Μετάλλαξη κοροναϊού : Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πόσο μάς καλύπτει το εμβόλιο
Η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των ιών, όμως το συγκεκριμένο στέλεχος που εμφανίσθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νοτιανατολική Αγγλία θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή εφιστούν οι λοιμωξιολόγοι για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που έχει σημάνει συναγερμό στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Το νέο στέλεχος του κοροναϊού έχει σπείρει τον πανικό, με τη λίστα των χωρών που διακόπτουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο να μακραίνει ολοένα και περισσότερο.
Η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των ιών, όμως το συγκεκριμένο στέλεχος που εμφανίσθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νοτιανατολική Αγγλία θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στο νέο στέλεχος του κοροναϊού, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως δεν απειλούνται.
Καθησυχάζει ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού, λέγοντας ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.
«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού» δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ
«Το να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τόσο στενά έναν ιό, τόσο προσεκτικά, τόσο επιστημονικά σε πραγματικό χρόνο είναι πραγματικά θετική εξέλιξη για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και οι χώρες που κάνουν αυτό το είδος της παρακολούθησης αξίζουν επαίνους».
Επικαλούμενοι δεδομένα από τη Βρετανία, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το νέο στέλεχος του κοροναϊού προκαλεί βαρύτερη ασθένεια στους ανθρώπους ή ότι είναι πιο θανατηφόρος από τα υπάρχοντα στελέχη της Covid-19, αν και φαίνεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο αργές από ό,τι με την γρίπη και ότι ακόμη η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ λιγότερο μεταδοτική από άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα.
Είπαν, δε, ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει. «Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει» δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.
«Δεν υπάρχει φόβος…»
Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο του εμβολιασμού κατά της COVID-19, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε πως ο ιός RΝΑ, του κοροναϊού, έχει 3.000 βάσεις, επομένως οι μεταλλάξεις του δεν είναι κάτι ασύνηθες.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις του ιού και από τις πρώτες πληροφορίες από την Αγγλία και άλλα κράτη δεν φαίνεται να είναι καθοριστικές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ «δεν γνωρίζουμε καν αν ισχύει η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού».
«Εκείνο που υπάρχει σαν γνώση είναι ότι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των εμβολίων είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως αυτές οι μεταλλάξεις» εξήγησε η ειδικός.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει φόβος ούτε δεύτερο σχέδιο για την αλλαγή των προγραμματισμένων εμβολιασμών. «Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το σχέδιο του εμβολιασμού, δεν υπάρχει Plan-B και ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των νέων εμβολίων είναι πως μπορούν να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών όπως στις γενετικές αυτές μεταλλάξεις» κατέληξε η ειδικός.
Το νέο στέλεχος ίσως μολύνει πιο εύκολα τα παιδιά
Πάντως, η νέα παραλλαγή φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από το νέο κοροναϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν βρετανοί επιστήμονες.
«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.
«Υπάρχει ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά» επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις