Τι είναι το φαινόμενο «swipe culture» και πώς επηρεάζει τις σχέσεις
Οι σχέσεις στην εποχή μας δεν έχουν καμία σχεδόν ομοιότητα με το πώς ήταν στο παρελθόν
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στην εποχή μας έχει αλλάξει το σκηνικό του «dating» καθώς πλέον έχουμε την επιλογή να το κάνουμε και μέσα από τα social media και τα dating apps.
Τι είναι το swipe culture;
Είναι μια διαδικασία κατά την οποία κάποιος αλλάζει την επιλογή ατόμου με το οποίο θέλει να βγεί και να γνωριστεί. Στην ουσία κατά βάση επιλέγει προς τα δεξιά το άτομο που του αρέσει και προς τα αριστερά το άτομο που δε θέλει να το γνωρίσει.
Μέσα από αυτόν τον τρόπο στα dating apps μπορεί κανείς να έχει τις επιλογές που θέλει. Αυτό όμως δεν είναι τόσο «καλό» όσο ακούγεται.
Πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις;
Στην ουσία δίνεται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει αρκετή ελευθερία να βρεις όποιον θες, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Ναι μπορείς να διαλέξεις, αλλά μετά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος κατά τον οποίον νομίζεις πως υπάρχει ο «τέλειος» σύντροφος.
Στην ουσία δηλαδή, μπαίνεις σε μια διαδικασία να μιλάς με κάποιον και με τον παραμικρό λόγο, να κάνεις swipe left και να τον αποχαιρετάς. Νομίζεις ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος.
Έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις χαλάνε από τη ρίζα τους. Πρακτικά δεν προσπαθείς πλέον να βελτιώσεις μια σχέση, αλλά εγκαταλείπεις και θεωρείς ότι θα υπάρχει κάπου εκεί έξω ο τέλειος άντρας.
Δε συνειδητοποιείς όμως, ότι στην ουσία έχεις την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάτι το τέλειο, ότι αυτός που έχεις δίπλα σου δεν επαρκεί (δε λέμε να μην ταιριάζετε), δεν προσπαθείς και νομίζεις ότι έτσι η λύση είναι να μην του ξαναμιλήσεις.
Κανένας ρομαντισμός
Είμαστε στην εποχή του ανούσιου κυνισμού, που θεωρείται «μαγκιά» και του status «one night stand-forever alone». Περνάει στην παρούσα φάση ως κανονικότητα η κουλτούρα της υπερσεξουαλικοποίησης, της μη προσπάθειας επίτευξης σχέσεων, της τάχα και δήθεν «αυτάρκειας».
Δεν είσαι αυτάρκης όταν νομίζεις ότι έχεις απελευθερωθεί σεξουαλικά επειδή έχεις «επιλογές». Πρακτικά γίνεσαι «σκλάβος» στις πιο προσωρινές σου ορέξεις.
Οπότε μην κανονικοποιείς τον ηδονισμό σου μέσω μιας τάχα «απελευθερωμένης» ρητορικής. Η απελευθέρωση δεν ξεκινάει ούτε καταλήγει ποτέ από/προς το ερωτικό κρεβάτι. Η απελευθέρωση ξεκινάει και σταματάει από – (σ)το ίδιο το μυαλό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις