Χρηστίδης : Ανύπαρκτη η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά το ασφαλές άνοιγμα μετά το lockdown
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι αυτό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής είναι ένα άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο, για το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ακόμη μια φορά τις απόψεις του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η στρατηγική της είναι ανύπαρκτη και ο τρόπος με τον οποίον έχει σχεδιάσει το ασφαλές άνοιγμα μετά το lockdown λανθασμένος.
Αναλυτικότερα, ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε τα εξής αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας:
«Σε όλους αυτούς τους νομούς που εδώ και πάνω από ένα μήνα έχουν πολύ λίγα κρούσματα, θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη μπει σε μια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, βήμα το βήμα και με συνεχείς και εμπεριστατωμένους ελέγχους κάθε 20 ημέρες, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες να μπορούν να ανοίγουν και οι όμοροι νόμοι και να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση και ζωντανή οικονομική δραστηριότητα με υγειονομική ασφάλεια.
Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στην Κρήτη, στα νησιά των Κυκλάδων ή σε κάποια από τα Ιόνια, και όταν αυτό θα συμβεί, δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τους αυστηρούς ελέγχους, και όταν προκύπτει σοβαρό ζήτημα, θα ξανακλείνει η περιοχή.
Η κυβέρνηση εναπόθεσε τα πάντα στο εμβόλιο.
Το εμβόλιο θα έρθει, αλλά οι δόσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένες, μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα έχουμε φτάσει στο καλοκαίρι και ταυτόχρονα δημιουργούνται με τον τρόπο που κινείται κυβέρνηση πολύ μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Η κυβέρνηση έκανε τρία σημαντικά λάθη: πρώτον υποτίμησε τον κίνδυνο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και αυτό είναι προφανές από τη στάση που ακολούθησε όλο το καλοκαίρι, δεύτερον, όταν είδε τον κίνδυνο να πλησιάζει, καθυστέρησε να πάρει μέτρα, και το τρίτον είναι ότι κατά τη διάρκεια του lockdown δεν έχει φροντίσει να επιτηρήσει τα μέτρα πρόληψης, όπως θα έπρεπε να το κάνει με αυστηρότητα και προσήλωση.
Όποιος δει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων και των θανάτων θα διαπιστώσει ότι για παράδειγμα ειδικά στη Θεσσαλονίκη πήρε μέτρα πολύ αργά και αυτή η ολιγωρία οδήγησε στην διασπορά του ιού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Και αυτό είναι κάτι το οποίο το πληρώνουν νομοί που δεν έχουν μεγάλα νοσοκομεία και στερούνται υγειονομικού σχεδιασμού και πόρων, που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες Covid, όπως είναι η Δράμα το Κιλκίς, οι Σέρρες και πολλοί άλλοι νομοί στη Δυτική Μακεδονία.
Ενόψει του εμβολιασμού, η Φώφη Γεννηματά έθεσε έξι ερωτήματα, για τα οποία ακόμα απάντηση δεν ακούσαμε.
Για τη Δυτική Αττική
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Δυτική Αττική, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Όπως είδαμε εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε πολύ αυστηρά μέτρα και σε ένα κομμάτι της Αττικής.
Θυμίζω ότι στις 9 του Δεκέμβρη, σχεδόν 15 μέρες πριν, ο κύριος Τσιόδρας έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τη Δυτική Αττική. 11 μέρες πριν δεν είχαμε επιπλέον στοιχεία, είχαμε μόνο την δήλωση αυτή. Επομένως θεωρώ ότι είχαν ενδείξεις.
Εύχομαι κι ελπίζω να μην εξελιχθούν τα πράγματα έτσι όπως εξελίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις
Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «πάνω από 350.000 είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, χρήματα τα οποία έχουν πληρώσει συμπολίτες μας και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για πάνω από 1–2 χρόνια και κάποιοι για πολύ περισσότερα χρόνια. Και ναι, οι άνθρωποι εξαρτώνται και ζουν από τη σύνταξη και τον μισθό τους, κ. Μητσοτάκη.
