Κατασκευάζοντας στο χέρι ένα αναπηρικό αμαξίδιο: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα τεχνίτη
Ο Φαίδρος Παναγόπουλος είναι από τους μοναδικούς τεχνίτες στην Ελλάδα που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στο χέρι με βασική αρχή την απόλυτη εξατομίκευση και μιλά στο In.gr και στα tanea.gr για την ιστορία της 525 Tailor Made Wheelchairs που βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία, εφαρμόζοντας το «ραμμένο και φτιαγμένο πάνω στο σώμα σου».
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Μπορεί να έρθει μία στιγμή στη ζωή σου που ενδεχομένως να αλλάξουν τα πάντα. Και όλα μετά από αυτήν τη στιγμή να είναι αλλιώς. Εσύ να είσαι αλλιώς. Πολλές ιστορίες μας δίνουν ένα σκληρό μάθημα: τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για όσους λοιπόν γεννήθηκαν με κινητικά προβλήματα ή κατά την πορεία της ζωή τους ήρθαν αντιμέτωποι με την ανατροπή, αντιλαμβάνονται πως οι πόλεις, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, δεν έχουν δείξει ακόμα το πιο φιλόξενο προφίλ τους.
Ο Φαίδρος Παναγόπουλος, απόφοιτος του ΤΕΙ Λάρισας Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, είναι από τους ελάχιστους τεχνίτες στην Ελλάδα που φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια ώστε να καλύπτει εξειδικευμένα τις ανάγκες και να βελτιώνει την ζωή των αναπήρων στις καθημερινές μετακινήσεις τους, όπως και στους αφιλόξενους δρόμους των πόλεων.
Περιγράφοντας την ιστορία της 525 Tailor Made Wheelchairs, ο Φαίδρος Παναγόπουλος δηλώνει στο In.gr και στα tanea.gr πως ξεκίνησε στον κλάδο των προϊόντων αποκατάστασης το 2008 ως υπάλληλος σε εταιρεία του χώρου. «Από τον πρώτο μήνα δουλειάς κατάλαβα ότι έχω ερωτευτεί αυτό το αντικείμενο και κάπως έτσι 1,5 χρόνο αργότερα ίδρυσα δική μου εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας ίδιων προϊόντων. Τότε (2009) είχα δημιουργήσει το πρώτο e- shop του χώρου το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία» θυμάται ο Φαίδρος και συνεχίζει: αφού πλέον συνεργαζόμουν με τα κορυφαία εργοστάσια παραγωγής αμαξιδίων απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην σωματομετρία, αλλά όσο έμπαινα σε αυτό διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε εργοστάσιο το οποίο να καλύπτει στο 100% τις απαιτήσεις μου αλλά και τις ανάγκες των πελατών μου. ‘Έτσι, το 2012 σκέφτηκα ότι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν τα “τεχνικά” θέλω μου ήταν να δημιουργήσω την δική μου παραγωγή αμαξιδίων, ακριβώς όπως πρέπει να είναι για να μεγιστοποιηθεί η λειτουργικότητα τους.
Και κάπως έτσι, μετά από 5 χρόνια σχεδίασης και δοκιμών, ξεκίνησε και επίσημα η διάθεση των αμαξιδίων με την επωνυμία 525 TailorMade Wheelchairs, ώστε να μπορεί να είναι στην θέση να δώσει λύση στα περισσότερα τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. “Είμαι ήσυχος ότι έχουμε λύση για κάθε πρόβλημα και αυτό ξέρετε είναι το τεράστιο πλεονέκτημα της 525”, δηλώνει στο στο In.gr ο κ. Παναγόπουλος.
Μία συγκινητική ιστορία
Σχετικά με την διαφορά μεταξύ εργοστασιακών και tailormade υπάρχει μία βασική. Τα εργοστασιακά έρχονται με κοινό σχέδιο σκελετού, προκατασκευασμένα μεγέθη και διαστάσεις και περιορισμένο σε εκτέλεση ιδιαίτερων απαιτήσεων.
“Αυτό το κάνουν γιατί τους ενδιαφέρει η παραγωγικότητα. Εμείς έχουμε σαν βασική αρχή την απόλυτη εξατομίκευση και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιούνται στάνταρ καλούπια”, εξηγεί και προσθέτει πως “στην “525” ξεκινάμε την δημιουργία του αμαξιδίου κάθε φορά από την αρχή γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αυτό όπως είναι φυσιολογικό ρίχνει υπερβολικά την παραγωγικότητα μας αλλά πετυχαίνουμε τέτοια εξατομίκευση για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ένα παιδικό αμαξίδιο που κατασκευάσαμε πριν από 2 χρόνια, με πλάτος καθίσματος μόλις 18 εκατοστά, το μικρότερο αμαξίδιο αυτόνομης κύλισης που έχει φτιαχτεί ποτέ”.
Σε αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει, εξιστορεί ο ιδρυτής της “525 TailorMade Wheelchairs” έχουμε δημιουργήσει καινοτομίες για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι και ήταν και ο λόγος που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφερθούν. Πριν 2 χρόνια, όπως αναφέρει, υπήρξε η ανάγκη να κατασκευαστεί αμαξιδιο για ένα παιδί 2 ετών. Μετά την σωματομετρία διαπιστώσαμε ότι η ανάγκη για πλάτος καθίσματος ήταν 18 εκατοστά, πλάτος το οποίο δεν έχει υπάρξει σε αμαξίδιο αυτόνομης κύλισης. Σχεδιάσαμε λοιπόν το αμαξίδιο και κάναμε την εξής καινοτομία: σχεδιάσαμε έναν σκελετό, ο οποίος θα ακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού όσο μεγαλώνει και θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο αμαξίδιο και σαν ενήλικας! Έτσι, θα περιοριστεί πάρα πολύ η δαπάνη της οικογένειας σε ότι αφορά το αμαξίδιο και δεν θα χρειαστεί να ξοδεύει χρήματα κάθε 2-3 χρόνια λόγω αλλαγής του σώματος του. Από εκείνη την στιγμή κάναμε και την διαδικασία κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και πλέον την εφαρμόζουμε σε όλα τα παιδικά αμαξιδια που κατασκευάζουμε.
Πως κατασκευάζονται και ποια η διαφορά από τα εργοστασιακά
Ευκαιρία να διαχωρίσουμε τις κατηγορίες των αμαξιδίων που χωρίζονταν σε standard και custom. Τα στάνταρ παράγονται σε προκαθορισμένα μεγέθη με πολύ μικρό εύρος προσαρμογών και τα custom είναι τα αμαξίδια τα οποία είχαν περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής, κάποια custom είχαν πάρα πολλές.
“Ερχόμαστε λοιπόν πριν μερικά χρόνια και θέλοντας να διαφοροποιηθούμε αλλά και να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε (σε επίπεδο προσαρμογής και εξατομίκευσης) ενεργοποιούμε τον όρο «χειροποίητο», όπως συμβαίνει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Έτσι, ο κόσμος κατάλαβε ότι κάτι διαφορετικό γίνεται εκεί. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα όμως παρατηρήσαμε κάποια custom αμαξίδια να μετονομάζονται σε χειροποίητα, ένας άκομψος δηλαδή τρόπος να μπουν σε μια κατηγορία που δεν ανήκαν. Έκτοτε επιλέξαμε να διαφοροποιηθούμε ξανά. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να είμαστε ακόμα πιο σαφής στην περιγραφή της δουλειάς μας και έτσι δημιουργήσαμε τον όρο TailorMade, δηλαδή «ραμμένο και φτιαγμένο πάνω στο σώμα σου”, με ακρίβεια και εξατομίκευση που ποτέ δεν ξανάγινε”, αναφέρει ο Φαίδρος.
Δεύτερη σημαντική καινοτομία είναι στην διαδικασία κατασκευής. “Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι δημιουργήσαμε το Fitting αμαξιδιου, την δοκιμή δηλαδή του αμαξιδίου κατά την διάρκεια της παραγωγής. Κατά τη διαδικασία αυτή δοκιμάζει ο χρήστης το αμαξίδιο σε ένα στάδιο της παραγωγής κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε αλλαγή σε οποιοδήποτε σημείο και έτσι είμαστε σίγουροι πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς το οποίο θέλουμε”, αναφέρει και προσθετει πως “τρίτη καινοτομία είναι τα color effects που χρησιμοποιούμε και με τα οποία κάνουμε πραγματικά εντυπωσιακά σε εμφάνιση αμαξίδια όπως π.χ. ζεβρέ μοτίβο, πιτσιλωτό χρωματισμό, degrade και άλλα. Θέλουμε να δημιουργούμε εντελώς ξεχωριστά αμαξίδια τα οποία ο χρήστης θα τα θαυμάζει τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά”.
Οι δυσκολίες να ιδρύσεις επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης και η πανδημία
Οι δυσκολίες στην Ελλάδα της κρίσης ήταν, όπως είναι φυσικό, η δυσκολία εύρεσης απαραίτητων κεφαλαίων. Έτσι, ο Φαίδρος αναφέρει πως υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, κατά τις οποίες σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ευτυχώς, όμως, όπως τονίζει, άντεξα και με πολλή δουλειά, επιμονή και στήριξη από την οικογένεια μου κατάφερα και ξεκίνησα. Από εκεί και μετά είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους οι οποίοι εκτίμησαν και σεβάστηκαν την δουλειά μου και έτσι ξεκίνησε να διαδίδεται η ποιότητα της.
Πως η πανδημία επηρέασε την 525 Tailor Made Wheelchairs; “Αφού λοιπόν έχουμε μπει σε μια σειρά, ξεκινά το όλο θέμα με την πανδημία” αναφέρει και συνεχίζει: Όπως όλοι έτσι και εγώ ένιωσα τρομερή ανασφάλεια για την συνέχεια της δουλειάς μου αλλά τελικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η παραγωγή μας συνέχισε κανονικά και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση. Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ προσεκτικός στις αγορές του και έτσι επιλέγει με πολύ αυστηρά κριτήρια γεγονός το οποίο είναι πλεονέκτημα για εμάς καθώς είμαστε 100% σίγουροι για την δουλειά μας και δίνουμε τρομερή έμφαση στην λεπτομέρεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις