Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνο-επιθέσεις : Σε εξέλιξη ο… πόλεμος των φτωχών

Κυβερνο-επιθέσεις : Σε εξέλιξη ο… πόλεμος των φτωχών

Παλαιότερα οι μάχες δίνονταν με πανάκριβα οπλικά συστήματα όπου υπήρχαν χιλιάδες θύματα και τεράστιο οικονομικό κόστος. Σήμερα μπορούν να διεξάγονται από ένα φτωχό διαμέρισμα, από ένα υπόγειο ή ακόμη κι από τον δρόμο. Με μοναδικό όπλο έναν υπολογιστή

«Χάκερς χτύπησαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». «Βορειοκορεάτες επιτέθηκαν στο λογισμικό της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Astra Zeneca». «Ιρανοί εισέβαλαν σε εταιρεία που παρασκευάζει τη ρεμδεσιβίρη». «Ρώσοι χάκερς χτυπούν νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς με κοροναϊό».

Δεν πρόκειται για σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Ούτε είναι μέρος της ταινίας «Παγιδευμένη στο δίκτυο» με τη Σάντρα Μπούλοκ που το 1995 έσπασε ταμεία καθώς αναφερόταν σε ένα παράνομο λογισμικό που έθετε τον κόσμο σε κίνδυνο».

Αν εκείνη η ταινία, πριν από μόλις 25 χρόνια, είχε χαρακτηριστεί… επιστημονικής φαντασίας, τα όσα ζούμε σήμερα, και όσα θα συμβούν στο άμεσο μέλλον, θα συνθέτουν μια ιδιαίτερα δυστοπική πραγματικότητα.

Ειδικά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση με τον κοροναϊό, οι κυβερνο-επιθέσεις λαμβάνουν διαφορετικές διαστάσεις και μπορούν πολλές φορές να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρα κράτη.

Αν στο παρελθόν η εξουδετέρωση του εχθρού μπορούσε να γίνει μόνο μέσω ενός πολέμου, όπου θα υπήρχαν χιλιάδες θύματα και τεράστιο οικονομικό κόστος, σήμερα ζούμε τον «πόλεμο των φτωχών».

Ζούμε ένα αόρατο πόλεμο τον οποίο μπορεί να διεξάγει κάποιος από ένα φτωχό διαμέρισμα, από ένα υπόγειο ή ακόμη κι από τον δρόμο. Με μοναδικό όπλο έναν υπολογιστή αλλά και με απίθανα λογισμικά που μπορούν να διεισδύσουν στις… τάξεις του εχθρού. Μπορούν να καταστρέψουν δεδομένα, να υποκλέψουν πληροφορίες, να «κλειδώσουν» πληροφοριακά συστήματα ζητώντας απίθανα λύτρα.

Μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση ακόμη και χρηματοπιστωτικά συστήματα και να οδηγήσουν μεγάλες τράπεζες σε χρεωκοπία.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, η εμφάνιση της πανδημίας της κοροναϊού και η παγκόσμια αγωνία για την εύρεση φαρμάκων και εμβολίων, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης : Κυβερνο-βιοασφάλεια και βιο-υβριδικές απειλές

Μπαίνουμε πλέον σε έναν, ίσως πιο εφιαλτικό, κύκλο επιθέσεων από οργανωμένους «στρατούς» του Διαδικτύου και από μυστικές υπηρεσίες κρατών που έχουν ενεργοποιηθεί.

Οι λεγόμενες βιο-υβριδικές απειλές και επιθέσεις είναι ένας υποτομέας του υβριδικού πολέμου που πλέον απασχολεί όλο τον πλανήτη. Και που θα μπορούσε να φέρει το απόλυτο χάος σε χώρες που θα δεχθούν επίθεση και δεν θα μπορέσουν να προστατευτούν.

Καυτά ερωτήματα

Τι θα μπορούσε να συμβεί π.χ. αν ένας χάκερ από την Τουρκία «χτυπούσε» το πληροφοριακό σύστημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας ή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού»; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν περνούσαν στα χέρια ενός «πειρατή του Διαδικτύου», οι προσωπικοί φάκελοι υγείας χιλιάδων ασθενών;

Αλλά και τι θα μπορούσε να συμβεί αν δημιουργούταν ένα «υγειονομικό wikileaks» και διαρρέονταν στο Διαδίκτυο ιατρικά δεδομένα;

Πρόκειται για καυτά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά που τα βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν.

Η πανδημία του κοροναϊού και η ανακάλυψη των φαρμάκων που θα τη σταματήσουν, οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών να ρίξουν το βάρος τους στην κυβερνο-βιοασφάλεια, με την έννοια της προστασίας δεδομένων που δεν θα πρέπει να διαρρεύσουν.

Και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν στρατοί από πράκτορες που κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να «χτυπήσουν» στόχους που θεωρούν… εχθρικούς.

Μιλήσαμε με τον Αθανάσιο Μποζίνη, καθηγητή «Νέων Τεχνολογιών και Βιοασφάλειας» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οπως μας είπε οι βασικοί στόχοι, πέραν των υγειονομικών λόγω πανδημίας είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι τηλεπικοινωνίες. «Εχουμε να κάνουμε με πόλεμο στον οποίο δεν παίζουν ρόλο οι στρατοί αλλά η γνώση. Στον κυβερνοχώρο δεν υπάρχουν υπερδυνάμεις. Ολοι μπορούν να επιφέρουν χτυπήματα τεραστίων διαστάσεων. Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, η Μοσάντ του Ισραήλ, αλλά και κυβερνοστρατοί από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Ουκρανία».

Ποιοι είναι οι στρατοί

Τον ρωτήσαμε ποιοι είναι αυτοί οι στρατοί. Είναι απλά ιδιώτες ή είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Απαντά ότι μπορεί να είναι τα πάντα. Από πληρωμένοι μισθοφόροι που προχωρούν σε βιομηχανική κατασκοπεία μέχρι μυστικές υπηρεσίες που θέλουν να υποκλέψουν στοιχεία από άλλες χώρες.

Κι από χάκερς με τεράστιες δυνατότητες που χτυπάνε στόχους και ζητούν λύτρα μέχρι ακτιβιστές. Υπάρχουν ακόμη και Hi Tech «πατριωτικά ζόμπι» ή «ψεκασμένοι» που επιδιώκουν να κάνουν ζημιά σε εταιρείες οι οποίες π.χ. φτιάχνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή άλλα φάρμακα.

Οσο για τις εθνικότητές τους; Μπορούν να είναι οποιοιδήποτε. Αλλωστε, στον «πόλεμο των φτωχών» δεν χρειάζονται πολυδάπανα προγράμματα κυβερνοπολέμου, αν και μια πιο οργανωμένη επίθεση έχει ασφαλώς καλύτερα αποτελέσματα.

Ρώσοι, Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Ουκρανοί, Ινδοί, Κορεάτες, Κινέζοι χάκερς δίνουν καθημερινές μάχες στο Διαδίκτυο για την τελική επικράτηση.

Κι αυτό που πλέον ανησυχεί τα κράτη είναι πώς θα «σφραγίσουν» δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία. Οπως λένε, μάλιστα, επιστήμονες, «αυτός που θα καταφέρει να δώσει απαντήσεις και να λύσει τον γόρδιο δεσμό της πανδημίας του κοροναϊού, θα μπορούσε ακόμη και να ηγηθεί του κόσμου».

«Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κοροναϊού ή του φαρμάκου εναντίον του ιού θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα που θα βρισκόταν στην πρωτοπορία», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Για τον λόγο αυτό διεξάγεται τους τελευταίους μήνες ένας αόρατος για τους πολλούς ανθρώπους, κυβερνοπόλεμος. Μια γενικευμένη μάχη στο αχανές πεδίο του Διαδικτύου με στόχο είτε την υποκλοπή στοιχείων είτε το σαμποτάζ. Ειδικά η περίπτωση της κυβερνο-βιοασφάλειας και τα χτυπήματα σε στόχους υγείας, είναι πλέον τα πιο δημοφιλή.

Πρόσφατα το Reuters αποκάλυψε ότι τον περασμένο Μάιο ιρανοί χάκερς χτύπησαν αμερικανική εταιρεία που παράγει την ουσία ρεμδεσιβίρη. Ενα φάρμακο που παίρνουν ασθενείς με κοροναϊό, μεταξύ των οποίων και ο Ντ. Τραμπ. Ο στόχος τους ήταν να προσβάλλουν τα συστήματα της εταιρείας «φυτεύοντας» κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέψουν στοιχεία της σημαντικής αυτής παραγωγής.

Δεν επρόκειτο για μια απλή βιομηχανική κατασκοπεία, αλλά για την εμπλοκή και των μυστικών υπηρεσιών.

Απόρρητες εκθέσεις από τις αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι οι Κινέζοι, χάρη σε «παρεισφρήσεις» που κατάφεραν να κάνουν, μπόρεσαν να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αλλά και για να βρουν το κινεζικό εμβόλιο που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι έχουν τελειοποιήσει.

Ισχυρό χτύπημα, με άγνωστες προεκτάσεις, πέτυχαν πριν από μερικούς μήνες ρώσοι κυβερνοκατάσκοποι. «Εισέβαλαν» στα συστήματα της Οξφόρδης που παράγει ένα από τα εμβόλια για τον κοροναϊό. Οι χάκερς με την ονομασία «Cozy Bear», φέρεται να συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τη γνωστή SVR, η οποία τελευταία έχει στρατολογήσει πολύ «δυνατά μυαλά» προκειμένου να υποκλέψουν στοιχεία για τα εμβόλια και υγειονομικά πρωτόκολλα άλλων κρατών.

Μεγάλη δύναμη ασφαλώς είναι και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, η οποία έχει αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της δίνοντας προτεραιότητα στις κυβερνο-βιοεπιθέσεις με στόχο να βγει το ταχύτερο από την κρίση.

Τα πιο γνωστά χτυπήματα

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε χτύπημα στην Astra Zeneca από Βορειοκορεάτες, που προσπάθησαν να υποκλέψουν τις φόρμουλες του εμβολίου και άλλα πρωτόκολλα.

Μόλις τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε μεγάλης έκτασης «χακάρισμα» στο αμερικανικό έδαφος από Κινέζους. Εκείνη την περίοδο κινέζοι διπλωμάτες έβαζαν φωτιά σε έγγραφα προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους σε περίπτωση εισβολής στο προξενείο τους.

Κινέζοι εμπλέκονται και σε χτυπήματα ισπανικών εργαστηρίων, ενώ πολύ δυνατοί είναι οι ιρανοί χάκερς που παρεισφρέουν σε υποδομές και φαρμακευτικές εταιρείες.

Πλέον, όλα τα κράτη προετοιμάζονται για τις νέες μορφές υβριδικού πολέμου. Η κυβερνο-βιοασφάλεια είναι ουσιαστικά η δημιουργία ομπρέλας προστασίας από βιο-υβριδικές επιθέσεις που στόχο έχουν κρίσιμους τομείς της υγείας.

Ομως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή τις τηλεπικοινωνίες των χωρών να στηρίζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία ένα ισχυρό χτύπημα χάκερς θα προκαλούσε οικονομική, πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Ειδικά σε μια εποχή όπου η πανδημία θα αφήσει ανεπούλωτα σημάδια στην παγκόσμια ιστορία. Και ίσως δώσει τη δυνατότητα σε ορισμένες χώρες, μέσω του εκφοβισμού με «μη συμβατικά όπλα», να αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Must in

Παρί – Ρεάλ Μαδρίτης 85-96: «Βασιλική» απόδραση από το Παρίσι

Η Ρεάλ επικράτησε με 96-85 εκτός έδρας την Παρί για τη 16η αγωνιστική της Euroleague και έβαλε τέλος στον… κατήφορο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο