Brexit : «Τελευταία προσπάθεια» για συμφωνία υπό την πίεση… των φορτηγών
Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στη κόψη του… Brexit συνεχίζονται ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις τεράστιες ουρές των φορτηγών που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα βρετανικά λιμάνια να μας προετοιμάζουν για το τι ενδεχομένως μπορεί να συμβεί στις αρχές της νέας χρονιάς.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι τώρα πιστεύει πως οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανότερο να επιτύχουν εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, παρά να μην την επιτύχουν αλλά οι συνομιλίες μπορεί να προχωρήσουν πέρα από την ημέρα των Χριστουγέννων.
«Σειρά προβλημάτων»
«Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει πριν τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν να προχωρήσουν πέρα από την ημέρα των Χριστουγέννων. Υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες στο παιχνίδι», δήλωσε χθες Τρίτη ο Μάρτιν σε συνέντευξη Τύπου.
Σε ερώτηση εάν η ΕΕ θα υπερέβαινε την τρέχουσα προσφορά της για το πώς θα μοιράσει τα αλιεύματα στα βρετανικά ύδατα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε:
«Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων σχετικά με το θέμα της αλιείας, δεν είναι μόνο το ποσοστό συμμετοχής. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης, χρονική διάρκεια για μια μεταβατική περίοδο αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, οπότε υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος».
Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην κατανομή των περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ προϊόντων που αλιεύονται κάθε χρόνο από την ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής για τους ευρωπαίους αλιείς.
Για τους Βρετανούς, τα αλιευτικά προϊόντα στα ευρωπαϊκά ύδατα αντιπροσωπεύουν περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ.
«Μια τελευταία προσπάθεια»
Οι επίπονες συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit βρίσκονται σε «μια τελευταία προσπάθεια», λιγότερο από 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
«Βρισκόμαστε πραγματικά στην καθοριστική στιγμή: κάνουμε μια τελική προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις). Σε 10 ημέρες, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω με κάθε διαφάνεια» με τους «27» και τους ευρωβουλευτές, δήλωσε στις Βρυξέλλες προτού κάνει απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν άλλη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν ακόμη να βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον αυξημένο κίνδυνο μιας «μη συμφωνίας», με βαριές συνέπειες για οικονομίες που ήδη ταλανίζονται από την πανδημία.
Αφότου ενημέρωσε τα κράτη μέλη, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κάνει επίσης απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούν αυτό το θέμα.
Είναι πολύ αργά
Ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει θεωρητικά να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν ορίσει καταληκτική ημερομηνία την περασμένη Κυριακή, θεωρούν ότι είναι πλέον πολύ αργά.
Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αρνήθηκε προχθές το βράδυ να δώσει προθεσμία:
«Δεν θα ορίσω ημερομηνία επειδή δίνουμε λίγες ώρες, λίγες μέρες, μια ευκαιρία για μια καλή συμφωνία και εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να έχουμε μια καλή συμφωνία από μια μη συμφωνία».
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μπόρις Τζόνσον έγινε την ώρα που ο βρετανικός Τύπος απηχεί νέα πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, λιγότερο αυστηρή από την προηγούμενη, η οποία όμως κρίνεται ακόμη ανεπαρκής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Περισσότερο με τέχνασμα
Μοιάζει περισσότερο με τέχνασμα παρά με πραγματική πρόταση, δηλώνει μια από αυτές τις πηγές.
Παρόλο που έχει χαμηλό οικονομικό βάρος, η αλιεία έχει σημαντική πολιτική και κοινωνική σημασία για πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ολλανδία, και η Βρετανία την έχει καταστήσει το σύμβολο της ανακτημένης κυριαρχίας της μετά το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αρχίσει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς.
Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι προϋποθέσεις μιας «μη συμφωνίας» «θα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές για τη Βρετανία».
Ατελείωτη ουρά
Στο μεταξύ, εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στο Ντόβερ και στους δρόμους που οδηγούν μέχρι εκεί για μέρες και τρώνε ό,τι αποθέματα είχαν μαζί τους.
Ο Νταν Ζίνκα, ρουμάνος οδηγός νταλίκας, αποκλεισμένος στη νότια Αγγλία, αφού πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, είναι οργισμένος – και δεν είναι ο μόνος.
«Είμαστε ταραγμένοι και δεν ξέρουμε γιατί έπρεπε να βρεθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση» δηλώνει στο πρακτορείο Reuters. «Λένε ότι αφορά τον κοροναϊό. Δεν ξέρουμε. Νομίζουμε… ότι είναι βλακεία, μια τεράστια βλακεία» τονίζει.
Ο,τι κι αν αποφασιστεί στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ζίνκα δεν θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι του, στο Μπουμπέστι-Ζίου, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά του Βουκουρεστίου, επειδή η απόσταση που τον χωρίζει από την οικογένειά του είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί μέσα σε δύο ημέρες.
«Τώρα έγινε, τελείωσε. Από εδώ μέχρι το σπίτι είναι περίπου 3.200 χιλιόμετρα. Χρειάζονται 45 ώρες στο τιμόνι – χωρίς ύπνο, μόνο να οδηγώ. Δεν γίνεται» εξηγεί.
«Λόγω Brexit»
«Νομίζω και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν γίνεται λόγω του κορονοϊού, είναι λόγω του Brexit, λόγω της πολιτικής ή κάτι τέτοιο» αναφέρει από την πλευρά του ο Σέρχιο Ρόμπλες, 41χρονος Ισπανός, που παραμένει εδώ και τρεις ημέρες στον δρόμο, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τις συνθήκες που επικρατούν.
«Δεν μας δίνουν φαγητό, δεν μας δίνουν νερό, δεν έχουμε τουαλέτες, δεν μας δίνουν τίποτα. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη, αυτό που ζητάμε είναι μια λύση» διαμαρτύρεται.
«Είμαστε το μέσο που κινεί τον κόσμο, κατά κάποιον τρόπο. Και μας φέρονται άσχημα. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκουπίδια. Δεν θα περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι, με την οικογένεια, τα παιδιά μας, τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα το σωστό σ’ όλα αυτά» καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις