Πότε οι μεσογειακοί λαοί γεύτηκαν για πρώτη φορά μπαχαρικά
Μελετώντας τα δόντια αρχαίων σκελετών, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρώτα μπαχαρικά έφτασαν από την Ασία στη Μεσόγειο την Eποχή του Χαλκού
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Πότε οι μεσογειακοί λαοί γεύτηκαν για πρώτη φορά μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς και εξωτικά φρούτα όπως η μπανάνα, τα οποία έχουν ασιατική προέλευση; Με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, ερευνητές με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μονάχου προτείνουν ότι τα προϊόντα αυτά έφτασαν στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από περίπου 3.700 χρόνια, νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.
Μελετώντας αρχαίες τροφές
Οι επιστήμονες εξέτασαν 16 σκελετούς που είχαν βρεθεί στο Ισραήλ, μια περιοχή η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε κομβικό σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ της Μεσογείου, της Ασίας και της Βορείου Αφρικής. Στόχος ήταν να μελετηθούν υπολείμματα τροφών είχαν παγιδευτεί στη μικροβιακή πέτρα των δοντιών.
Οι αρχαίες αυτές πρωτεΐνες, οι οποίες μελετώνται στο πεδίο της παλαιοπρωτεωμικής, επιτρέπουν στους ερευνητές να εξαγάγουν συμπεράσματα για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, πληροφορία η οποία αξιοποιείται με τη σειρά της από τους ερευνητές της Ιστορίας για τη διερεύνηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των αρχαίων πληθυσμών.
«Η μέθοδος η οποία χρησιμοποιήσαμε για να μελετήσουμε αρχαίες πρωτεΐνες και φυτικά κατάλοιπα στην οδοντική πέτρα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά με σκοπό τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών στην Εγγύς Ανατολή» σημείωσε η μοριακή αρχαιολόγος Κριστίνα Βάρινερ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Πότε ξεκίνησαν οι ανταλλαγές τροφίμων;
Μεταξύ άλλων πρωτεϊνών, οι ερευνητές εντόπισαν και πρωτεΐνες σόγιας, σουσαμιού και κουρκουμά, ενώ σε κάποια άλλα δείγματα βρέθηκαν πρωτεΐνες μπανάνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τελευταίο αυτό εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο διαδόθηκε η κατανάλωση της μπανάνας, η οποία πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Νότιο Ασία και έφτασε στη Δυτική Αφρική 4.000 χρόνια αργότερα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.
Πάντως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα άτομα που μελετήθηκαν να είχαν καταναλώσει τα εν λόγω μπαχαρικά και φρούτα σε περιοχές όπου ήταν ήδη διαδεδομένα κι έπειτα να επέστρεψαν στο Ισραήλ, όπου και βρέθηκαν οι σκελετοί τους. Σε κάθε περίπτωση όμως τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μία πληθώρα ενδείξεων ότι ήδη από την Εποχή του Χαλκού υπήρχε ανταλλαγή τροφίμων μεταξύ Ασίας και Ανατολικής Μεσογείου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις