«Παρενέργειες 2 ημερών ή 10 μέρες στην εντατική;» – Οι επιστήμονες αποστομώνουν τους αντιεμβολιαστές
Τέσσερις μόλις μέρες έχουν απομείνει για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα, τη στιγμή που στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για δυο μεταλλάξεις του ιού, αλλά και για την επικείμενη μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων
Τέσσερις μόλις μέρες έχουν απομείνει για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα, τη στιγμή που στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για δυο μεταλλάξεις του ιού, αλλά και για την επικείμενη μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.
Αρχής γενομένης στις 27 Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα, με τους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να προηγούνται, πριν ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.
Μαζί με αυτούς που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, στις 27/12 θα εμβολιαστούν -με σκοπό να δώσουν το καλό παράδειγμα- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας στις 28/12 και η Φώφη Γεννηματά στις 4/1 του 2021.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται αρνητικοί, ή τουλάχιστον καχύποπτοι απέναντι στο εμβόλιο. Πέραν των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι αποτελούν μια μερίδα ανθρώπων που πρέπει να έχουν συγκεκριμένη αντιμετώπιση, υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι σίγουροι, καθώς δεν έχουν πάρει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Πρόκειται για ερωτήματα αναφορικά με τα εμβόλια και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν, αλλά και το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί η περιβόητη ανοσία αγέλης.
Αναφορικά με αυτό, από την κυβέρνηση έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρξει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες θα ενημερωθούν, ενώ θα εμβολιαστούν και πολλοί γνωστοί Έλληνες με μεγάλη σφαίρα επιρροής, προκειμένου να πείσουν κάποιους καχύποπτους.
Μέχρι τότε, οι επιστήμονες με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και εξηγούν γιατί το εμβόλιο είναι ασφαλές.
Τι λένε οι επιστήμονες για το εμβόλιο
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση».
Σχετικά με τις αλλεργίες ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η οδηγία λέει πως όσοι έχουν εμφανίσει στο παρελθόν εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Στόχος, όπως λέει, είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού σημειώνοντας «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι το εμβόλιο δεν θα φέρει το τέλος της πανδημίας. Ο Νικόλαος Καπραβέλος δήλωσε «ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι η μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά και πως ίσως χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη γενιά εμβολίων. «Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εξήγησε προσθέτοντας ότι ο κοροναϊός μεταλλάσσεται και μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγες και αυτές έχουν αντιμετωπιστεί.
«Στους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως, έχουν παρατηρηθεί μόλις 8 σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις και αυτές έχουν αντιμετωπιστεί, δήλωσε σχετικά για να προσθέσει ότι αυτός είναι λόγος για τον οποίο οι εμβολιασμοί δεν γίνονται σε φαρμακεία, αλλά σε ειδικούς χώρους όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί τυχόν αλλεργική αντίδραση.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μετάλλαξης τονίζοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία, καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ξεκαθαρίζοντας, ότι τα εμβόλια νέας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν.
«Παρενέργειες 1-2 ημερών ή 10 μέρες στην εντατική;»
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο Euro2day.gr, διερωτήθηκε εάν προτιμάμε «μια πιθανή πρόσκαιρη παρενέργεια του εμβολίου για μια – δυο μέρες ή δέκα μέρες στην εντατική;»
Με το ερώτημα αυτό απευθύνθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης, καλώντας τους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί ότι δήθεν ο κοροναϊός είναι «μια γρίπη», ότι το εμβόλιο θα τροποποιήσει το DNA τους και ότι θα τους δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες. Τους καλεί να διαβάσουν τα στοιχεία τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών και να αναλογιστούν τις σοβαρές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή μόλυνσή τους από τον επικίνδυνο ιό.
Παράλληλα, ο ίδιος χτύπησε «καμπανάκι» για την περίοδο των εορτών και τους επόμενους δύο μήνες, όταν ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών και τριών επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη ευνοεί την περαιτέρω διασπορά του στην κοινότητα.
Για τον έλεγχο της διασποράς ζήτησε την υιοθέτηση του «μοντέλου Ιαπωνίας», που περιλαμβάνει περισσότερα τεστ, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έλεγχο της κινητικότητας.
Τέλος, εξήγησε γιατί νοσούν βαριά ορισμένοι νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα και προτείνει την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας, με τον έλεγχο των μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται γι΄ αυτό, ώστε να εφαρμοστεί εξατομικευμένη θεραπεία και να αποφευχθεί η διασωλήνωση και ο θάνατός τους.
- Αμερικανικές εκλογές: Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;
- Ισραήλ: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων» λέει ο νέος υπουργός Άμυνας
- ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη για την πρωτιά – Ποιες πολιτείες θα κριθούν από μια χούφτα ψήφους
- Σπόρτινγκ: Οπαδοί και διοίκηση είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» στον Αμορίμ (pics)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας
- Χάρις ή Τραμπ; Ένας ιπποπόταμος… προβλέπει τον νικητή