Η κοινοβουλευτική μας ομάδα πίεζε για λύση του παραπάνω ζητήματος, η Φώφη Γεννηματά το ζητά επίμονα ενάμιση χρόνο, και μόλις χθες η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση την οποία είχε κάνει το Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο με τον οποίο θα εκκαθαριστούν οι συντάξεις αυτές, για να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματά τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα πραγματικής οικονομίας, χωρίς να αφορά συνθήκες έκτακτες και να εμπλέκεται με την πανδημία. Μιλάμε για μία καθαρά γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να γίνει».
Για τα ζητήματα της οικονομίας
Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε τα εξής:
«Τρεις στις 10 επιχειρήσεις με βάση αυτά που λέει η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά το lockdown και αυτό είναι τρομακτικό και πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση να στηρίξει πάση θυσία και πριν φτάσουν οι επιχειρήσεις στο και πέντε της χρεοκοπίας .
Καθημερινά αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, το δημόσιο χρέος επίσης ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει τα ίδια νούμερα. Όλη αυτή η τέλεια καταιγίδα απειλεί ασφυκτικά τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει γρήγορα να υπάρξει μία αντίδραση, η οποία δυστυχώς δε φαίνεται να προκύπτει.
Ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι πάνω από 30 δις.
Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει τη δυνατότητα να διαθέσουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτά λοιπόν τα χρήματα θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα διαθέσει στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, να σταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους.
Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται, για λόγους πολιτικής αντίληψης, ότι η πανδημία χτυπά πολύ διαφορετικά τους πλούσιους από ό,τι τους μικρομεσαίους, την μεσαία τάξη, τα χαμηλότερα στρώματα και αυτό είναι κάτι το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.
Γι’ αυτό λέμε καθαρά και με έμφαση, ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν να στηρίξουν με τη σειρά τους και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το επικοινωνιακό χαλί, υπάρχει εδώ μια σειρά οφειλών που συνεχίζουν να τρέχουν: ρεύμα, νερό, ασφαλιστικές εισφορές, το δώρο των Χριστουγέννων, εφορία, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να το δώσουν.
Όλα αυτά, λοιπόν, είναι χρήματα τα οποία θα δώσουν επιχειρήσεις και τα οποία δεν τα ‘χουνε βγάλει, επομένως χρειάζεται τώρα στήριξη, εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση πάντα πιέζαμε, αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε και από τους φορείς της αγοράς.
Για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου
Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι «αυτό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής είναι ένα άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο, για το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις, διότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε εδώ τους κυβερνητικούς παράγοντες να μιλάνε για μέτρα που δαγκώνουν και κυρώσεις που είναι στο τραπέζι προς την Τουρκία, για μέτρα-στενούς κορσέδες, και πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν πήραμε τίποτα απολύτως.
Άρα ή κάποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και έρχονται στο εσωτερικό ακροατήριο και λένε ψέματα για να ικανοποιήσουν το κομματικό τους ακροατήριο ή κάποιοι δεν έχουν ιδέα πώς να σχεδιάσουν νικηφόρα στρατηγική και πήγαν στη Σύνοδο, υπέστησαν σημαντική ήττα και την ήττα αυτή προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως νίκη.
Όταν διαρκώς κάνεις πίσω και δεν θέτεις τις κόκκινες γραμμές, όταν υπουργοί σου αμφισβητούν, δυνητικά, ζητήματα κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικά σου δικαιώματα, στέλνεις ένα μήνυμα ότι εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε.
Τι, σε ποιο επίπεδο, για ποια θέματα; Είμαστε έτοιμοι για όλα;
Είναι λάθος μήνυμα και διαφωνούμε απόλυτα.
Αυτό το μήνυμα οδήγησε στην ήττα του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήττα που προσπαθεί να καλύψει η προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις