Γυναικεία ειδώλια: Η παχυσαρκία δείχνει την κλιματική αλλαγή και όχι την γονιμότητα
Νέα έρευνα σχετικά με γυναικεία ειδώλια δείχνει ότι τα γλυπτά αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρέασε τους ανθρώπους πριν από 30.000 χρόνια.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Τα ειδώλια είναι αγαλματίδια που απεικονίζουν παχύσαρκες γυναίκες που, μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι είχαν συσχετιστεί με τη γονιμότητα, το σεξ, και την ομορφιά.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Obesity» ανέφερε ότι τα ειδώλια είναι τοτέμ επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες.
Σε αντίθεση με τις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα, οι άνθρωποι πριν από 38.000 έως 14.000 χρόνια αγωνίστηκαν με ψυχρότερες θερμοκρασίες λόγω της αύξησης των παγετώνων.
Έτσι, ήταν πιο δύσκολο να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και το μέγεθος του πληθυσμού είχε αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το λίπος είναι μια μορφή αποθηκευμένης ενέργειας, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Richard Johnson, καθηγητής ιατρικής του Tomas Berl στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και εκτίμησε ότι το λίπος μπορεί να σώσει ζωές όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο φαγητό, ειδικά σε έγκυες γυναίκες.
«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι αυτά τα ειδώλια δεν αντιπροσωπεύουν σεξουαλικά τοτέμ ή αναπαράσταση ανδρικής επιθυμίας, αλλά μάλλον μέσο για την παροχή δύναμης στη μητρότητα ακόμη και στις πιο δυσμενείς καταστάσεις» δήλωσε ο Τζόνσον.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό συμπέρασμα μετρώντας τις διαστάσεις μέσης-ισχίου και μέσης-ώμου όλων των γνωστών γυναικείων ειδωλίων τα οποία βρέθηκαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλη την Ευρώπη και τη δυτική Ρωσία. Αφού συνέκριναν τις μετρήσεις με τις γεωγραφικές τοποθεσίες όπου βρέθηκε κάθε γλυπτό, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα πιο παχύσαρκα ειδώλια βρέθηκαν πιο βόρεια, κοντά στους παγετώνες.
Όσο πιο μακριά ήταν τα ειδώλια από τους παγετώνες, είπε ο Τζόνσον, τόσο λιγότερο έντονες ήταν οι αναλογίες του σώματός τους.
Μέσω αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ειδώλια είναι πολύ πιθανόν να μην αντιπροσωπεύουν την τέχνη της γονιμότητας.
«Οι μελέτες μας υπογραμμίζουν πώς η κλιματική αλλαγή πιθανότατα είχε βαθιές επιπτώσεις στον ανθρώπινο πολιτισμό και την τέχνη και ότι ο πολιτισμός, μέσω της τέχνης, κωδικοποίησε τις επιθυμητές συμπεριφορές για επιβίωση», δήλωσε ο Johnson.
Τα ειδώλια θα μπορούσαν επίσης να έχουν πνευματικούς σκοπούς, είπε ο Τζόνσον, παρόμοιο με ένα φυλαχτό καλής τύχης. Αυτή η συγκεκριμένη έννοια ήταν γνωστή ως «συμπαθητική μαγεία», στην οποία κάποιος μπορεί να επηρεαστεί υπερφυσικά από ένα αντικείμενο που τους αντιπροσωπεύει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις