτοιες συνθήκες στη Συρία. Είδα πόλεμο, αλλά όχι τέτοιες συνθήκες» αναφέρει ένας άλλος πρόσφυγας.
Η Νέα Μαλακάσα έχει επίσημη χωρητικότητα για 1.300 άτομα, αποκλειστικά σε 130 σκηνές χωρητικότητας δέκα ατόμων. Σε ορισμένες σκηνές, εξακολουθούν να διαμένουν άνθρωποι που δεν έχουν μεταξύ τους οικογενειακό ή άλλο δεσμό, όπως είχε παρατηρηθεί τον Μάρτιο από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων (CPT).
- Επεισοδιακή καταδίωξη στον Ασπρόπυργο – Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί- Έγιναν 3 συλλήψεις
- La Liga: Πήρε το «θρίλερ» η Χιρόνα (4-3) – Νίκη τετράδας για την Οσασούνα (1-0)
- Φιλοδώρημα: Αφορολόγητα πλέον τα «tips» μέχρι 300 ευρώ – Όλοι οι νέοι κανόνες
- Χάρις Vs Τραμπ: Ποιος υποψήφιος είναι το «περιστέρι» και ποιός το «γεράκι»;
- Παρελθόν από την Φλουμινένσε ο Μαρσέλο (pic+vid)
- Αληθεύει ότι η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα οφελούν την υγεία μας;