Τουρκία : Συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο – Σε επαγρύπνηση η Αθήνα
Την ώρα που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτεται λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα τις προκεχωρημένες βάσεις στρατηγικών περιοχών στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες πραγματοποιώντας πρωινές και νυχτερινές πτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά.
Την ώρα που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτεται λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα τις προκεχωρημένες βάσεις στρατηγικών περιοχών στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες πραγματοποιώντας πρωινές και νυχτερινές πτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά.
Σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Σκύρος και αλλού, η επιφυλακή ήταν σε μέγιστο βαθμό τους προηγούμενους μήνες και φυσικά ο βαθμός ετοιμότητας δεν μειώθηκε στο ελάχιστο ακόμη και σήμερα. Αλλωστε η περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα αναμένεται να γίνει ξανά ηλεκτρικό πεδίο αντιπαράθεσης καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα κάνει βήματα πίσω από τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις της.
Η στρατηγική που έχει σχεδιάσει η Αγκυρα ζητώντας διάλογο εφ’όλης της ύλης και αποστρατιωτικοποίηση νησιών από τη μία και ενίσχυση της επικοινωνιακής της επίθεσης με την προβολή στο μέλλον της ευρωπαϊκής της πορείας και της κατοχύρωσης των τόσο ζωτικών ευρωπαϊκών επενδύσεων από τις οποίες συντηρείται η τουρκική οικονομία, έχει πλέον αναλυθεί και κατανοηθεί και είναι εν πολλοίς προβλέψιμη.
Αλλωστε και η κυνική ομολογία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να πάει κόντρα στα συμφέροντα της αμυντικής του βιομηχανίας, αποδεχόμενο την πρόταση της Ελλάδας για εμπάργκο όπλο στην Τουρκία, καθιστά σαφές στην Αθήνα ότι τους μήνες που έρχονται η Αγκυρα θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να φέρει ακόμη πιο κοντά στα χέρια της το όραμα της γαλάζιας πατρίδας της.
Εκτός από τις κινήσεις στους διπλωματικούς διαύλους, η Αθήνα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο αναβαθμίζοντας το δικό της οπλοστάσιο και προσβλέποντας πάντα στον φραγμό της τροφοδοσίας της Τουρκίας από ευρωπαϊκά όπλα. Η δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ είναι πράγματι κυνική και ιδιαιτέρως όταν καλείται να αναλύσει την αναγκαιότητα της πώλησης γερμανικών όπλων στην Αγκυρα.
Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), εκτιμά ότι δεν θα ήταν καθόλου απλή υπόθεση η επιβολή εμπάργκο απέναντι σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ, όπως η ‘Αγκυρα. «Είδαμε τι συνέβη όταν η Τουρκία δεν μπορούσε να προμηθευτεί πυραύλους από τις ΗΠΑ, απλώς τους αγόρασε από τη Ρωσία»
Η προμήθεια υποβρυχίων
Η Αθήνα είχε ζητήσει την επιβολή του εμπάργκο με αφορμή την επικείμενη προμήθεια έξι υποβρυχίων, τα οποία ήδη συναρμολογούνται στην Τουρκία με τεχνολογία της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την παραγγελία το 2009, όταν ακόμη δεν διέρχονταν κρίση οι σχέσεις με την Τουρκία. Πρώτοι περιορισμοί στις εξαγωγές πολεμικού υλικού επιβλήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019. Την εποχή εκείνη το Βερολίνο αποφάσισε να μην εγκρίνει πλέον τις εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί στη Συρία. Ωστόσο τα υποβρύχια δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή την κατηγορία.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα απορρίπτει τις αιτιάσεις επιμένοντας ότι οι έρευνες αφορούν αποκλειστικά τη δική της υφαλοκρηπίδα, ενώ το Βερολίνο έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.
Ο Χάικο Μάας παραδέχεται πάντως ότι «μέχρι στιγμής οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Γι αυτό άλλωστε, επισημαίνει, η ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες, στην τελευταία σύνοδο κορυφής, επέβαλε κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις και μεμονωμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Ωστόσο δεν υπήρξε η απαραίτητη ομοφωνία για τιμωρητικά μέτρα ή για ευρύτερες τομεακές κυρώσεις.
Οι γερμανικές εξαγωγές
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, το 2016, η Γερμανία είχε αρχικά μειώσει- και μάλιστα κατά πολύ- τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Ενώ το 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών αυτών ανερχόταν σε 83,9 εκ. ευρώ, το 2018 δεν ξεπερνούσε τα 12,9 εκ. ευρώ. Το 2019 είχε καταγραφεί, για πρώτη φορά, νέα αύξηση, για να ακολουθήσει όμως και πάλι σημαντική μείωση το 2020. Ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντοα έτους δεν εγκρίθηκε «σχεδόν καμία προμήθεια» προς την Τουρκία, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια