Το «μπλόκο» στη Μάγχη λυγίζει τον Τζόνσον – Πιο κοντά η συμφωνία για το Brexit
Τα δραματικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους Βρετανούς το κλείσιμο των συνόρων από τους «27», εξαιτίας του νέου στελέχους του κοροναϊού, φαίνεται πως αναγκάζουν τον πρωθυπουργό τους να σηκώσει «λευκή» σημαία στις διαπραγματεύσεις.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι συνέπειες από το μπλόκο που έχουν επιβάλει από την Κυριακή στη Βρετανία οι πρώην εταίροι της στην ΕΕ, επικαλούμενοι τον κίνδυνο που συνεπάγεται το νέο στέλεχος που προέκυψε από τη διαδικασία μετάλλαξης του κοροναϊού, έδωσε μια πρώτη γεύση στο Λονδίνο για το τι μπορεί να σημαίνει – τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες – ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις διμερείς σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.
Την ίδια στιγμή, η άρνηση του (νοσούντος από την Covid-19) Εμανουέλ Μακρόν να ενδώσει στην προσωπική έκκληση του Μπόρις Τζόνσον και να άρει το σχεδόν καθολικό κλείσιμο των Στενών της Μάγχης από την πλευρά της Γαλλίας, ισχυριζόμενος ότι ο κίνδυνος από το νέο στέλεχος είναι περιορισμένος και η αντίδραση υπερβολική, απέδειξε στον Βρετανό πρωθυπουργό πόσο μπορεί να του κοστίσει μια κόντρα μέχρι τα άκρα με το Παρίσι.
Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Μακρόν και εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Κομισιόν, ο Τιερί Μπρετόν, δεν δίστασε να… κουνήσει το δάχτυλο στους Βρετανούς, υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για όσα βιώνουν σήμερα. Κάνοντας λόγο για μια «διπλή τραγωδία», η οποία έχει να κάνει αφενός με την κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και, αφετέρου, με την αδυναμία του Λονδίνου να ζητήσει βοήθεια από τις Βρυξέλλες.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε στην ΕΕ, όπως επιθυμούσαμε, θα μπορούσε σήμερα να προσμένει σε μια βοήθεια, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της τάξης των 30-50 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου για την ΕΕ της επόμενης Γενιάς που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν. Εξέφρασε δε την εξής εκτίμηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις: «Θα έχουμε μια συμφωνία (για το Brexit), όμως πήγε χαμένος τόσος χρόνος».
Υποχώρηση για την αλιεία στη Μάγχη
Η παραπάνω «προφητεία» πιθανώς δεν είναι άσχετη με την τελευταία υποχώρηση των Βρετανών, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και «λευκή σημαία». Συγκεκριμένα, χθες και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη Βρετανία, η Ντάουνινγκ Στριτ κατέθεσε μια νέα προσφορά στο τελευταίο – φαινομενικά – επίμαχο ζήτημα που έχει μείνει ανοιχτό: Τα δικαιώματα αλιείας στην Μάγχη.
Όπως έγινε γνωστό, ενώ απαιτούσε η μείωση των αλιευμάτων για τους αλιείς των «27» εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων να φτάσει στο 60%, τώρα δέχεται το ποσοστό αυτό να περιοριστεί στο 35%, πολύ κοντά δηλαδή στο 25% που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ. Επίσης, ο Τζόνσον φέρεται να δέχθηκε μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών, έναντι τριών που απαιτούσε και έξι που ζητούν οι «27», αλλά και την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διατησίας.
«Το κλειδί βρίσκεται στο Παρίσι. (Η πρόταση) δεν είναι επαρκής, μπορεί όμως να αποδειχθεί επαρκής για να ξεμπλοκάρει τις εξελίξεις», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ίσως, τελικά, μετά και από αυτή την εξέλιξη, η συμφωνία να είναι θέμα ωρών, με τους Βρετανούς να κάνουν την τελευταία υποχώρηση που θα μείνει στην ιστορία και γι’ αυτό, η αξία της είναι κυρίως συμβολική.
Για την ώρα, πάντως, η ΕΕ φέρεται να έχει απορρίψει και τη νέα «προσφορά» των Βρετανών, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ενδεχομένως, βλέποντας σε πόσο δύσκολο σημείο έχει περιέλθει ο αντίπαλος να επιδιώκει το νοκ-άουτ και όχι τη νίκη στα σημεία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις