Κοροναϊός : Όλα έτοιμα για την πρεμιέρα του εμβολιασμού την Κυριακή – Τι πρέπει να γνωρίζουμε, πότε περιμένουμε και άλλες δόσεις
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Φως στην βαριά σκιά που έχει ρίξει ο κοροναϊός σε κάθε πτυχή της ζωής μας, φέρνει η άφιξη των πρώτων δόσεων των εμβολίων στην χώρα μας.
Τα πρώτα 9.750 εμβόλια της Pfizer μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στις κεντρικές αποθήκες της Αττικής και όλα είναι έτοιμα ώστε να ανοίξει η αυλαία του εμβολιασμού, την Κυριακή στις 12 μεσημέρι.
Ανοίγει η αυλαία
Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα εμβολιαστούν πρώτοι στο νοσοκομείο αναφοράς «Ευαγγελισμός», συμβολίζοντας και τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το MEGA, εντός της ημέρας θα φθάσουν στο νοσοκομείο στο νοσοκομείο οι πρώτες δόσεις των εμβολίων.
Ο εμβολιασμός θα γίνει εκτός από τον Ευαγγελισμό σε άλλα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.
Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή και στα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Ακόμη 83.850 δόσεις έως 30 Δεκεμβρίου
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.
Πρωτόγνωρη διαδικασία
Την Κυριακή θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά – σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, είπε μιλώντας στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.
Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση του εμβολιασμού όταν θα εγκριθούν και άλλα εμβόλια.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο.
«Φρούριο» θα θυμίζουν τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία θα θυμίζουν «φρούριο» οταν φθάσουν σε αυτά, τα εμβόλια.
Με την άφιξη των εμβολίων ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ιπποκράτης», το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κοροναϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.
Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, εξάλλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.
Την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και το Λιμενικό.
Πώς ελέγχουμε σε ποια ομάδα προτεραιότητας ανήκουμε
Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός ραντεβού
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA, ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εφόσον κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, μετά τον εμβολιασμό θα δοθεί η δυνατότητα αυτό να καταγράφεται.
Προϋπόθεση για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι να έχει έρθει η σειρά εμβολιασμού της ομάδας πολιτών όπου ανήκουν.
«Τα εμβόλια είναι ασφαλή»
Σημαντικός κρίκος στην επιχείρηση του εμβολιασμού του πληθυσμού, είναι η ενημέρωση των πολιτών καθώς και να πειστούν να συμμετέχουν μαζικά.
Οι ειδικοί σημειώνει ότι όλα τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και όσα θα δοθούν σε κυκλοφορία σύντομα, είναι απόλυτα ασφαλή
Μιλώντας στο MEGA, η ανοσολόγος ερευνήτρια Ελένη Βατζιά μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες τα αποτελέσματά τους έχουν όλα δημοσιευθεί κι έχουν δείξει πως είναι όλα πολύ ασφαλή εμβόλια. Είναι εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται εδώ και πολλούς μήνες και δεν βγήκαν μέσα σε 1-2 μέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε δεν αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες» δήλωσε συγκεκριμένα.
Μιλώντας δε για το περίφημο «τείχος ανοσίας», η κ. Βατζιά επεσήμανε πως θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα 60-70% του πληθυσμού προκειμένου να αυτό να δημιουργηθεί.
Αναφερόμενος στην μετάλλαξη του κοροναϊού και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήζης δήλωσε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία επιδημιολόγων ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ιούς, είναι ο τρόπος τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτός ο ιός έχει ήδη χιλιάδες μεταλλάξεις. Το εμβόλιο της Pfizer δρα πολύπλευρα με διαφορετικούς μηχανισμούς, που δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών».
Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
Το Φεβρουάριο η δεύτερη φάση του εμβολιασμού
Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:
Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις