Εμβόλιο : Τι θα γίνει με συναυλίες, εστιατόρια, ταξίδια όταν το κάνουμε όλοι
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές δραστηριότητες θα αργήσουν να επιστρέψουν ενώ οι μάσκες μάλλον θα παραμείνουν στις ζωές μας.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα εμβόλια έρχονται φέρνοντας μαζί τους ελπίδα για το τέλος της πανδημίας. Παρόλα αυτά ο εμβολιασμός δεν θα σημαίνει αυτόματη επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και να είμαστε προσεκτικοί ακόμα και μετά το εμβόλιο.
Τα εμβόλια δεν προστατεύουν απόλυτα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και ο κορoναϊός είναι πιθανό να συνεχίσει την ταχεία εξάπλωσή του έως ότου η πλειονότητα του πληθυσμού εμβολιαστεί ή ξεπεράσει την φυσική λοίμωξη.
Ο εμβολιασμός θα αλλάξει άμεσα κάποια πράγματα στην καθημερινότητα ενώ για άλλα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Συγκεκριμένα πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την ζωή μετά το εμβόλιο σε διαφορετικές φάσεις.
Όταν εμβολιαστώ εγώ
Όταν κάποιος εμβολιαστεί αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, η ζωή του μάλλον δεν θα πρέπει να αλλάξει πολύ, λένε οι ειδικοί.
Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή στο ταχυδρομείο πιθανότατα θα είναι πιο ασφαλής. Ο κίνδυνος θα μειωθεί σημαντικά για ομάδες ανθρώπων που εκτίθενται περισσότερο στον ιό- γι’ αυτό και τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Όμως τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Αυτό είναι σημαντικό τόσο για την υγεία των ίδιων όσο και για την υγεία των άλλων, αναφέρουν οι ειδικοί. Οι επιστήμονες περιμένουν να μάθουν εάν οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 κατά περίπου 95 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό ποσοστό θα μπορούσε να αρρωστήσει ακόμα και μετά το εμβόλιο – και όσο ο ιός παραμένει τόσο διαδεδομένος το μικρό αυτό ποσοστό μπορεί να μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Σε έρευνα των New York Times στην οποία συμμετείχαν 700 επιδημιολόγοι, λιγότερο από το ένα τρίτο δήλωσε ότι θα άλλαξει τη συμπεριφορά του αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Οι μισοί δήλωσαν ότι θα περιμένουν έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.
Όταν εμβολιαστούν οι φίλοι και η οικογένειά μου
Όταν και εσείς και τα άτομα με τα οποία θέλετε να συναντηθείτε λάβουν το εμβόλιο μάλλον θα είναι ασφαλές πια να συναναστρέφεστε μαζί τους σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όμως, όταν βρίσκεστε με μεγάλες ομάδες ή ταξιδεύετε, όταν δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν τα άτομα γύρω σας έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος παραμένει.
Ο Eric Lofgren, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση ο ίδιος θα ξεκινούσε και πάλι να παίζει επιτραπέζια σε σπίτια και να συναντά τους μαθητές του στο γραφείο του αλλά δεν θα έπαιρνε το αεροπλάνο για να πάει διακοπές και θα απέφευγε τις κινηματογραφικές αίθουσες.
Αυτή ίσως και να είναι η πιο δύσκολη φάση της ζωής μετά το εμβόλιο. Θα πρέπει να αποφασίζουμε συνεχώς για τα ρίσκα που θέλουμε να πάρουμε, σε βαθμό πιθανά εξαντλητικό.
Πολλοί άνθρωποι θα εμβολιαστούν σε διαφορετικό χρόνο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως για παράδειγμα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω της ηλικίας τους, υποκείμενων νοσημάτων ή της φύσης της δουλειά τους.
Το αν η κοινωνικοποίηση μπορεί να ξεκινήσει πριν εμβολιαστούν όλα τα άτομα του περιβάλλοντός μας είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένα δύσκολο ερώτημα. Σίγουρα θα είναι ασφαλέστερη από ό, τι είναι τώρα, αλλά η εξάπλωση θα παραμένει δυνατή προτού όλοι αποκτήσουν ανοσία. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να εξετάσει τη μικρή πιθανότητα μόλυνσης κάποιου που διατρέχει υψηλό κίνδυνο.
Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί
Όταν η κοινότητά αποκτήσει ανοσία της αγέλης και ο ιός δεν μπορεί πια να εξαπλωθεί εύκολα επειδή αρκετά άτομα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη περάσει την ασθένεια, τα πράγματα θα είναι αρκετά ασφαλή.
Αυτό επίσης σημαίνει πως άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας και ατόμα που εργάζονται σε πολυσύχναστους χώρους θα είναι επίσης πιο προστατευμένα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων πρέπει να αποκτήσει ανοσία έτσι ώστε ολόκληρη οι κοινότητα να είναι προστατευμένη.
Όταν η πλειοψηφία της κοινότητας έχει εμβολιαστεί τα πάρτι, τα γεύμα σε εστιατόρια και οι διαδρομές με το μετρό θα είναι πλέον ασφαλέστερα. Τα επόμενα Χριστούγεννα μάλλον οι άνθρωποι θα καταφέρουν να γιορτάσουν με όλους αυτούς τους τρόπους που δεν θα μπορέσουν φέτος, λένε κάποιοι από τους ειδικούς.
Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε πότε ακριβώς θα μπούμε σε αυτή τη φάση όμως. Προβλήματα με την οργάνωση των εμβολιασμών μπορεί να προκύψουν ενώ υπάρχουν και εκείνοι που είναι διστακτικοί απέναντι στη λήψη του.
Είναι πιθανό ορισμένες περιοχές να έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από άλλες και ενδέχεται να εμφανίζονται τοπικές εστίες ακόμη και αν μια χώρα έχει φτάσει σε γενικές γραμμές το επίπεδο ανοσίας. Η γνώση αυτού του πλαισίου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων.
Επίσης, οι ειδικοί τόνισαν ότι ακόμη και όταν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, η Covid-19 δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Οι εξάρσεις θα είναι ακόμα πιθανές, ιδιαίτερα τον χειμώνα.
«Ο χειμώνας θα είναι πλέον εποχή της γρίπη και της Covid», δήλωσε ο Andrew Noymer, επιδημιολόγος που μελετά την Covid-19 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Πώς θα είναι το «νέο κανονικό»;
Το ερχόμενο καλοκαίρι πιθανότατα θα είναι καλύτερο επειδή πολλοί θα έχουν εμβολιαστεί, επειδή ο ιός φαίνεται να επιβραδύνεται τους θερμότερους μήνες και γιατί η τότε η κοινωνικοποίηση σε εξωτερικούς χώρους θα είναι πιο εύκολη. Τον επόμενο χειμώνα όμως θα υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, λένε οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ίδιους η ζωή δεν θα θυμίζει 2019. Στο «νέο κανονικό», μάλλον θα υπάρχουν περισσότερες μάσκες σε πολυσύχναστα μέρη και την εποχής της γρίπης.
Πιθανότατα θα υπάρχουν επίσης περισσότερα συστήματα που να αποτρέπουν τις πανδημίες από το να αποβαίνουν τόσο θανατηφόρες- όπως παρακολούθηση των αναδυόμενων λοιμώξεων και έλεγχος πριν από δραστηριότητες όπως οι πτήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις