«Αφετηρία εξόδου από την πανδημία VS εφυσηχασμός» – Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τον εμβολιασμό
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον εμβολιασμό που θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά στην επιτυχία του εμβολιασμού. Η αντιπολίτευση την εγκαλεί για εφησυχασμό και ζητάει παράλληλα με τον εμβολιασμό, μέτρα στήριξης του ΕΣΥ. Πότε θα εμβολιαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Βελόπουλου
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την πρακτική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού καθώς θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.
Αντίδοτο σε τρίτο κύμα πανδημίας
Η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά, σχεδόν έχει ποντάρει τα πάντα στην επιτυχία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ετοιμάζει πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης.
Ωστόσο η αντιπολίτευση, στηρίζοντας το μήνυμα του μαζικού εμβολιασμού, παράλληλα τηρεί επιφυλακτική στάση ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος καθώς κοινό σημείο της κριτικής της προς την κυβέρνηση είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι μακρόπνοη και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του σήμερα στα νοσοκομεία της Έδεσσας και της Βέροιας επέμεινε στο μήνυμα του μαζικού εμβολιασμού προκειμένου όπως είπε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας και ένα τρίτο κύμα κοροναϊού.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τη φράση «να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας» υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% και μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει «να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε μεταξύ του 60% και του 70% του ελληνικού πληθυσμού που απαιτείται για να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την περιπέτεια, να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».
Ο εμβολιασμός των πολιτικών
Εκτός από τον πρωθυπουργό ο οποίος την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα πρώτα 45 ονόματα των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν από τις 27 Δεκεμβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου (υπουργοί, πρόεδρος της Βουλής, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας).
Σημειώνεται σε ότι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ότι την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου θα κάνει το εμβόλιο και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουράκης. Στις 28 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, στις 30 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας και στις 4 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα η πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, κλείνοντας το μάτι στις οπαδούς των σκοταδιστικών θεωριών συνομωσίας για τον ιό και το εμβόλιο.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό και το πότε τελικά θα κατορθωθεί εκείνο το επίπεδο εμβολιασμού (60-70%) που θα οδηγεί σε επίτευξη ανοσίας, αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές, καθώς η διανομή των εμβολίων γίνεται από την ΕΕ και ήδη ο αριθμός των εμβολίων για τον Ιανουάριο είναι μειωμένος σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Αρκετά εμβόλια – αφετηρία καλύτερης ζωής
Πάντως από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον τελικό στόχο που είναι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα αφού συνεχάρη τους υγειονομικούς που δίνουν το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους (το 70% των γιατρών έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί), επανέλαβε ότι η αγορά των εμβολίων γίνεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατανέμεται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους.
«Το σχέδιο μας είναι τελικά να εμβολιαστούμε όλοι. Θα έχουμε αρκετά εμβόλια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, επειδή γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για τον αριθμό των εμβολίων, ότι τα εμβόλια τα αγοράζει όλα κεντρικά η Ευρώπη και κάθε χώρα παίρνει αυστηρά την κλείδα κατανομής που της αναλογεί, ως ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Εμείς δηλαδή παίρνουμε κάτι παραπάνω από το 2% των εμβολίων που αγοράζει η Ευρώπη για κάθε παρτίδα εμβολίων. Άρα, θα πάρουμε πρώτα τα εμβόλια της Pfizer, θα ακολουθήσει της Moderna και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενωμένοι ενάντια στον κοροναϊό (United Against Covid-19) χαρακτήρισε το εμβόλιο ως «αφετηρία καλύτερης ζωής για όλους».
Λάθος μήνυμα ο εφησυχασμός
Τα κόμματα και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους στέλνουν το μήνυμα του μαζικού εμβολιασμού ωστόσο εγείρουν ζητήματα σε ότι αφορά τη στρατηγική της κυβέρνησης και συγκλίνουν στην κριτική τους ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι έωλο καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού που θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου προϋποθέτει τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και ένα διαφορετικό σχέδιο με έμφαση τη μαζική ιχνηλάτηση του πληθυσμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και μαζική υλοποίησή τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη ότι στέλνει λάθος μηνύματα και καλλιεργεί προσδοκίες περί «τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό» που οδηγούν στον εφησυχασμό.
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για τρεις με τέσσερις δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Μάρτιο.
Έχουμε δρόμο, δεν τέλειωσε ο πόλεμος
Σε ανάλογο μήκος κύματος έχει κριτικάρει την κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο όμως δεν σημαίνει ότι τελειώνει ο πόλεμος απέναντι στην πανδημία με τον εμβολιασμό, ούτε χρειάζεται εφησυχασμός.
«Έχουμε δρόμο ακόμα. Χρειαζόμαστε μία οργανωμένη στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να φτάσουμε επιτέλους στο τέλος του προβλήματος» υποστηρίζει η κα Γεννηματά.
Υπονομεύει τον εμβολιασμό
O Δημήτρης Κουτσούμπας έστειλε επίσης μήνυμα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού. Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ωστόσο ότι ο εμβολιασμός θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και εξαιτίας του μικρού αριθμού των δόσεων και ως εκ τούτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά και συστηματικά αγνοεί την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας και επεσήμανε ότι η μη ενίσχυση του ΕΣΥ υπονομεύει και την σωστή προετοιμασία και υλοποίηση του εμβολιασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση των συμβάσεων της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια ενώ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αναζήτησε την εισαγωγή και εμβολίων από άλλες χώρες και εταιρείες πέραν αυτών που διατίθενται μέσω της ΕΕ.
Έχει κατεβάσει τα όπλα
Το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι μια μακρόπνοη διαδικασία και η ανοσία απαιτεί χρόνο για να επιτευχθεί και ως εκ τούτου στηλιτεύουν την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί έναν «επικίνδυνο» εφησυχασμό για το αρχή του τέλους της πανδημίας.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει κατεβάσει ήδη τα «όπλα», στηριζόμενος στο εμβόλιο για το οποίο μάλιστα δεν κάνει και ουσιαστική προετοιμασία».
Υπενθυμίζεται ότι ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε προτείνει στη Βουλή ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και δημιουργία μονάδων που θα δημιουργούσαν μαζικά τεστ στον πληθυσμό και αυτά να μετατρέπονταν σε κέντρα του εμβολιασμού.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής