Η υψηλή γαστρονομία προσγειώνεται στο ίδρυμα Σ.Νιάρχος το καλοκαίρι του 2021
Σε συνεργασία με το Δειπνοσοφιστήριον και με την υποστήριξη του ΚΠΣΙΝ δημιουργείται ένας χώρος με σύγχρονη ελληνική κουζίνα
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Ένα ελληνικό εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας θα ανοίξει τις πύλες του τον Ιούνιο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). H ιδέα ενός χώρου που έχει ως βασικές αρχές την ποιότητα και την αειφορία έρχεται να ολοκληρώσει το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί έναν δημόσιο χώρο παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα.
Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά: «Μένοντας πιστοί στο όραμα αλλά και αντάξιοι του κύρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, το Δειπνοσοφιστήριον και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, τη δημιουργία ενός γαστρονομικού προορισμού διεθνών προδιαγραφών. Ενός εστιατορίου που θα αποτελέσει ένα μοναδικό σύμβολο χώρου εστίασης στα υψηλά πρότυπα που έχει θέσει το ΚΠΙΣΝ στους δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο. Το νέο εγχείρημα, από την αρχιτεκτονική του υπόσταση έως τη γευστική ταυτότητά του, θα γίνει πραγματικότητα μέσα από την αγαστή συνεργασία κορυφαίων επαγγελματιών που με ομαδικό πνεύμα, πρωτοποριακή σκέψη, άρτια τεχνογνωσία και, κυρίως, εξέχουσα δημιουργικότητα θα εμπλουτίσουν την ήδη ξεχωριστή εμπειρία των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ».
Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια – καμία σπατάλη», θα υιοθετηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που θα σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς από κάθε σημείο της χώρας θα εφοδιάζουν την κουζίνα με αυθεντικά πρωτότυπα και σπάνια υλικά, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Στον χώρο του εστιατορίου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εργαστήρια μέσω των οποίων θα προάγονται έννοιες όπως βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη και ορθή διαχείριση φυσικών πόρων. Παράλληλα θα προσφέρονται σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας.
H Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού και το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έρχεται να συμπληρώσει την ταυτότητα του ΚΠΙΣΝ ως ένα διεθνές πολιτιστικό τοπόσημο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επικεφαλής του εγχειρήματος θα είναι ο ταλαντούχος σεφ Θάνος Φέσκος που μέχρι πρότινος ήταν Assistant Head Chef στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο «Geranium» στη Δανία. Ο σεφ έχει εντρυσφήσει στην σκανδιναβική κουζίνα, ενώ παράλληλα παραμένει λάτρης της ελληνικής, όπως επίσης βαθύς γνώστης της local και farm to table προσέγγισης, αναλαμβάνει το ρόλο του επικεφαλής σεφ. Θα τον πλαισιώνει ομάδα R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης) που θα καθοδηγεί ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, με σχετική προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο «Maaemo» του Όσλο και στο εστιατόριο «Under», επίσης στη Νορβηγία. Επιπροσθέτως, εντός του εστιατορίου θα δημιουργηθεί και ένα νέο bar concept, το οποίο θα διαμορφώσουν ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα τoυ Baba Au Rum.
Ο σχεδιασμός του καινούργιου εστιατορίου, το οποίο θα βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Αrchitects με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία. Η πρόταση βρίσκεται σε άμεση αρμονία με τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ και σεβασμό προς το όραμα του Renzo Piano. Σε ένα κέντρο πολιτισµού που συμπυκνώνει βιώματα και ατμόσφαιρες, ο σχεδιασμός προσεγγίζει την ελληνικότητα µέσα από τη σύγχρονη τέχνη, τη µουσική και τη γαστρονοµία. Έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό όλων, συνειδητά ή όχι, μέσα από μνήμες αρχιτεκτονικών δομών, μέσα από ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και ατμόσφαιρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις