Δορυφόρος: Διαθέτει κάμερες που «βλέπουν» πίσω από τους τοίχους
Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί η NASA από τη δεκαετία του 1970.
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Ένας νέος δορυφόρος που περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τη Γη μπορεί να δημιουργήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης και η τεχνολογία των ραντάρ του είναι τόσο εξελιγμένη που μπορούν να «δουν» μέσα στα σπίτια.
Ο δορυφόρος Capella-2, που σχεδιάστηκε από την Capella Space, χρησιμοποιεί το Synthetic Aperture Radar (SAR), το οποίο μπορεί να βλέπει τη Γη ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες του φωτός , δηλαδή, εάν είναι μέρα ή νύκτα.
Το SAR εκπέμπει ισχυρά ραδιοσήματα προς ένα σημείο ενδιαφέροντος και συλλέγει δεδομένα σχετικά με την ηχώ κάθε παλμού. Τα ερμηνεύει και ανασυνθέτει μια λεπτομερή εικόνα.
Μια εικόνα των ουρανοξυστών της Chiyoda City στο Τόκιο δείχνει τους πύργους διαπερατούς και τους δρόμους στην άλλη πλευρά, ορατούς .
Ο δορυφόρος έχει τη δυνατότητα ανάλυσης εικόνας 50cm x 50cm με την πιο αναθεωρημένη έκδοση Spotlight η οποία του επιτρέπει να δημιουργεί «πεντακάθαρες» εικόνες σε ένα πεδίο ενδιαφέροντος.
Η Capella συνεχίζει να κάνει δοκιμές αλλά, έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Αναγνώρισης και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η εταιρεία Capella υποστηρίζει ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία ανθρώπων στα σπίτια τους, αλλά παραδέχεται ότι τα «κύματα» του ραντάρ μπορούν να διεισδύσουν στους τοίχους.
Η εταιρεία εξηγεί: «Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, τα οποία μπορούν να διαπερνούν τοίχους (όπως τα κινητά τηλέφωνα και το Wi-Fi). Αλλά, όπως γνωρίζουμε, ακόμη και τα σήματα κινητού τηλεφώνου και Wi-Fi εξασθενούν καθώς απομακρύνονται από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας ή ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi. Τα σήματα του ραντάρ έχουν την ίδια λειτουργία: Μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από τοίχους, αλλά είναι πολύ αδύναμα για να απεικονίσουν ή να δουν οτιδήποτε στο εσωτερικό».
Ωστόσο, η εταιρεία λέει ότι «αυτό που εμφανίζεται ως ασπρόμαυρη οπτική δορυφορική εικόνα είναι στην πραγματικότητα μια οπτική αναπαράσταση των δεδομένων του ραντάρ – η ανάκλαση των ραδιοκυμάτων από τη επιφάνεια της Γης και των ανθρωπογενών αντικειμένων».
Η Capella λέει ότι η καινοτομία της έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να αξιοποιήσουν το χώρο, να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις και τη ζωή τους παρακολουθώντας τα πάντα, από το κλίμα έως τα χωράφια και τις υποδομές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις