Κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ: Υποβαθμίζει ο Τραμπ – Κατηγορεί Ρωσία ο Πομπέο
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που είχε ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό του των Εξωτερικών, προήλθε πιθανότατα από τους Ρώσους
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που είχε ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό του των Εξωτερικών, προήλθε πιθανότατα από τους Ρώσους.
«Η κυβερνοεπίθεση είναι πολύ πιο σημαντική στα μέσα των +Fake News+ παρά στην πραγματικότητα. Ολα είναι υπό έλεγχο. Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία, είναι το σύνθημα που έρχεται κατά προτεραιότητα όταν συμβαίνει κάτι. Μπορεί να ήταν η Κίνα (μπορεί!)», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Η δήλωση του Τραμπ ότι η Κίνα είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που έχει πλήξει ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και πολλών μελών του Κονγκρέσου που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση.
«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην δραστηριότητα αυτή», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Μάικ Πομπέο.
«Η κυβερνοεπίθεση είναι σαν ρωσικά βομβαρδιστικά να πέταξαν επανειλημμένα πάνω από ολόκληρη την χώρα μας χωρίς να εντοπισθούν», σχολίασε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ
Το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ δεν έχει σχολιάσει ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.
Η κυβερνοεπίθεση εντοπίσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση της επιχείρησης συγκροτήθηκε ομάδα από το FBI , την διεύθυνση των υπηρεσιών Πληροφοριών και την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια και την ασφάλεια των υποδομών (Cisa) , η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Microsoft, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν σε κρατική οντότητα.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα «APT29», γνωστή και ως «Cozy Bear». Σύμφωνα με την Washington Post, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πηροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
Πομπέο: Η Ρωσία είναι πιθανόν να κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Παρασκευή τη Ρωσία ότι είναι πολύ πιθανόν πως αυτή κρύβεται πίσω από την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έπληξε τη χώρα, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες.
«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της εκπομπής του πολιτικού σχολιαστή Μαρκ Λεβίν, The Mark Levin Show.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε μια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα, η οποία συνίστατο κυρίως, με τη χρήση λογισμικού, «στην διείσδυση σε συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης».
Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή. «Η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει παύσει να μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, πέραν των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.
«Ήταν μια μεγάλη επίθεση. Θα έλεγα ότι μάλλον βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε χθες στο δίκτυο Fox News ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, χαρακτηρίζοντάς την «άνευ προηγουμένου».
Ο Ρούμπιο έκανε λόγο, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση την προηγουμένη, για «μια σοβαρή απειλή για το ομοσπονδιακό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κρίσιμες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα».
Η Microsoft ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ενημέρωσε περισσότερους από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων.
«Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο ιστολόγιο της εταιρείας. Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό είναι βέβαιο», «δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο», προειδοποίησε ο Μπραντ Σμιθ.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή», σημείωσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε μόλις την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, αν όχι νωρίτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις