Έτσι θα φτιάξετε παραδοσιακή γαλοπούλα με κάστανα
Ούτε κιμάς, ούτε ρύζι. Τα κάστανα και ένα σωστό ψήσιμο αρκούν για την τέλεια γαλοπούλα!
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ας απολαύσουμε φέτος την γαλοπούλα όπως της αξίζει: ζουμερή, χριστουγεννιάτικη, πεντανόστιμη. Δείτε την συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά,
200 ξεφλουδισμένα κάστανα (1 ½ φλ. περίπου)
100 γρ. φρέσκα μανιταράκια, σε φετάκια,
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 φέτες ψωμί φόρμας χωρίς κόρα
2 κουταλιές μπράντι
1 πράσινο μήλο (Granny Smith), ξεφλουδισμένο, κομμένο σε κυβάκια/ζάρια
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
από 1 πρέζα κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Για το ψήσιμο θα χρειαστείτε επιπλέον :
1 μεγάλο κομμάτι γάζα ή ένα μεγάλο λεπτό βαμβακερό ύφασμα
100 γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) λιωμένο βούτυρο
½ φλ. μπράντι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε το ψωμί σε κύβους, το απλώνετε πάνω σε ένα ταψί και το ροδίζετε ελαφρά στο φούρνο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο σε 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτετε τα μανιταράκια και το μήλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μπαχαρικά, περιχύνετε το μίγμα με το μπράντι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά, το αδειάζετε σε μια λεκάνη και προσθέτετε τα κάστανα, το φρυγανισμένο ψωμί και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Γεμίζετε πρώτα το λαιμό της γαλοπούλας, βάζοντας τμηματικά μέσα τη γέμιση και πιέζοντάς την για να συμπιεστεί λίγο (ο όγκος της θα περιοριστεί με το ψήσιμο). Τραβάτε την πέτσα προς τα πάνω για να καλύψετε τη γέμιση και τη στερεώνετε με ένα μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι.
Ύστερα γεμίζετε την κοιλότητα της κοιλιάς και πιέζετε τη γέμιση για να μπει μέχρι το βάθος. Ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα ή το κλείνετε στεγανά με οδοντογλυφίδες. Δένετε μαζί με σπάγκο τα πόδια της και δένετε με ένα κομμάτι σπάγκο και τα φτερά της για να μείνουν «κολλημένα» στο σώμα της. Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα, αναμιγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το μπράντι, μουλιάζετε μέσα τη γάζα να την απλώνετε πάνω στη γαλοπούλα να την σκεπάσει.
Την τοποθετείτε με το στήθος προς τα πάνω σε μια σχάρα μέσα στο ταψί και τη σκεπάζετε πολύ χαλαρά με αλουμινόχαρτο ( για να κυκλοφορεί ο αέρας). Μετά από 1 ώρα ψησίματος, ρίχνετε στο ταψί το κρασί και 1 ώρα πριν το τέλος του ψησίματος, αφαιρείτε τη γάζα και το αλουμινόχαρτο. Ελέγχετε αν ψήθηκε καλά τρυπώντας με σουβλάκι το μπούτι, στο παχύ μέρος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις