Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα: Πώς θα ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία
το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τι είναι αυτό το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα που παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος; Πώς μας προέκυψε; Πώς θα ενισχύσει την άμυνά μας; Αυτό που θα παρουσιασθεί σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν είναι άλλο από μία ισραηλινή πρόταση που με την ολοκλήρωση της, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα δώσει ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Έως τώρα η ΠΑ πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των σπουδαστών της Σχολής Ικάρων με δυσκολία λόγω του πεπαλαιωμένου υλικού.
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδεχομένως από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ιταλία. Για το Κέντρο αυτό έδωσαν μάχη δύο χώρες, ο Καναδάς και το Ισραήλ και τελικά προκρίθηκε το Ισραήλ.
Τα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία, όπως αναφέρονται στη σχετική εισήγηση, αναμένεται να είναι άμεσα. Συγκεκριμένα:
* Αναβαθμίζεται το σύστημα εκπαίδευσης στα ελικοφόρα αεροσκάφη.
*Πρόκειται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
*Δημιουργείται νέο σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές πτήσεως) και,
* θα εκπαιδεύονται πιλότοι πάνω στα νέα τζετ.
Έτσι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο πτήσεων θα είναι με χρηματοδοτική μίσθωση. Στόχος είναι η Καλαμάτα να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο πτήσεων. Η πρόταση των ισραηλινών φθάνει περίπου στο 1,4 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα 20 ετών, ενώ παρέχονται περίπου 10.000 πτήσεις ανά έτος.
Στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ είναι η βάση εκπαίδευσης των νέων μας πιλότων εδώ και χρόνια. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές πιλότων μαχητικών αεροσκαφών είναι και μία γυναίκα, η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή, που είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος ενός μαχητικού F-4. Η υποσμηναγός δεν εκπαιδεύει μόνον Έλληνες πιλότος αλλά και Ιταλούς σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει στην εκπαίδευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στην Καλαμάτα εκπαιδεύεται αυτή την περίοδο και η ανθυποσμηναγός (ι) Μαρίνα Κωνσταντίνου, η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει αρχηγός στην Σχολή Ικάρων. Εκπαιδεύεται για να πετάξει πολύ σύντομα στο Αιγαίο, ίσως και με μαχητικό αεροσκάφος. Στην Καλαμάτα έχουν άλλωστε εκπαιδευτεί και άλλες 11 γυναίκες αξιωματικοί (Ι) που έχουν αποφοιτήσει έως τώρα από τη Σχολή Ικάρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις