Απεξάρτηση : Παραγωγή και διανομή οπωροκηπευτικών από πρώην χρήστες
Κάθε «βιο-κοφινάκι» περιέχει όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, που έχει διαθέσιμα, και τα οποία δεν είναι απλώς φρέσκα, αλλά και βιολογικά.
Πρώην χρήστες του προγράμματος Αργώ παράγουν και διανέμουν κατ΄οίκον φρέσκα βιολογικά οπωροκηπευτικά. Το «βιο-κοφινάκι» τους είναι προϊόν της ΚοινΣΕΠ Αργώ, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ομώνυμου προγράμματος απεξάρτησης, με στόχο την εργασιακή επανένταξη και επανακατάρτιση απεξαρτημένων ατόμων.
Στα πρώτα της βήματα η πρωτοβουλία της ΚοινΣΕΠ Αργώ στηρίχθηκε από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και άλλους φορείς, ενώ από τον Απρίλιο του 2020, ξεκίνησαν οι πρώτες διανομές βιοκοφινιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Τα καταπράσινα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα και αρκετά ακόμη χειμερινά λαχανικά του βιο-κοφινιού, καλλιεργούνται με ιδιοπαραγώμενους σπόρους, χωνεμένη κοπριά για λίπανση και άλλες καλλιεργητικές συμβουλές από το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ. Η σπορά τους γίνεται μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης «Αργώ», σε έκταση, για την ώρα, 3,5 στρεμμάτων.
Κάθε «βιο-κοφινάκι» περιέχει όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, που έχει διαθέσιμα, και τα οποία δεν είναι απλώς φρέσκα, αλλά και βιολογικά.
Τα βιο-κοφινάκια με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά ετοιμάζονται σε τρεις εκδοχές, στην τιμή των 10-15 και 20 ευρώ, ανάλογα αν πρόκειται για οικογένεια δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και κανείς μπορεί να τα προμηθευτεί ερχόμενος σε επαφή με μέλη της ΚοινΣεπ «Αργώ».
Σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα εξακολουθεί να βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πρώην εξαρτημένων ατόμων, αλλά και στις οικογένειές τους. Φαίνεται ωστόσο πως σιγά – σιγά η πρωτοβουλία επιτυγχάνει και το στόχο της εργασιακής αποκατάστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις