Κοροναϊός : «Το εμβόλιο θα λειτουργήσει απέναντι στη νέα μετάλλαξη» λέει ο επικεφαλής της AstraZeneca
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, επεσήμανε πάντως στους Sunday Times ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- «Εβαζε μαξιλάρι στο πρόσωπο της αδελφής της και της έκοβε την ανάσα»
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Ο επικεφαλής της εταιρείας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κοροναϊό δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως θα είναι αποτελεσματικό στη νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, επεσήμανε πάντως στους Sunday Times ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.
Καθώς η Ισπανία, η Σουηδία και ο Καναδάς εντάχθηκαν στον κατάλογο των χωρών που κατέγραψαν κρούσματα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, ο Soirot είπε: «Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παραμείνει αποτελεσματικό. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γι’ αυτό θα το δοκιμάσουμε».
Η εφημερίδα Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να διατεθεί μαζικά από τις 4 Ιανουαρίου στη Βρετανία, αν και κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φάρμακα χρειάζεται ακόμη χρόνο.
«Ο Οργανισμός Φαρμάκων επανεξετάζει τα τελικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας, ασφαλείας και αποτελεσματικότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Παγκόσμιος συναγερμός
Σημειώνεται πως μέσα σε λίγες ώρες η Βρετανία μετατράπηκε σε διεθνή παρία μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού (N501Y). Βασικό, και ανησυχητικό, χαρακτηριστικό του, σημειώνουν οι βρετανοί επιστήμονες, η ασύγκριτα μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του σε σχέση με όσα συμβατικά στελέχη κυκλοφορούν σήμερα.
Δεκάδες χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες και εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τη χώρα σε καραντίνα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, αφού αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος επικυριάρχησε γρήγορα σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, αυξάνοντας τον ρυθμό μετάδοσης και τις νοσηλείες.
Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα ή ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις