ΤτΕ: Στα 9,4 δισ. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο
Οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό αυξήθηκαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου στα 7,5 δισ. ευρω έναντι 562 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, έναντι ελλείμματος 767 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό αυξήθηκαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στα 7,5 δισ. ευρω έναντι 562 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 13,6 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 4,0 δισ. ευρώ, καθώς και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 77,0% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 76,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Από την άλλη πλευρά , η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 12,7% σε τρέχουσες τιμές, αλλά αύξηση 3,5% σε σταθερές τιμές. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-5,5% σε σταθερές τιμές).
Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 541 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 33 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 8,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις