Κοροναϊός – ΝΥΤ : Πολλές οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους – Έχει προκαλέσει την πλειονότητα των καινούργιων μολύνσεων
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Βρετανό λοιμωξιολόγο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το «νέο στέλεχος» είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Ωστόσο, παρουσιάζει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κοροναϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πει οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01. Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.
Στην πράξη, η πιο ταχεία διασπορά του ιού σημαίνει περισσότερες μολύνσεις, περισσότερες νοσηλείες και, τελικά, περισσότερους θανάτους. Έτσι, η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Οι περισσότερες νέες μολύνσεις από το μεταλλαγμένο στέλεχος
«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας lockdown τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.
Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι πάνω από το 60% των νέων μολύνσεων στο Λονδίνο προέρχονται από το νέο στέλεχος.
Κάποιοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν εργαστηριακά πειράματα και αναλύσεις για να φανεί με σιγουριά αν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό ή αν η κυριαρχία του οφείλεται σε άλλους παράγοντες.
Οι πρώτες έρευνας έδειξαν ότι το νέο στέλεχος του ιού διαδίδεται τόσο γρήγορα στη Βρετανία που έχει βγάλει… νοκ άουτ τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Σύμφωνα με ειδικούς, η ευρεία αυτή διασπορά οφείλεται στις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού.
Ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Και στη Νότια Αφρική, το άλλο στέλεχος – το οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτό της Βρετανίας – έχει προκαλέσει το 80-90% των νέων μολύνσεων στη χώρα, προκαλώντας ένα εκρηκτικό δεύτερο κύμα.
Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο νέο στέλεχος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της Βρετανίας, Πάτρικ Βάλανς, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 23 μεταλλάξεις στο νέο στέλεχος του ιού, έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη ακίδα με την οποία ο ιός «κολλάει» στα κύτταρα του σώματος μας και τα μολύνει, κάτι που μπορεί να αυξάνει τη μεταδοτικότητά του.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί νέος γύρος πολύ αυστηρών μέτρων για να περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις