Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Κλονισμένη η ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου

Προσφυγικό : Κλονισμένη η ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), την οποία ανέδειξε ο Guardian, η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ έχει ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Την ψυχική υγεία των προσφύγων έχει επηρεάσει ο πολύχρονος εγκλωβισμός τους στα νησιά του Αιγαίου, με τον έναν από τους τρεις να έχουν τάσεις αυτοκτονίας, όπως αποκάλυψε έκθεση που συντάχθηκε από από ειδικούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), την οποία ανέδειξε ο Guardian, η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ έχει ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

«Η έρευνα αποκαλύπτει συνεχείς καταστάσεις σοβαρών συνθηκών ψυχικής υγείας», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια από Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες (PTSD) και ο αυτοτραυματισμός «μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών και υποβάθρων» είναι αποτελέσματα της απελπισίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αναφέρει η έκθεση.

«Τρεις στους τέσσερις από τους ανθρώπους που το IRC βοήθησε μέσω του προγράμματος ψυχικής υγείας του στα τρία νησιά ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και άγχος» σύμφωνα με την έκθεση. «Ένας στους τρεις ανέφερε αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ ένας στους πέντε ανέφερε ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει».

Εντός της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας αλλά και της καταστροφικής πυρκαγιάς της Μόριας, οι ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η ψυχική υγεία των προσφύγων έχει επιδεινωθεί, με τις αρχές να τους κρατούν «έγκλειστους» στις δομές, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι περιορισμοί ήταν αυστηρότεροι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ οι ομάδες υποστήριξης του IRC διαπίστωσαν σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων στα στρατόπεδα από την επιβολή περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο.

«Η έρευνα καταδεικνύει πώς η έναρξη της πανδημίας Covid-19 επιδείνωσε περαιτέρω τα δεινά των ήδη ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αποκάλυψε τα πολλά ελαττώματα στο σύστημα ασύλου και υποδοχής της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.

Κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των ατόμων που εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, από ένα στα επτά, σε ένα στα τέσσερα, ενώ οι περιπτώσεις αυτοτραυματισμού που έχουν γίνει γνωστές έχουν αυξηθεί κατά 66%.

Απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες

Περιγράφοντας τις συνθήκες στα στρατόπεδα ως επικίνδυνες και απάνθρωπες, το IRC είπε ότι οι κάτοικοι δεν είχαν ακόμη πρόσβαση σε επαρκές νερό, στέγη και υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η νομική βοήθεια για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου.

Στη Λέσβο, το νησί που γίνεται συχνότερος στόχος από διακινητές που δραστηριοποιούνται κατά μήκος των τουρκικών ακτών, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα περίπου 7.319 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στο προσωρινό στρατόπεδο του Καρά Τεπέ.

Τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Πολλοί ήλπιζαν ότι το νέο στρατόπεδο θα ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τη Μόρια, της οποίας οι φρικτές συνθήκες την έκαναν παγκοσμίως γνωστή ως ανθρωπιστική καταστροφή.

Ωστόσο, η νέα εγκατάσταση, που βρίσκεται σε μια πρώην πεδίο βολής, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, έχει καταδικάσει από ντόπιους και ΜΚΟ.

«Οι άνεμοι το χτυπούν, οι βροχές το χτυπούν και δεν υπάρχει σκιά, γι ‘αυτό το μέρος είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε δομή», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κυτέλης.

«Είναι ακριβώς δίπλα σε όλες τις αποθήκες, τις εταιρείες μεταφορών και τα σούπερ μάρκετ. Κανείς δεν το θέλει εκεί» συμπλήρωσε.

«Η Μοριά ήταν απαίσια, αλλά ήταν επίσης ένα οικείο μέρος, που κάποιοι αποκαλούσαν σπίτι τους. Μετά τη φωτιά έχασαν το σημείο αναφοράς τους και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική τους υγεία» ανέφερε στον Guardian η Η Κίκη Μιχαηλίδου, η ψυχολόγος που είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του IRC στη Λέσβο.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024