Εμβόλιο κοροναϊού : Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Άπαντες στην κυβέρνηση και στο επιστημονικό επιτελείο που είναι επιφορτισμένοι με το εγχείρημα που χαρακτηρίζεται «ως η πιο δύσκολη υγειονομική επιχείρηση» συνεχίζουν τις προετοιμασίες με πυρετώδεις ρυθμούς ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα τις επόμενες ημέρες
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Μόλις μια εβδομάδα μένει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για τη έναρξη των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς και στην Ελλάδα.
Άπαντες στην κυβέρνηση και στο επιστημονικό επιτελείο που είναι επιφορτισμένοι με το εγχείρημα που χαρακτηρίζεται «ως η πιο δύσκολη υγειονομική επιχείρηση» συνεχίζουν τις προετοιμασίες με πυρετώδεις ρυθμούς ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί crash test με προσομοίωση ώστε να διαπιστωθεί πώς θα κυλήσει ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό.
Το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά την έγκριση θα ξεκινήσει η διανομή σε χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά την έγκριση το εμβόλιο της Pfizer θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.
Όπως τόνισε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες άνω των 65, σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα.
Στις 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα και -σύμφωνα με λεγόμενα του πρωθυπουργού- μαζί τους θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει απευθύνει κάλεσμα και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.
Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Όπως εκτίμησε πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι εμβολιασμοί στη χώρα θα μπουν σε μαζική φάση από τον Φεβρουάριο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60%-70% του πληθυσμού.
Πώς θα κλείνονται ραντεβού
Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του εμβολιασμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε πως θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.
Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.
Το έντυπο που θα υπογράφουν όσοι εμβολιάζονται
Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.
Οι περιοχές που θα γίνει ο εμβολιασμός
Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.
Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:
Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Κάθε Δευτέρα η ενημέρωση από το υπ. Υγείας
«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ώστε να γίνει κατανοητό σ’ όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο, καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις