Τι τρώνε την Πρωτοχρονιά στον υπόλοιπο κόσμο;
Πρωτοχρονιάτικες γαστρονομικές παραδόσεις από δέκα χώρες του κόσμου.
Ισπανία
Τα μεσάνυχτα στην Ισπανία συνηθίζουν να τρώνε 12 σταφύλια τα οποία συμβολίζουν καλή τύχη για καθέναν από τους 12 μήνες που έρχονται.
Ολλανδία
View this post on Instagram
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι της Ολλανδίας παραδοσιακά τρώνε oliebollen, που σημαίνει «μπάλες λαδιού». Πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο; Υποτίθεται πως το λάδι στο στομάχι είχε σκοπό να προστατεύσει τους ανθρώπους από το σπαθί μιας μοχθηρής θεάς, δημιουργώντας μια λεία στρώση. Όλο αυτό ίσως ακούγεται κάπως αηδιαστικό, όμως τα oliebollen είναι νοστιμότατα και μοιάζουν με ντόνατς.
Ιαπωνία
Αν βρεθείς παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία πιθανότατα θα απολαύσεις ένα πιάτο toshikoshi soba, που σημαίνει νουντλς για το τέλος της χρονιάς. Είναι φτιαγμένα με φαγόπυρο και είναι μακρύτερα από τα συνηθισμένα soba ώστε να συμβολίζουν μακροζωία.
Η.Π.Α.
View this post on Instagram
Στο αμερικάνικο νότο την Πρωτοχρονιά πολλοί τρώνε Hoppin’ John, ένα πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, χοιρινό και ρύζι που υποτίθεται ότι φέρνει λεφτά και τύχη.
Γερμανία & Αυστρία
Γουρουνάκια από μαρζιπάν (ζάχαρη και αμυγδαλόπαστα) ανταλλάσσονται τις μέρες πριν και μετά την Πρωτοχρονιά για να φέρουν καλή τύχη.
Ιταλία
Αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου σε πολλά ιταλικά σπίτια τρώνε φακή. Καθώς το σχήμα της θυμίζει μικρά νομίσματα το όσπριο συνδέεται με την τύχη και την ευημερία.
Γαλλία
Το ρεβεγιόν στη Γαλλία παραδοσιακά έχει στρείδια και φουά γκρα.
Ρωσία
Από το βασιλικό γεύμα δεν λείπουν τα πελμένι (κάτι σαν τα ρώσικα ραβιόλια) με σμετάνα, η παστή ρέγκα, η πατατοσαλάτα με αυγά και φυσικά το χαβιάρι και η βότκα.
Τουρκία
Όπως και στην Ελλάδα, στην Τουρκία συνηθίζεται το σπάσιμο του ροδιού μπροστά από την είσοδο του σπιτιού.
Κούβα
Και στην Κούβα τα γουρουνάκια συμβολίζουν καλοτυχία. Την πρώτη μέρα του χρόνου ένα γάλακτος ψήνεται και σερβίρεται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις