Κοροναϊός : Σε πολιτικά κίνητρα του Μπ. Τζόνσον αποδίδει τα περί μετάλλαξης του κοροναϊού στη Βρετανία ο Δερμιτζάκης
Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κοροναϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κηρύξει νέο γενικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία
Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κοροναϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κηρύξει νέο γενικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία.
Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Δερμιτζάκης υποβαθμίζει την ανησυχία που έχει προκαλέσει λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πολιτική υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη».
Πάντως αναφέρει ότι «μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης: μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».
«Το νέο στέλεχος στη Βρετανία.
Εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονός ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία.
Αυτό όμως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτή η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δηλαδή τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα.
Πρωτόγνωρα μέτρα στη Βρετανία για τα Χριστούγεννα
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Λονδίνο και σε μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας και τόνισε πως οι περιορισμοί θα είναι χαλαρότεροι στην υπόλοιπη Αγγλία μόνο για μία ημέρα.
Έτσι η περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιο-ανατολική Αγγλία εισέρχονται και πάλι από αύριο σε lockdown επιπέδου 4, όπως δηλαδή ήταν τον Νοέμβριο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «νέο στέλεχος του κοροναϊού» στις περιοχές αυτές, το οποίο δεν αυξάνει την επικινδυνότητα» του ιού, αλλά «μεταδίδεται πιο εύκολα».
«Πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει λάβει η επιδημία μεταδίδεται πλέον ταχύτερα.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι «το νέο στέλεχος του ιού» αυξάνει την μεταδοτικότητά του.
«We cannot continue with Christmas as planned»
PM Boris Johnson announces planned relaxation of coronavirus rules for Christmas will be restricted to just one day in England and in new tier 4 areas it will be scrapped entirely
Latest: https://t.co/VQFVN57a0p pic.twitter.com/XtJ44Ccb2Q
— BBC News (UK) (@BBCNews) December 19, 2020
Πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του εμβολίου η μετάλλαξη του ιού – Τι λένε Μόσιαλος και Δημόπουλος
Η υπόθεση της μετάλλαξης έχει προκαλέσει προβληματισμό ενόψει της μαζικής διάθεσης των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Open τόνισε ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κοροναϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση.
Για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Το ξέρουμε εδώ και μερικές ημέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο», είπε ο κ. Μόσιαλος και ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επιστήμονες επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα και όχι επειδή είναι περισσότερο θανατηφόρα.
Ο καθηγητής του LSE υπογράμμισε ότι δεν επηρεάζεται το εμβόλιο και η δράση του από τη νέα αυτή μετάλλαξη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.
«Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη» σημείωσε.
Ακόμα τόνισε πως δεν έχει γίνει γνωστό, αν έχει η μετάλλαξη του ιού έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες.
«Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. «Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα», τόνισε.
- Στέφανος Κασσελάκης: Επισκέφθηκε την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ Πολύγωνου
- Τζέφρι Επστάιν: Ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν την στενή σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Alcatrash: Η απάντησή τους για την αποχώρηση του Ανδρέα Βούλγαρη
- Εκλογές συνέδρων – ΣΥΡΙΖΑ: Πώς απαντά ο συντονιστής στις κατηγορίες για απόπειρα νοθείας στον Αγ. Δημήτριο
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα κόντρα στον Πανσερραϊκό (pic)
- «Πλούτος ανισοτήτων»: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη