Τι μπορεί (ακόμα) να πάει στραβά το 2021 στην οικονομία
Μπαίνουμε σε ένα νέο έτος, με 365 ημέρες γεμάτες σασπένς
Αλλάζει η χρονιά, φεύγει αυτό το σουρεάλ και μίζερο έτος, αλλά μπαίνουμε σε ένα νέο, με 365 ημέρες γεμάτες σασπένς. Η πανδημία θα είναι ακόμα στην παρέα μας, τα περιοριστικά μέτρα θα πηγαίνουν και θα έρχονται, και όλοι θα περιμένουμε καρτερικά απλά να τελειώσει όλο αυτό, ευελπιστώντας στην ανοσία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού. Και κάπως έτσι, σύμφωνα με τα σενάρια, από τον Μάιο του 2021 ελπίζουμε να έχει περάσει το δύσκολο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης και να αρχίσουν οι ζωές μας να επιστρέφουν.
Μαζί με τις ζωές μας όμως θα αρχίσουν να παίρνουν μπροστά και οι οικονομίες. Οι απώλειες είναι μεγάλες και δεν αναμένεται επιστροφή στα επίπεδα του 2019 πριν το 2022 για την Ευρώπη. Τι μπορεί να πάει στραβά στις αναπτυξιακές προοπτικές;
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κίνδυνοι έχουν πηγές: τη μετάλλαξη του κορονοϊού και το ενδεχόμενο πολιτικής διένεξης για το πως θα μοιραστούν τα εμβόλια.
Η Capital Economics, σε έκθεσή της, αναφέρει πως οι προοπτικές ανάπτυξης πάνε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το 2020, παρατηρεί, ξεπεράστηκε το εμπόδιο της έγκρισης εμβολίου, καθώς η Κομισιόν έδωσε την έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Οι τρεις εταιρείες (Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca) έχοντας ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές αναμένεται να καλύψουν τις ευάλωτες ομάδες για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Με βάση το πλάνο παραγωγής και το ποσοστό παραγγελιών ίσως χρειαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να παραχθεί ο αριθμός δόσεων ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας και η πληθυσμιακή ομάδα που υπερβαίνει τα 65 έτη. Αυτό το χρονοδιάγραμμα ίσως είναι το βασικό σενάριο δεδομένης της πιθανότητας να προκύψουν προβλήματα στην παραγωγή και τη διανομή των άλλων εμβολίων.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ακόμα και αν εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες μέχρι πότε θα ισχύουν οι περιορισμοί, αφού ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την Capital Economics φαίνεται πιο πιθανό οι περιορισμοί να μειώνονται από το Μάιο ή τον Ιούνιο, και όχι από τον Απρίλιο όπως προσδοκάται.
Τρίτο ζήτημα είναι η πρόοδος στον εμβολιασμό αφού θα διαφέρει από κράτος σε κράτος και αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που μπορεί να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σχετίζεται με την κατανομή των δόσεων σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του κάθε μέλους. Επίσης, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ίσως δεχθούν πιέσεις να γίνει η ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι όλες οι χώρες φτάσουν σε πανομοιότυπα επίπεδα εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων» μεταξύ των χωρών.
Τέταρτο θέμα είναι η μετάλλαξη του κορονοϊού και η Capital Economics σημειώνει πως αν επιβεβαιωθεί ότι είναι πιο μολυσματικός, και γίνει διασπορά κατά το α’ τρίμηνο, τότε πιθανώς οι κυβερνήσεις να καθυστερήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων ακόμη και αν γίνεται εμβολιασμός. Σε αυτό το σενάριο η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πιο αργή και εκτιμάται πως θα έχει επίπτωση στον τουρισμό και στις μεταφορές, που αποτελεί κακή εξέλιξη για την «ανάσταση» του ελληνικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.
- To λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου φαίνεται μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
- Έγινε πατέρας ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο
- Η Εθνική ομάδα μπάσκετ χρειάζεται προστασία!
- Βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
- «Ο Χαβιέ Μασεράνο είναι ο νέος προπονητής της Ίντερ Μαϊάμι» (pic)