ΗΠΑ : Έδωσαν τα χέρια Ρεπουμπλικάνοι – Δημοκρατικοί για το «πακέτο» των 900 δισ.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τα 2,2 τρισ. του περασμένου Μαρτίου. Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Το δεύτερο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας και των πιο αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου – Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία. Η αξία του αποτιμάται σε 900 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 2,2 τρισ. που είχαν διατεθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να προωθήσει και τρίτο «πακέτο» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, όπως προαναγγέλλουν ήδη αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών. Εξάλλου, η οικονομία των ΗΠΑ, όπως και των περισσότερων άλλων χωρών της Δύσης, δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα από το σοκ που έχει υποστεί.
Σημειώνεται ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν μόλις χθες σε σχετική συμφωνία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν πολλάκις φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς βρέθηκαν στο μέσο της αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Καθώς όμως όλα τελείωσαν και ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι των δύο παραδοσιακών κομμάτων κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να φτάσουν στην απολύτως αναγκαία συμφωνία – αν και μάλλον ανεπαρκή με βάση την κατάσταση που επικρατεί.
Πιο γρήγορα από την Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, για μια ακόμη φορά οι Αμερικανοί αποδεικνύονται πιο ευέλικτοι και γρήγοροι στις αντιδράσεις τους σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, κάτι που είχε συμβεί και στην κρίση η οποία εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Κι αυτό είναι κάτι που, αναμφίβολα, τους προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αναδεικνύοντας παράλληλα τις αδυναμίες του μοντέλου της ΕΕ.
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει σαφώς μικρότερη «δύναμη πυρός» (750 δισ. ευρώ ή κάπου 850 δισ. δολάρια). Όσο για την αξιοποίησή του και την εκταμίευση της βοήθειας δεν θα γίνουν άμεσα, αλλά σταδιακά μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αναγκάζοντας έτσι τις κυβερνήσεις των «27» να επωμιστούν μεγάλο βάρος σε εθνικό επίπεδο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Αντιθέτως, οι Αμερικανοί θα δουν άμεσα να μπαίνουν χρήματα στις τσέπες τους, έστω κι αν αυτά είναι σαφώς λιγότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 75.000 δολαρίων θα λάβουν τσεκ ύψους 600 δολαρίων – ή 1.200 για τα ζευγάρια που δηλώνουν κάτω από 150.000 ετησίως – που θα προσαυξάνεται κατά 600 δολάρια για κάθε εξαρτημένο παιδί. Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεισφέρει επιπλέον 300 δολάρια στα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας που χορηγούν οι κυβερνήσεις των πολιτειών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2021.
Το ίδιο «πακέτο» προβλέπει 13 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα επισιτισμού, από το οποίο εξαρτώνται χιλιάδες φτωχές οικογένειες στις ΗΠΑ, 25 δισ. για τους μισθωτές ακινήτων, καθώς και 80 δισ. για τη χρηματοδότηση σχολείων και πανεπιστημίων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εξ’ αποστάσεως και της ατομικής εκπαίδευσης. Επίσης, προβλέπονται 10 δισ. δολάρια για την μέριμνα των παιδιών.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, θα διατεθούν 284 δισ. δολάρια σε απευθείας κρατικά δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται (με διευρυμένα μάλιστα κριτήρια) οι όμιλοι των ΜΜΕ, που έχουν πληγεί σφοδρά. Χείρα βοηθείας, με 15 δισ. δολάρια, δίνεται και στα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλους πολιτιστικούς ομίλους, η δραστηριότητα των οποίων έχει «παγώσει». 13 δισ. θα κατευθυνθούν ως απευθείας ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ 45 δισ. αφορούν τις μεταφορές.
Το συνολικό κονδύλι περιλαμβάνει επίσης 30 δισ. δολάρια για τη διασφάλιση της αγοράς επαρκών δόσεων εμβολίων και της έγκαιρης και δωρεάν διανομής τους σε όλους τους Αμερικανούς.
Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μία πλευρά η οποία, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί επί τάπητος, απαιτώντας λύσεις. Πρόκειται για τη νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 27,5 τρισ. δολάρια – ένα ποσό που αντιστοιχεί στ0ο 129% του ΑΕΠ της χώρας – έναντι μόλις 55% είκοσι χρόνια νωρίτερα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις