Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: «Θέρμανση» δεν σημαίνει μόνο καλοριφέρ και κόστη πετρελαίου. Θερμομόνωση, καθημερινές συνήθειες, ακόμη και η… διακόσμηση, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του χώρου μας να διατηρεί τη θερμοκρασία σε ευχάριστα επίπεδα. Και φυσικά, πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από νέες δυνατότητες που επιτρέπουν την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας με πολύ χαμηλό κόστος, το οποίο σύντομα θα έχει αποσβεστεί μέσω της μείωσης του ετήσιου προϋπολογισμού μας για τη θέρμανση. Φτάνει να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Από την εξοικονόμηση στην αυτονομία

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας από τις δυνατότητες που μας προσφέρει το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, το οποίο επιδοτεί μια σειρά από εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της πρώτης κατοικίας, έως και στο 85% της αξίας τους. Σε συνδυασμό με την επιλογή του κατάλληλου δανείου για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου ποσού, η ένταξή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καθιστά απλώς το σπίτι μας πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά μας επιτρέπει να μειώσουμε συντριπτικά τον ετήσιο προϋπολογισμό μας, ενώ παράλληλα μένουμε πιο ζεστοί από ποτέ.

Με μια μικρή έρευνα αγοράς μπορούμε να εντοπίσουμε δάνεια, όπως αυτό που προσφέρει η Alpha Bank και το οποίο μεταξύ άλλων μας εξασφαλίζει άτοκη χρηματοδότηση για τέσσερα ή έξι έτη, χωρίς έξοδα εξέτασης αιτήματος, με δυνατότητα προκαταβολής του 70% του δανείου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά και την υποστήριξη της έγκριτης εταιρείας ZEB (Zero Energy Buildings) που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας κτηρίων σε κάθε στάδιο των εργασιών, από την προ αξιολόγηση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι προαιρετική και αφορά ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός του Νομού Αττικής.

Ποιες δυνατότητες θέρμανσης μας προσφέρει το Εξοικονομώ-Αυτονομώ;

Τζάμια ερμητικά κλειστά

Κάντε ένα πείραμα: Ανάψτε ένα κερί και πλησιάστε το στα παράθυρά σας. Αν η φλόγα του το ρίξει στον… χορό, αυτό θα πρέπει να σας δείξει ότι το σπίτι σας «χάνει» θερμότητα. Μέσα από το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, μπορείτε να αλλάξετε τα κουφώματά σας, εξοικονομώντας 20%-25% περισσότερη ενέργεια και, φυσικά, κρατώντας τη θερμοκρασία σε πιο ευχάριστα επίπεδα. Το καλύτερο; Η συγκεκριμένη παρέμβαση εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες και το καλοκαίρι, μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου σας.

Προστασία από τον έξω κόσμο

Άλλη μια παρέμβαση-κλειδί για την τέλεια θερμοκρασία στο σπίτι μας, χειμώνα-καλοκαίρι, είναι και η αποτελεσματική θερμομόνωση των τοίχων, η οποία επίσης αποζημιώνεται μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Η αναγκαιότητά της γίνεται εύκολα αντιληπτή αν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι το 1979 τα ελληνικά κτήρια οικοδομούνταν χωρίς καν να πραγματοποιηθεί μελέτη θερμομόνωσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κτήριο 100 τ.μ. που έχει χτιστεί το 2019 καταναλώνει κατά μέσο όρο 300-500 λίτρα πετρέλαιο ανά έτος, ενώ ένα αντίστοιχο κτήριο κατασκευής του 1979 καταναλώνει έως και… 2500 λίτρα.

Κεντρικές λύσεις

Η λύση του γόρδιου δεσμού στην περίπτωση της θέρμανσης, είναι η αναβάθμιση των ίδιων των θερμικών συστημάτων, κεντρικών ή αυτόνομων, που επίσης μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Αυτονομώ-Εξοικονομώ. Μάλιστα, φέτος στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και πολυκατοικίες, είτε σε συνδυασμό με την αναβάθμιση μεμονωμένων διαμερισμάτων, είτε αποκλειστικά για την εξοικονόμηση ενέργειας στους κοινόχρηστους χώρους. Σε περίπτωση, πάντως, που ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για την ενεργειακή αναβάθμιση με τη μέγιστη απόσβεση για το διαμέρισμά σας, έχετε στο νου σας ότι οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αποφέρουν ενεργειακή βελτίωση της τάξης του 65%.

Σπίτι με υψηλό IQ

Πώς θα σας φαινόταν αν το σπίτι σας ρύθμιζε από μόνο του τη θερμοκρασία στα ιδανικά επίπεδα, ώστε να το βρίσκετε πάντα ζεστό χωρίς να «καίτε» όλη την ημέρα ρεύμα ή καύσιμα; Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Τα συστήματα Smart Home, που επιδοτούνται από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία, γίνεται ενεργειακά αποδοτική διαχείριση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, ενώ παράλληλα το σύστημα «μαθαίνει» τις συνήθειές σας και προσαρμόζεται σε αυτές.

Ρεύμα από σπίτι

Συγκεκριμένα, από το δικό μας. Η στέγη ή η ταράτσα μας μπορεί να γίνει το ιδανικό σπίτι ενός φωτοβολταϊκού σταθμού αυτοπαραγωγής ενέργειας, χάρη στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Το ρεύμα που παράγουμε θα συμψηφίζεται με αυτό που καταναλώνουμε, επιτρέποντάς μας ακόμη και να μηδενίσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος –ή τουλάχιστον να τους μειώσουμε σημαντικά, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουμε τον κλιματισμό.

Συσκευές σε συσκευασία δώρου

Είναι πολύ πιθανό ο λογαριασμός του ρεύματος να εκτινάσσεται όχι εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης του air condition σας, αλλά λόγω της… προχωρημένης ηλικίας του. Επιλέγοντας την Alpha Bank για τη χρηματοδότηση των εργασιών που θα πραγματοποιήσετε μέσω του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, επωφελείστε από το γεγονός ότι η τράπεζα παρέχει με κάθε εκταμίευση δανείου και 35.000 Bonus πόντους στην κάρτα Alpha Bank Bonus. Τους πόντους αυτούς μπορείτε στη συνέχεια να αξιοποιήσετε για την αγορά οικιακού εξοπλισμού, από συνεργάτες του Προγράμματος όπως είναι τα καταστήματα Κωτσόβολος, ΙΚΕΑ, κ.ά.

Μικρές κινήσεις που μας γεμίζουν ζεστασιά

Είτε επιλέξετε την ένταξή σας στο Πρόγραμμα, είτε όχι, οι παρακάτω μικρές παρεμβάσεις στον χώρο σας μπορούν να κάνουν θαύματα με ελάχιστο ή και καθόλου κόστος.

Αλλάξτε τη… διακόσμηση

Μπορεί η ίδια σας η προσπάθεια για ένα ζεστό σπίτι να γυρίσει μπούμερανγκ. Εξηγούμε: Ίσως πιστεύετε ότι τοποθετώντας τον καναπέ ακριβώς μπροστά στο σώμα, καταφέρνετε να κρατηθείτε ζεστοί. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ογκώδη έπιπλα «μπλοκάρουν» τη θερμότητα, οδηγώντας σε έναν ψυχρότερο χώρο. Αντιθέτως, τοποθετώντας ένα ράφι επάνω από το σώμα, η θερμοκρασία κρατιέται χαμηλά –επομένως δεν «χάνεται» προς το ταβάνι.

Περισσότερο φως

Αν ανήκετε σε εκείνους που ανοίγουν τις κουρτίνες τους διάπλατα κάθε πρωί, έχετε τα συγχαρητήριά μας: Το φως που μπαίνει στον χώρο, δεν φτιάχνει μόνο τη μέρα σας, αλλά και τη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Όμως υπάρχει μια παγίδα: Όσο σημαντικό είναι να ανοίγουν οι κουρτίνες το πρωί, τόσο πρέπει να βεβαιωθείτε και ότι τις κλείνετε καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε η κρύα εξωτερική θερμοκρασία να μένει μακριά από τα δωμάτια. Και θυμηθείτε: Όσο πιο βαριές, τόσο το καλύτερο.

Στρώστε τα πατώματα

Ένα όμορφο, παχύ χαλί δεν προσφέρει ζεστασιά μόνο στο βλέμμα μας, αλλά και στον χώρο. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, περίπου το 10% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι μας οφείλεται στα κρύα μας πατώματα. Για αυτό και είναι τόσο σημαντική η κάλυψη τους με χαλιά, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για παρκέ, μάρμαρο ή πλακάκι.

Μάθετε περισσότερα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ με τη βοήθεια της Alpha Bank εδώ και υποβάλετε την αίτηση για ένταξή σας στο Πρόγραμμα εδώ.

Γραμμή Υποστήριξης Προγράμματος: 211 10 97000