26 κοινότητες, 40 οικισμοί, 575.680 στρέμματα γης. Mission impossible για τον νέο δήμαρχο;
Συνέντευξη Γιώργου Καμπύλη Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας
Ο δήμαρχος βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης διοικεί έναν πολύ μεγάλο σε τετραγωνικά χιλιόμετρα δήμο. Με πολλές ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πολλές δυσκολίες αλλά προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα να συνδυάσει πολλά διαφορετικά τοπία μαζί. Η πανδημία έπληξε το τουριστικό προϊόν ωστόσο η κοντινή απόσταση από μεγαλουπόλεις και ο εσωτερικός τουρισμός βοήθησε ώστε η ζημιά να περιοριστεί. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος εξέφρασε και την λύπη του για το γεγονός πως ένας από τους πλέον σημαντικούς και γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους αυτός της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, παραμένει αναξιοποίητος.
Επίσης μας ανέφερε και έναν άλλο χώρο. «Στην έδρα του Δήμου μας, στο Άστρος, έλαβε χώρα η Β΄ Εθνοσυνέλευση το 1823. Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους το οποίο, για πολλά χρόνια δυστυχώς, παραμένει κλειστό. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας έχουμε ξεκινήσει συντονισμένες ενέργειες και εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους ώστε να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την καταλληλόλητα του κτηρίου ώστε να τεθεί άμεσα πάλι σε λειτουργία».
Ο Γιώργος Καμπύλης έχει επίγνωση της κατάστασης που αφορά στους παραγωγούς στο δήμο του και επιδιώκει την παραγωγική ανάσταση με τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του, αφού ο ζημία στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλη και τίθεται θέμα επιβίωσης: «Με επιστολές που έχουμε αποστείλει, κατά καιρούς, στους αρμόδιους Υπουργούς, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και σε αρμόδιους φορείς, ζητάμε επανειλημμένως όχι μόνον την αποζημίωση προς τους παραγωγούς (ελιάς, κάστανου κ.λ.π.) αλλά και εξεύρεση λύσεων για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών τόσο στις ελιές όσο και στα κάστανα». Προφανώς και οι λύσεις είναι μια δύσκολη εξίσωση στην πανδημική εποχή που βιώνουμε. Ωστόσο, αν οι προθέσεις της δημοτικής αρχής προδιαθέτουν για το αποτέλεσμα, απομένει πρακτικά η υλοποίηση.
Η τουριστική περίοδος ανήκει στο παρελθόν. Μπορείτε να μας κάνετε έναν απολογισμό;
Η φετινή τουριστική περίοδος ήταν διαφορετική. Όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και έπρεπε όλοι να συμπορευθούμε με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άργησε να ξεκινήσει λόγω των ιδιαίτερων περιορισμών αλλά από τα μέσα Ιουλίου και ιδιαίτερα τον Αύγουστο έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών της περιοχή μας είναι Έλληνες οι οποίοι το φετινό καλοκαίρι επέλεξαν κυρίως κοντινούς προορισμούς αποφεύγοντας τις μετακινήσεις με πλοίο, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση του δήμου μας, ως ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς των μεγάλων πόλεων, μας ευνόησε με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα υψηλή κίνηση κυρίως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Δεδομένου των μέτρων και των περιορισμών που ίσχυαν, θεωρούμε ότι ήταν μια αρκετά καλή περίοδος.
Πόσο επηρεάστηκε η τοπική επιχειρηματικότητα δήμαρχε;
Ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του και του νομικού πλαισίου στάθηκε δίπλα στις επιχειρήσεις με αποφάσεις που αφορούσαν την εξάλειψη ή μείωση των δημοτικών τελών. Στόχος όλων μας είναι οι επιχειρήσεις να βγουν από την υγειονομική κρίση όσο λιγότερο πληγωμένες γίνεται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να είναι βιώσιμες.
Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι που εγράφησαν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προς λήψη οικονομικής ενίσχυσης σε πόρους και προϊόντα κ. Καμπύλη;
Στο τρίμηνο που υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις των συνανθρώπων μας φροντίσαμε να μην μείνει κανένας πολίτης μόνος και αβοήθητος. Συστήσαμε υποστηρικτική κοινωνική δομή πρόνοιας και αλληλεγγύης όπου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» παρείχαμε βοήθεια σε άτομα ηλικιωμένα και σε ευπαθείς ομάδες. Ο αριθμός των ανθρώπων που μας κάλεσαν για κάθε είδους βοήθεια πολλαπλασιάστηκε. Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής που λειτουργήσαμε, όλο το εικοσιτετράωρο, οι υπηρεσίες της δομής κάλυψαν τις ανάγκες εννιακοσίων και πλέον δημοτών προσφέροντας τους πολύτιμες υπηρεσίες όπως: κατ΄οίκον αιμοληψίες για διενέργεια εξετάσεων, εμβολιασμούς, ενεσοθεραπείες, αλλαγές επιθεμάτων τραυμάτων, συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων, ψυχολογική υποστήριξη, προμήθεια αγαθών, διανομή δωρεάν τροφίμων και οικονομική ενίσχυση. Συνεχίζουμε δυναμικά ώστε αυτή η κρίση να αγγίξει όσο το δυνατόν λιγότερους συμπολίτες μας. Είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες που μας έχουν ανάγκη.
Το κέντρο υγείας του Άστρους στις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας επηρεάστηκε; Επίσης, με δεδομένο της αύξησης του πληθυσμού το καλοκαίρι οι υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει καλύπτουν τις ανάγκες;
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου υγείας Άστρους έχουν αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί ταυτόχρονα. Το κέντρο υγείας έχει αποκτήσει επιπλέον επικουρικό προσωπικό όπως μαία, διοικητικό προσωπικό, νοσηλευτικό και πολλές άλλες ειδικότητες. Επιπλέον έχουν ενισχυθεί και τα αγροτικά ιατρεία. Στα μέσα του τρέχοντος έτους πραγματοποιήσαμε την παράδοση ενός ασθενοφόρου οχήματος, το οποίο είχε δωρίσει Γερμανικός Νοσοκομειακός Σύλλογος στο Δήμο μας από το 2015 και παρέμενε αναξιοποίητο από την προηγούμενη δημοτική αρχή στις αποθήκες του δήμου. Με αυτήν την ενέργεια και με τους επιπλέον οδηγούς που έχουν προσληφθεί καλύπτονται όλες οι βάρδιες και πλέον δεν αντιμετωπίζουμε παλαιότερα φαινόμενα που είχαμε ατυχήματα και δεν υπήρχε ασθενοφόρο με οδηγό να πάει στον τόπο του ατυχήματος.
Σήμερα με τη συνεργασία του Κέντρου Υγείας και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας υλοποιούνται δράσεις επισκέψεων, στις ορεινές κοινότητες του δήμου μας, από κλιμάκια γιατρών που παρέχουν προληπτική ιατρική φροντίδα σε κατοίκους που διαμένουν μόνιμα ή επί μακρόν χρονικό διάστημα και υπάρχει δυσκολία μετακίνησης. Οι ιατροί πραγματοποιούν καρδιογραφήματα, συνταγογραφήσεις, ψηλάφηση μαστού, τεστ ΠΑΠ. Βρισκόμαστε και εν αναμονή των εργασιών εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του κτιρίου, που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν επισκευές, αντικαταστάσεις και διαμορφώσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός διπλασιάζεται το προσωπικό του Κέντρου Υγείας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και κάνει τα μέγιστα ώστε η πρωτοβάθμια περίθαλψη να είναι ισότιμη απέναντι σε όλους.
Εκτός από περιοχές με έντονο τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον υπάρχουν και περιοχές με έντονο Προσκυνηματικό ενδιαφέρον. Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ενδιαφέροντος –υπό κανονικές συνθήκες- και ποιες οι ενέργειες σας;
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η αξιοποίηση όλου αυτού του αποθέματος σίγουρα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού ενδιαφέροντος και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Από τον πλέον σημαντικό και γνωστό αρχαιολογικό χώρο της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, ο οποίος πρέπει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια να αξιοποιηθεί, έως τους μικρότερους χώρους υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Στην έδρα του Δήμου μας, στο Άστρος, έλαβε χώρα η Β΄ Εθνοσυνέλευση το 1823. Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους το οποίο, για πολλά χρόνια δυστυχώς, παραμένει κλειστό. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας έχουμε ξεκινήσει συντονισμένες ενέργειες και εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους ώστε να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την καταλληλόλητα του κτηρίου ώστε να τεθεί άμεσα πάλι σε λειτουργία. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει επίσης ξεχωριστή θέση και προσελκύει χιλιάδες ανθρώπων κάθε χρόνο. Από τα πιο ξακουστά μοναστήρια είναι η Ιερά Μονή Μαλεβής που βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Ιερά Μονή Λουκούς, το πιο προσιτό μοναστήρι, γιατί απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος, η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Παλαιοπαναγιάς, η Μονή Τιμίου Προδρόμου που είναι το πιο επιβλητικό μοναστήρι του Πάρνωνα που χτίστηκε το 1126 και η Ιερά Μονή Αρτοκωστάς. Όλα αυτά τα μοναστήρια προσελκύουν πλήθος τουριστών κάθε χρόνο.
Επιπλέον επενδύουμε σε όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και δίνουν οικονομική πνοή στις τοπικές κοινωνίες. Πρόσφατα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρήσαμε στη δημιουργία δύο νέων αναρριχητικών πεδίων στην Κοινότητα Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα ολοκληρώνεται η δημιουργία του περιπατητικού μονοπατιού Parnon Trail, το οποίο έχει συνολικό μήκος 200χλμ και διασχίζει τον Πάρνωνα. Ενώ προωθούμε και την δημιουργία ενός δικτύου Δημοτικών διαδρομών που βρίσκονται περιφερειακά της κεντρικής διαδρομής.
Στόχος μας με την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ο Δήμος μας να αποτελεί τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο.
Επεκτείνατε το λιμάνι στο Παράλιο Άστρος ωστόσο έως σήμερα δεν αποτελεί προορισμό για σκάφη αναψυχής σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, δεν είναι προορισμός για κρουαζιερόπλοια αλλά και δεν υπάρχει σύνδεση με τις Σπέτσες όπως παλαιά. Γιατί δεν συμβαίνουν όλα αυτά ή έστω κάποια;
Με τη δημιουργία του λιμανιού του Παραλίου Άστρους η εικόνα του Παραλίου Άστρους βελτιώθηκε. Προκειμένου όμως να συμβάλλει στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών πρέπει να αναδειχθεί, να αξιοποιηθεί σωστά και να παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που απαιτούν οι επισκέπτες με σκάφη. Εξετάζουμε όλες τις λύσεις επιπλέον αναβάθμισής, ήδη έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των μελετών και έχουμε υποβάλλει πρόταση για την χρηματοδότηση τοποθέτησης υποθαλάσσιου φωτισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές θα το αναδείξουν ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Το Λιμάνι του Παράλιου Άστρους το προσεγγίζουν κυρίως μικρομεσαία σκάφη αναψυχής.
Για ποιο λόγο στη περιοχή τους Άστρους δεν έχουν αναπτυχθεί ξενοδοχειακά συγκροτήματα;
Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων τουριστικών μονάδων που θα μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές υπηρεσίες. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι συνέβη φέτος και η αγροτική παραγωγή πήγε χαμένη. Πολλοί παραγωγοί δεν διέθεσαν τα προϊόντα τους με συνέπεια την οικονομική τους δυσχέρεια. Ως νέα δημοτική αρχή ποια είναι τα δεδομένα που έχετε συλλέξει σχετικά με το ζήτημα;
Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία δύο χρόνια. Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε δώσει βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα διότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.
Η αγροτική παραγωγή, κυρίως οι ελιές και τα κάστανα, αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Με επιστολές που έχουμε αποστείλει, κατά καιρούς, στους αρμόδιους Υπουργούς, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και σε αρμόδιους φορείς, ζητάμε επανειλημμένως όχι μόνον την αποζημίωση προς τους παραγωγούς (ελιάς, κάστανου κ.λ.π.) αλλά και εξεύρεση λύσεων για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών τόσο στις ελιές όσο και στα κάστανα.
Παράλληλα προκειμένου να ενισχύσουμε την καλλιέργεια της καστανιάς προχωρήσαμε στην εξαπόλυση ενός ωφέλιμου εντόμου για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Μπενάκειο Ινστιτούτο, ώστε να δοθούν πόροι για έρευνα πάνω στο μύκητα της φαιάς σήψης που προκαλεί μεγάλο ποσοστό απώλειας της καλλιέργειας.
Επίσης ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με ημερίδες ενημέρωσης προς τους παραγωγούς μας, ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά στο τι ζητάει η αγορά, όπως η διοργάνωση σεμιναρίου γευσιγνωσίας ελαιόλαδου.
Αναθέσαμε την προμελέτη για την σκοπιμότητα και τεκμηρίωση της υποβολής πρότασης για την Πιστοποίηση της Ονομασίας Προέλευσης –ΠΟΠ της χονδροελιάς που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Δυστυχώς όμως η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την υλοποίηση των προγραμματισμών μας. Οποιαδήποτε ενέργεια ή δράση θα μπορούσε να ευνοήσει τον αγροτικό τομέα εννοείται ότι είμαστε διαθέσιμοι να την αξιοποιήσουμε, ώστε να προβληθούν τα ντόπια προϊόντα στο εξωτερικό.
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι υπερμεγέθης σε τετραγωνικά μέτρα με πολλά χωριά και οικισμούς. Πιστεύετε πως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι πιο δίκαιο να κατανέμονται βάση πληθυσμού μόνο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα;
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αποτελείται από 26 Κοινότητες και 40 οικισμούς. Έχει έκταση 575.680 στρέμματα και όπως καταλαβαίνετε μεγάλο αγροτικό δίκτυο με τεράστιο κόστος συντήρησης. Για τους Περιφερειακούς Δήμους η κατανομή των ΚΑΠ είναι άδικο να γίνεται βάση πληθυσμού, γιατί δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο. Μελλοντικά θα γίνει πιο έντονο το πρόβλημα με δεδομένο ότι στην απογραφή του 2021 θα υπάρξει συρρίκνωση του πληθυσμού κυρίως στους περιφερειακούς ορεινούς και ημιορεινούς Δήμους. Υπάρχει διαχρονικά αυτή η αδικία, πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια γιατί οι Δήμοι όπως και ο δικός μας καλούνται να συντηρήσουν τεράστια οδικά δίκτυα, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και να καθαρίσουν κοινόχρηστους χώρους πολλών τετραγωνικών, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν κριτήρια κατά την κατανομή των ΚΑΠ.
Άλλωστε αυτούς τους προβληματισμούς τους θέσαμε όλοι οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου και στην πρόσφατη περιφερειακή διαδικτυακή συνεδρίαση που διεξήχθη μεταξύ ΠΕΔ Πελοποννήσου και ΚΕΔΕ, παρουσία του κύριου Λιβάνιου.
Οδικό δίκτυο, υποδομές ύδρευσης και άρδευσης και πολλά άλλα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;
Η μεγαλύτερη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή είναι οι υποδομές (χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμούς, δίκτυα αποχέτευσης) που πρέπει να αναπτύξουμε στις παραθαλάσσιες κυρίως κοινότητες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν και να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Μία άλλη πρόκληση είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου, πολλών χιλιομέτρων, που συνδέει τις παραθαλάσσιες περιοχές με τα ορεινά χωριά μας, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να τα προσεγγίζουν πιο σύντομα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρέπει να επιλύσουμε τα σοβαρά πολεοδομικά ζητήματα που χρονίζουν.
Με τόσους οικισμούς απομακρυσμένους οι υπηρεσίες του δήμου τόσο οι τεχνικές όσο και των άλλων τομέων όπως της καθαριότητας πως ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις; Γενικά ποιο θα ήταν για εσάς το ιδανικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι περιφερειακοί δήμοι θα διοικούνταν με επιτυχία και θα αποπεράτωναν σύντομα έργα;
Παρότι οι υπάλληλοι του Δήμου καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, για να καταφέρουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, πολλές φορές αυτό είναι ακατόρθωτο. Πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να εξασφαλίσουμε τους πόρους ώστε πολλές από αυτές τις υπηρεσίες να παρέχονται πλέον από ιδιώτες συνεργάτες του Δήμου.
Ως νέος αυτοδιοικητικός θεωρείτε πως οι δήμοι θα έπρεπε να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία; Επίσης, συμφωνείτε με την δημιουργία μια τράπεζας ειδικά για ΟΤΑ που θα χρηματοδοτούσε με πολύ ευνοϊκούς όρους;
Είμαι νέος Δήμαρχος αλλά ασχολούμαι χρόνια με την αυτοδιοίκηση με την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συμπολίτες μου τιμώντας με την ψήφο τους. Θα πρέπει επιτέλους η αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικά αυτοδιοίκητη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση, τόσο σε Εθνικά όσο και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Κατά συνέπεια είμαστε θετικοί σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης των προτεραιοτήτων και των ειδικών τοπικών αναγκών του Δήμου μας.
- Μάντζιος: «Δεν είχαμε καθαρό μυαλό, συγγνώμη από τον κόσμο…»
- Ουκρανία: Η κατάληψη του Ντονμπάς αποτελεί βασικό στόχο του Πούτιν λέει ο Ζελένσκι
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Σε μείωση αποδοχών 10,000 εργαζομένων προχωρά η Bosch στη Γερμανία
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Επί 8 ώρες κατέθετε η μητέρα της – «Την θεωρώ υπεύθυνη για τους θανάτους των παιδιών»
- Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, ισχυρίζονται πως στόχευσαν ηγέτη της Χεζμπολάχ