Κοροναϊός : Νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην Κροατία
Η Κροατία, όπου οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ωστόσο ταυτόχρονα χαλάρωσε τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές λειτουργίες.
Η Κροατία, όπου οι μολύνσεις από τον νέο κοροναϊό αυξάνονται ραγδαία, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ωστόσο ταυτόχρονα χαλάρωσε τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές λειτουργίες.
Η μικρή χώρα, όπου η Καθολική Εκκλησία ασκεί ισχυρή επιρροή, έχει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανώτατο όριο τα 10 άτομα
Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο εντός των ορίων της περιφέρειας όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς. Στα σπίτια θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται τα μέλη μόνο δύο νοικοκυριών, με ανώτατο όριο τα 10 άτομα.
«Ο στόχος είναι να μην εκτοξευθεί ο αριθμός (των νέων κρουσμάτων) μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», εξήγησε.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες χωρίς να ισχύει το όριο των 25 πιστών στο εσωτερικό τους. «Οι άνθρωποι έχουν την πνευματική ανάγκη να πάνε στην εκκλησία (…) επομένως λάβαμε την απόφαση να επιτρέψουμε στους πιστούς να το κάνουν για αυτές τις δύο ημέρες», είπε ο Κρούνοσλαβ Τσάπακ, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Τι γίνεται με τις εκκλησίες
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκκλησίες θα πρέπει να διασφαλίζουν χώρο επτά τετραγωνικών μέτρων για κάθε πιστό, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να εκτιμούν ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν για τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά από τα τέλη Νοεμβρίου.
«Η εκκλησία δεν είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορούν να προσευχηθούν οι πιστοί», σχολίασε ένας χρήστης.
Περίπου 9 στους 10 Κροάτες είναι Καθολικοί και η Εκκλησία παίζει πολύ ενεργό ρόλο στη χώρα.
Πάνω από 3.000 οι νεκροί
Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, η Κροατία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Λιθουανία, όσον αφορά το ποσοστό μολύνσεων, καταγράφοντας 1.158 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις