Πυραμίδες: Εντοπίστηκαν θραύσματα ξύλου στην Σκωτία
Τα θραύσματα-5000 ετών- είχαν χαθεί και εντοπίστηκαν τυχαία σε μουσείο στο Άμπερντιν μέσα σε κουτί από πούρα,
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στα τέλη του περασμένου έτους, η βοηθός επιμελήτρια Abeer Eladany εξέταζε αντικείμενα στις συλλογές των μουσείων του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, όταν εντόπισε ένα αντικείμενο που δεν φαινόταν να ταιριάζει με το περιβάλλον.
Η Eladany, η οποία κατάγεται από την Αίγυπτο και είχε περάσει μια δεκαετία εργαζόμενος στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, παρατήρησε την πρώην σημαία της χώρας σε ένα λιτό κουτί πούρων. Το άνοιξε και βρήκε μέσα μικρά κομμάτια ξύλου μέσα – και, αφού το διασταύρωσε με αρχεία, συνειδητοποίησε ότι είχε εντοπίσει ένα χαμένο τεχνούργημα από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Κάτι που ήταν στο επίκεντρο ενός διαρκούς αρχαιολογικού μυστηρίου.
Μόνο τρία αντικείμενα έχουν βγει ποτέ από το εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας – ένα τρίο αντικειμένων γνωστά ως «Dixon Relics», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.
Δύο από αυτά, μια μπάλα και ένα άγκιστρο, στεγάζονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο.
Αλλά το τρίτο, θραύσματα που ανήκουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι ξύλου κέδρου, είχε χαθεί για περισσότερα από 70 χρόνια, πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.
«Μόλις κοίταξα τα στοιχεία στα αρχεία μας στην Αίγυπτο, ήξερα αμέσως τι ήταν, και ότι είχε κρυφτεί ουσιαστικά σε μια λανθασμένη συλλογή», δήλωσε η Eladeny όπως αναφέρει δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
«Είμαι αρχαιολόγος και έχω δουλέψει σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν εδώ στη βορειοανατολική Σκωτία που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου.»
Η Μεγάλη Πυραμίδα έχει ύψος 139 μέτρα (περίπου 455 πόδια) και χτίστηκε πριν από περίπου 4.500 χρόνια πριν.
Είναι η μεγαλύτερη από τις ομάδες των πυραμίδων στη Γκίζα, το παλαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.
Η πυραμίδα αποτελείται από στενά, μικρά τούνελ, δύσκολα για τους ανθρώπους να περάσουν. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, αρχαιολόγοι και ερευνητές συνήθιζαν να προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους σε εσωτερικούς θαλάμους.
Για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή των αρχαίων κατασκευών, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τώρα τεχνολογία όπως ρομπότ και απομακρυσμένες κάμερες για να εξερευνήσουν το εσωτερικό της. στη Μεγάλη Πυραμίδα, μέχρι στιγμής έχουν αποκτήσει πρόσβαση μόνο σε τρεις γνωστούς θαλάμους.
Τα κομμάτια του ξύλου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1872 μέσα στην αίθουσα βασίλισσας της πυραμίδας από τον μηχανικό Waynman Dixon. Βοηθήθηκε από τον φίλο του James Grant, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.
Ο Ντίξον πήρε την μπάλα και το γάντζο και ο Γκραντ πήρε τα κομμάτια του ξύλου, ανέφερε το πανεπιστήμιο. Μετά το θάνατο του Grant το 1895, οι συλλογές του κληροδοτήθηκαν στο πανεπιστήμιο και η κόρη του έδωσε ένα «κομμάτι κέδρου πέντε ιντσών» το 1946.
Αλλά επειδή το κομμάτι δεν ταξινομήθηκε ποτέ σωστά, παρέμεινε κρυμμένο για δεκαετίες παρά την «εκτεταμένη αναζήτηση», έως ότου η Eladany το ανακάλυψε κατά λάθος στη συλλογή της Ασίας.
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον σκοπό και την ημερομηνία προέλευσης του ξύλου – ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου εργαλείου μέτρησης, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παρέχει ενδείξεις για το πώς κατασκευάστηκαν οι πανύψηλες πυραμίδες.
Η διαδικασία ελέγχου με άνθρακα αποκάλυψε ότι τα θραύσματα προέρχονται από την περίοδο 3341-3094 π.Χ. – αιώνες πριν από την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας. Οι περιορισμοί λόγω Covid-19 είχαν καθυστερήσει τη χρονολόγηση του «χαμένου» θραύσματος κέδρου. Το μεγαλύτερο κομμάτι ξύλου από το οποίο προήλθε, είναι ακόμα μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα, και εντοπίστηκε από μια ρομποτική κάμερα το 1993.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα λείψανα ήταν πρωτότυπα στην κατασκευή της Πυραμίδας.
«Είναι ακόμη πιο παλιά από ό, τι φανταζόμασταν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η ημερομηνία σχετίζεται με την εποχή του ξύλου, ίσως από την καρδιά ενός μεγάλης ηλικίας δέντρου», δήλωσε ο Neil Curtis, Επικεφαλής Μουσείων και Ειδικών Συλλογών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, στην κυκλοφορία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις