Ιράκ : Αντιδράσεις για την απονομή χάρης σε αμερικανούς μισθοφόρους που σκότωσαν αμάχους
Οι Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση σήμερα στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη.
Οι Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση σήμερα στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη.
«Έχασα κάθε ελπίδα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Φαρς Σαάντι, ο Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους πυροβολισμούς στην πλατεία Νισούρ, ένα πολυσύχναστο μέρος στην ιρακινή πρωτεύουσα.
«Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο, πήρα καταθέσεις, αλλά ήξερα ότι δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη», είπε τηλεφωνικά.
Ένας από αυτούς τους φρουρούς ασφαλείας, ο Νίκολας Σλάτεν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Διεθνές σκάνδαλο
Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό. Ένα γεγονός που είχε αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεκατέσσερις Ιρακινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 17 είχαν τραυματιστεί. Οι πράκτορες της Blackwater ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα.
Η ομάδα της Blackwater, που είχε προσληφθεί για να εγγυάται την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωμάτων στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, είπε ότι απαντούσε σε πυρά ανταρτών.
«Ελάχιστος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Η χάρη του Αμερικανού προέδρου δίδεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περάτωσε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά την εισβολή.
Οι αποφάσεις αυτές έδειξαν ότι υπήρχε ελάχιστος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό, δήλωσε ο Αλί Μπαγιάτι, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ, ενός οργανισμού συνδεδεμένου με την κυβέρνηση.
«Η τελευταία απόφαση επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από αυτές τις χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Παρέχουν ασυλία στους στρατιώτες τους, παρότι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν υπήρξε δίκη για τους νεκρούς στη Βαγδάτη», δήλωσε με θλίψη.
Αφεση και τροποποίηση ποινών
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει πλήρη χάρη σε δεκαπέντε άτομα και μεταβάλλει μερικώς ή πλήρως τις ποινές πέντε άλλων, μια κίνηση που ωφελεί μεταξύ άλλων πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Blackwater στο Ιράκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις άνδρες της Blackwater, όλοι πρώην στρατιώτες, είχαν «μακρά υπηρεσία προς το έθνος».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου