Γραβάνης : Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών- Τέλος φθινοπώρου πετάμε τις μάσκες
«υπάρχει το νομικό καθεστώς. Ο νόμος 1682/2020 δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιβάλει εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, αλλά και εμβολιασμό. Αν εμείς γίνουμε πηγή διάδοσης της νόσου, αυτοαναιρούμαστε. Αν το ιατρικό σώμα δεν αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει», δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να σκεφτεί, εφόσον προκύψουν προβλήματα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης γραμμής. Και υπάρχει το νομικό καθεστώς. Ο νόμος 1682/2020 δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιβάλει εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, αλλά και εμβολιασμό. Αν εμείς γίνουμε πηγή διάδοσης της νόσου, αυτοαναιρούμαστε. Αν το ιατρικό σώμα δεν αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει», δήλωσε ο κ. Γραβάνης στο Σκάι.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι «θα αποτελούν καθημερινότητα από δω και στο εξής και όταν θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε μεγάλους πληθυσμούς στην κοινότητα, ο ιός θα πιεστεί για να επιβιώσει και θα αρχίσει να μεταλλάσσεται ίσως και ταχύτερα».
Σημείωσε δε ότι τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν για αντιγόνο την πρωτεΐνη ακίδα, μια πρωτεΐνη που έχει πολλές περιοχές. «Οι περιοχές αυτές, όταν ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χρησιμοποιούνται ως αντιγονικές περιοχές για την παραγωγή αντισωμάτων. Άρα το εμβόλιο παράγει έναν πληθυσμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια δε θα επηρεαστούν από τις μεταλλάξεις εκτός αν αυτές αλλάξουν ριζικά την πρωτεΐνη ακίδα», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δημιουργεί αντισώματα, αλλά και ανοσοκύτταρα μνήμης, τα οποία λειτουργούν ξανά όταν έρχεσαι σε επαφή με τον ιό και μπορούν να τον αποκρούσουν.
Ερωτηθείς πότε θα τελειώσει η πανδημία και θα «πετάξουμε» τις μάσκες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις