Σπάνιο καλαμάρι ενός μέτρου ξεβράστηκε στην Κρήτη
Ανήκει στο είδος Todarodes saggitatus που εξαπλώνεται στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και συχνά συναντάται σε βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.
Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου –ένα σπάνιο θηλυκό καλαμάρι μήκους ενός μέτρου.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ενημερώθηκε για το καλαμάρι από κατοίκους, το κεφαλόποδο μαλάκιο ανήκει στο είδος Todarodes saggitatus που εξαπλώνεται στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και συχνά συναντάται σε βάθη που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.
Τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και άλλα κεφαλόποδα. Αλιεύεται περιστασιακά ως παράπλευρο αλίευμα κυρίως από μηχανότρατες και είναι ασφαλές προς κατανάλωση, αν και διαφέρει από το κοινό ευρωπαϊκό καλαμάρι Loligovulagaris που γνωρίζουμε.
Το Κρητικό Πέλαγος αποτελεί σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής κεφαλοπόδων, όπως έχει διαπιστωθεί από επιστήμονες του ΙΘΑΒΒΥΚ που καταγράφουν παρουσία αυγών τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες κατά τη διάρκεια ερευνητικών καταδύσεων.
Το καλαμάρι που συλλέχθηκε από τον ερευνητή του Δρ Θάνο Νταϊλιάνη και τον διδακτορικό φοιτητή Γρηγόρη Σκουραδάκη, βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΚΛΕΘΕ.
Πρόκειται για ώριμο θηλυκό άτομο, το οποίο πιθανότατα πρόσφατα ολοκλήρωσε τον κύκλο αναπαραγωγής του και παρασύρθηκε εξασθενημένο στην ακτή, φαινόμενο που παρατηρείται σχετικά συχνά.
Το ΙΘΑΒΒΥΚ βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών σχετικά με παρατηρήσεις ή ερωτήματα που αφορούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, και ενθαρρύνει τους πολίτες να επικοινωνούν μαζί του στο τηλέφωνο 2810 337801.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις