ΕΕ: Συστάσεις για εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ
Τα στρατηγικά σχέδια θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε κράτος μέλος θα χρησιμοποιήσει τα μέσα της ΚΑΠ
Με στόχο την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η Κομισιόν δημοσίευσε συστάσεις για κάθε κράτος μέλος.
Αυτές οι συστάσεις αποτελούν μέρος του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για να τις στηρίξουν στην εφαρμογή της ΚΑΠ από το 2023, καθώς και για να διασφαλίσουν ότι τα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΑΠ συμβάλλουν με φιλόδοξο τρόπο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Αυτά τα στρατηγικά σχέδια θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε κράτος μέλος θα χρησιμοποιήσει τα μέσα της ΚΑΠ βάσει ανάλυσης των συνθηκών και των αναγκών τους, και με στόχο την επίτευξη των ειδικών στόχων της ΚΑΠ καθώς και του ευρωπαϊκού πράσινου σχεδίου.
Ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Janusz Wojciechowski δήλωσε: «Οι συστάσεις προς τα κράτη μέλη είναι ένα κρίσιμο βήμα στη μετάβαση προς την αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του γεωργικού μας τομέα. Ενθαρρύνω θερμά τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη αυτές τις συστάσεις ενώ καταρτίζουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ΚΑΠ που να ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία και που υποστηρίζει τους αγρότες ως κινητήριες δυνάμεις της πράσινης μετάβασης. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα διασφαλίσουμε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ διατηρεί τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες . »
Η Επιτροπή παρέχει συστάσεις για κάθε κράτος μέλος βάσει ανάλυσης του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών τους. Αυτές οι συστάσεις συνδέονται με τους εννέα ειδικούς στόχους της ΚΑΠ που αφορούν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και με έναν οριζόντιο στόχο για τη γνώση και την καινοτομία.
Επιπλέον, οι συστάσεις λαμβάνουν υπόψη τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ειδικότερα τους έξι ποσοτικούς στόχους της στρατηγικής «Farm to fork» και της «Βιοποικιλότητας». Στόχος τους είναι να δείξουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ για την επίτευξη αυτών των στόχων, προσδιορίζοντας βασικά ζητήματα που πρέπει αλλά και πώς να αντιμετωπιστούν από τα κράτη μέλη.
Επίσης, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιολογικής γεωργίας 25%, η Επιτροπή συνέστησε στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών να αναπτύξουν τις απαραίτητες δομές αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, να εντοπίσουν το τοπικό δυναμικό βιολογικής παραγωγής, να προωθήσουν την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και να διασφαλίσουν υποστήριξη για μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας μέσω της αγροτικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, όσον αφορά τους στόχους της ΚΑΠ που σχετίζονται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση νέων γεωργών, η Επιτροπή συνιστά σε πολλά κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για παράδειγμα κάνοντας μεγαλύτερη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η μείωση της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων. Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να προωθήσουν την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων διασφαλίζοντας την υιοθέτηση ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών . Επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας υγιούς καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή του αγρο-οικοσυστήματος και ενθαρρύνει τις φυσικές μεθόδους καταπολέμησης παρασίτων.
Τέλος, οι συστάσεις επισημαίνουν επίσης την ανάγκη αύξησης της αξίας των γεωργικών προϊόντων σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγού, μέσω γεωγραφικών ενδείξεων ή τοπικών και περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού.
Ιστορικό
Ένας δομημένος διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση των στρατηγικών Farm to Fork και Biodiversity τον Μάιο του 2020. Αυτές οι δύο στρατηγικές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για να καταστεί δυνατή η μετάβαση προς την αυξημένη βιωσιμότητα των τα συστήματα τροφίμων μας και για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων της απώλειας βιοποικιλότητας. Περιλαμβάνουν τους στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, τη μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου φυτοφαρμάκων, τη μείωση κατά τουλάχιστον 20% της χρήσης λιπασμάτων, τη μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται για εκτροφή ζώα και υδατοκαλλιέργεια, καθώς και το 25% της γεωργικής γης στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας και εξασφάλιση 100% πρόσβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές περιοχές σε αγροτικές περιοχές έως το 2025.
Η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2018, εισάγοντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση βάσει επιδόσεων και αποτελεσμάτων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες, αυξάνοντας παράλληλα τις φιλοδοξίες σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Η νέα ΚΑΠ βασίζεται σε εννέα στόχους , οι οποίοι αποτελούν επίσης τη βάση επί των οποίων οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν για τις διαπραγματευτικές τους θέσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αντίστοιχα στις 23 και 21 Οκτωβρίου 2020, επιτρέποντας την έναρξη των τριμερών διαλόγων στις 10 Νοεμβρίου 2020. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της στις τριμερείς διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ, ως έντιμος μεσίτης μεταξύ των συννομοθετών και ως κινητήρια δύναμη για μεγαλύτερη βιωσιμότητα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων