Γαλλία: Δικαστήριο απαγόρευσε την επιτήρηση διαδηλώσεων με drone
Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οργάνωση Quadrature du Net (LQDN) η οποία εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, η ανώτατη διοικητική δικαστική αρχή της χώρας, απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drone) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού.
Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οργάνωση Quadrature du Net (LQDN) η οποία εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drone «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας».
Τον Μάιο είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγόρευε τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας μετά την άρση του lockdown για την πανδημία Covid-19.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η αστυνομία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί drone χωρίς προηγούμενη έγγραφη απόφαση που ορίζει τους τρόπους χρήσης τους. Χωρίς έγγραφη απόφαση, υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» της επιχείρησης.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος για την «καθολική ασφάλεια» που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση προβλέπει τη δημιουργία πλαισίου για τη χρήση drones από τις δυνάμεις της τάξης.
Το άρθρο 22 του νομοσχεδίου διευρύνει τη δυνατότητα των δυνάμεων της τάξης να χρησιμοποιούν εικόνες που τραβήχτηκαν στον δημόσιο χώρο, και προβλέπει ότι βίντεο που γυρίστηκαν από drone ή ελικόπτερο θα μπορούν να μεταδίδονται απευθείας στην αίθουσα διοίκησης του μηχανισμού διατήρησης της τάξης.
Εναντίον του νόμου για την καθολική ασφάλεια, ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών, έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες επεισοδιακές διαδηλώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- Ψηλό θα βρει, το πακέτο του Λεσόρ όχι
- Κατεδαφίζεται σεισμόπληκτο σχολείο
- Χρηστίδης: Νέο φιάσκο Μητσοτάκη για τους χαμηλοσυνταξιούχους
- Αυγενάκης: Τυπικό τέλος μιας δύσκολης περιόδου – Στη ζωή υπάρχουν στιγμές αδυναμίας
- Η Ιταλία συνεχίζει τον πόλεμο στο ChatGPT – Πρόστιμο για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων
- Καραμέρος: «Οι μάσκες έπεσαν» – Καθόλου τυπική η χορήγηση ιθαγένειας στους Γλύξμπουργκ